Murhamysteeri

This is just a sad article about the reality of the terrible world, and terrible people inside it. We must live with these people on this planet. My brother committed suicide in the year 2000, the world was too terrible for him. I was just 12 years old.

”Kaiken muun voi korvata paitsi elämän.” OP

Pride -spoiler

Olisiko tämä mahdollista, jos kenellä tahansa voisi olla käsiase mukana? Onko Suomessa myös pian sama tilanne, että auton pysäyttäminen on hengenvaarallinen tilanne. Silloin ehkä ei poliisit uskaltaisi soitella suutansa ikkunasta? Jumala loi ihmisen, Colt teki heistä tasa-arvoisia.

Video. Suomen poliisi
Kuva. Suomeen amerikan -mallia? [8]

”Jos ainoa työkalusi on vasara, kaikki ongelmasi näyttävät nauloilta.”

[collapse]

Minulla ja mahdollisesti monella muullakin on huonoja kokemuksia poliiseista. Itseäni vaivaa oman veljeni itsemurha, jonka hän teki poliisien takia. Ei mistään isoista asioista ollut kyse, poliisit vain vainosivat kaikkialle. Loppu oli traaginen, hirtti itsensä.

Poliisit pelissä 30 vuotta sitten

Sierra on tehnyt useita hyviä tietokonepelejä 30 vuoden takaiseen aikaan. Näistä yksi ehkä parhaimpia on ollut Police Quest IV, jota en itse en aikoinaan erityisen paljoa pelannut. En löytänyt pelistä logiikkaa, nykyään ymmärrän laajemmin pelin sisällön [10]. Korruptoitunut poliisi on täysin kyvytön toimimaan järjestäytyneen rikollisuuden otteissa, jossa enää vain ulkopuolinen taho voi pelastaa [9].

Pelin kehitykseen osallistunut eläköitynyt poliisi Daryl Gates on urallaan ollut perustamassa kansainvälisesti tunnetut SWAT-erikoisjoukot Yhdysvaltoihin. [11]

Etenkin yhdysvaltain poliisin rikotutkinnan laadun surkeus saa sinetin, yläaste riittää koulutukseksi (high school). Murhatutkija kyselee uusien ruumiiden henkilötietoja patologin kautta Los Angelsin ulkopuolisilta poliisilaitoksilta, jonka jälkeen pyörii strippiklubilla ja opiskelee akatemian ampumaradalla. Voi olla, että en vain itse ole ymmäränyt kaikkea.

”– Pahimpana vuonna Helsingissä taisi olla 27 henkirikosta, siihen päälle vielä 1 400 kuolemansyyntutkintaa ja muutama sata kadonnutta henkilöä. Kun tehtiin montaa juttua koko ajan, siinä ei voinut jäädä miettimään yhtä tapausta kovinkaan pitkäksi aikaa.” [3]

Viikon hirveän työpaineen murtamana rikostutkija päättää polttomurhata ”syyllisen” ihmisen teatteriin. Työkaverit eivät poliisia auta, vielä turhempi on kuulutella alueen jengiläisiä. Valitettavasti peli lienee todellinen kuva Los Angelsin poliisilaitoksesta ja jengirikollisuuden murhatutkinnasta, sekä poliisin työn aiheuttamista henkistä paineista. Pelissä on varsin hyvää mustaa huumoria, vaikka monelta osin se menee yli.

Itseäni lapsena ahdisti peli, koska iso osa peliä sijoittuu ruumishuoneelle. Aluksi pelissä selviää, että miten uhrit ovat kuolleet. Epätoivoisesti poliisi tiedustelee ruumishuoneelta uutta tietoa aiempien ruumiiden myrkyistä, kuitunäytteistä ja todisteiden DNA-tuloksista, samalla kun uusia ruumiita tulee. Peli sijoittuu poliisin työviikkoon. [7]

Peli on epäloogisuudessaan hyvin haastava, vasta tällä iällä paremmin ymmärtää asian. Poliisitkin ovat vain ihmisiä, jotka käyvät töissä kuten muutkin [12]. Työ on suurelta osin erilaisten ihmisten kanssa toimimista yhteisössä, tiedon oikeellisuus on sivuseikka. Poliisin uskottavuus on tärkeää, vaikka todellisuus rikostutkinnassa on eri kuin CSI:ssä.

Ymmärrän nykyään paremmin poliisin työn merkityksen, yksi historiallinen Hollywood-peli antaa paremman kuvan poliisin työstä kuin mikään katsomani Hollywood-elokuva.

Ways to die -spoiler

Jos itse olisin poliisi, niin varmasti tulisin kassatädin ampumaksi. Ei välttämättä olisi hyvää näkyvyyttä poliisilaitokselle, että murhatutkija kuolee varastellessa rikospaikan viereisestä kaupasta.

Video. Ways to die

Itse myös henkirikoksen tutkinnassa luottaisin rekistereihin mahdollisten todistajien etsinnässä, ennakkoluuloiset ajatukset voivat olla katastrofaalisia. Osa myös pelkää poliisia, on syytä tai ei. Murha on vakavin rikos, josta saa elinkautisen. Yhdysvalloissa 2 % väestöstä on vankiloissa, jotka ovat pieneltä osin yksityisiä ja saavat rahoituksen vankien määrän perusteella.

Sopiva todistaja pakenee ikkunasta, mutta onneksi myös pieni tyttö näki murhaajan ja antoi selvät tuntomerkit. Rikostutkija halusi vain etsiä sopivaa todistajaa ystävällisesti, mutta sen puuttuessa piti luottaa lapsen todistukseen. Murhaajan tunnistaa pelin lopussa, jossa hänellä on tytön (Lisandra) kuvailema punainen puku (Red Dress), tupakoitsija ja tyylikäs. Tutkinta lähtee uuteen suuntaan, ruumiavauksesta tulee rikostutkijan tapaukseen sopivaa tietoa.

Video. Henkirikostutkija etsii todistajia tietokoneelta

Poliisin työssä on varmasti valtavasti kaikenlaisia varjopuolia, etenkin kun kyse on henkirikoksen tutkinnasta. Vaikka kaiken tekee oikein, niin silti ei aina voi onnistua. Poliisin työssä ei välttämättä aina toimi tavalla, joka yllättävässä tilanteessa olisi parasta rikoksen selvittämisen kannalta.

Kuva. Mahdollisella todistajalla ei ole vakuutuksia.

Police Quest -pelin päähenkilö on oman arvioni mukaan varastanut murhatun poliisin identiteetin. Tämä selittää todella hyvin koko juonen. Valitettavasti se on iso ongelma poliisissa, niin Suomessa että Los Angelesin poliisissa. [7]

”just within the Los Angeles Sheriffs Department there are many known gangs with their own separate members and separate initiations.” [7]

Olisiko murhattu poliisi tutkinut jengiläisiä? Päähenkilö pääsee työhön sisälle, niin ruumiinavauksista ei enää löydetä tunnettuja myrkkyjä ja ruumiita ei tunnisteta. Jengiläinen ja poliisi vaihtoivat osaa, poliisi meni ruumishuoneelle pussissa. Ehkä ei erityisen harvinaista, vastaavaa on varmasti tapahtunut aiemmin. Minä pahan tappaisi? Voi olla yllättävän lähellä totuutta, selittää monet asiat yhteiskunnassa.

[collapse]

Sarjamurhaaja-hirviölle oikea kohtalo on tulla tapetuksi murhapaikalle. Näin on perinteisesti tehty ulkomaalaisille vakoojille. Heidätkin tapetaan vakoilupaikkaansa, ei jää epäselvyyttä syyllisyydestä. Säästää myös resursseja turhalta asian puimiselta jälkeen päin oikeudessa. Jos poliisi ei näin tee sarjamurhaajalle, niin kuka sitten. Harva on niin uhkarohkea, että uskaltaisi oikeita rikollisia kuulustella, edellinen poliisi joutui hautaan jengirikollisia selvitellessä.

Vakoilumuseo -spoiler
Kuva. Suomalaisen vakoojan työhuone
[collapse]

Suomen murhaaja

Ehkäpä yksi tunnetuin murhaaja Suomessa on Antti Veikko Ilmari ”Jammu” Siltavuori. Ei nimi miestä pahenna, vai miten se oli.

”– Kun sitten olin päivän poissa kotoa, varastettiin sieltä 200 000 markkaa, Siltavuori väitti.” [3]

Onko Siltavuoren mahdollisesta sukutaustasta julkista tietoa, jonka takia häntä ei olisi aiemmin saatu kiinni? Wikipediassa väitetään hänen oleen köyhästä kodista, mutta silti ollut valtavasti varallaisuutta. Miksi kuvaukset hänestä ovat ristiriiisia? Toisessa osassa hän kertoo haluavansa nähdä kavereita kotonaan, pitää kotinsa rauhallisena tyyssijana. Heti perään hän kertoo, että ei hänen tarvitse ketään kotona enää tavata. Miksi hänestä on näin huono haastattelu?

Video. Old man thoughts like an 8 year old boy

”– Jammu oli kovasti kiinnostunut pienistä tytöistä, kertoi mies, joka oli ollut Siltavuoren sellitoverina Sörnäisten keskusvankilassa ja Katajanokalla.” [3]

Vankikarkuri-spoiler

Joskus pako kannatta, voi päästä pakoon. Sen jälkeen on ollut paljon hiljaisempaa elämää, kunnes 1980-luvun lopulla piti päästä takaisin kirjoihin. Muuten kukaan ei olisi muistanut, onnistunut omalla tavallaan. Olisiko ”Jammu” vain käynyt vanhaksi, poliisin järjestelmät 1980-luvulla ylitti jammun nokkeluuden. Enää ei riittänyt ajella autolla ympäri Suomea.

Kuva. 1950-luvulla pääsi vanki karkuun.

Kuinka paljon on muita vasataavia tapauksia? Joka vuosi katoaa iso määrä ihmisiä, osaa ei löydetä koskaan. Poliisilla ei ole aikaa selvitellä kaikkea.

[collapse]

Pienistä asioista sitä voi lopulta jäädä kiinni. Jammu ei saanut rahojaan takaisin, eikä sellikaveria tuomittu vankeuteen. Olisiko naapuri huomannut lapsille suunnitellut tyrmät, oliko Jammun rahat oikeasti varastettu. Oliko Jammulle vain tullut pientä stressiä, tiesikö naapuri edes Jammun valtavista kotirahavaroista.

Ilman sellikaveria naapurissa Jammu ei olisi todennäköisesti jäänyt samana iltana kiinni murhista. Naapurista olisi mahdollisesti tullut pääepäilty. Töpeksikö Jammu itse kaiken ujuttaessaan poliisit naapuriin, siltä se näin maalikosta näyttää. [3]

Poliisi rikollisena

Poliisi rikollisena on aihepiiri, josta olen aina ollut kiinnostunut. Eli missä menee rikollisen ja poliisin raja. Onko se hiuksen hieno, samoin kuin hulluuden ja nerouden raja? Pahimmillaan tilanne menee kuten Yhdysvalloissa kieltolain aikaan, että Mafia on parempi kuin Poliisi.

Onneksi Suomen poliisiin voi luottaa. Itselläni luottamus Suomen poliisiin on noussut Aarnion tapauksen jälkeen. Poliisin sisäinen valvonta toimii.

Joskus itse olen Ohjelmointiputkalasten kanssa keskustellut kaikenlaisesta, oma kaveripiirini nuorena oli ohjelmistoalan parissa. Sain siellä tietää, että Aarnio olisi jäänyt kiinni varastettuaan prostituoidulta. Rosvolla oli sama perimä kuin Aarnion spermatahroista prostituoidun kotona.

Monenlaisia ihmisiä joutuvat laitonta työtä tekevät tapaamaan. Vaikka on rikollinen, niin silti voi olla hyvä ihminen. Psykopaatteja on suhteellisen paljon poliiseissa, mutta rikollisissa vielä huomattavasti enemmän.

Kummassakin on tavallisia ihmisiä, sekä psykopaatteja. Poliiseissa pari prosenttia, vankilan porukassa parikymmentä prosenttia. Psykiatrian luotettavuus erikseen, mutta ennakkoluulot ovat vaaraksi. Ei puku tee ihmisestä hyvistä.

Viiltäjä-Jack

1800-luvulla on tapahtunut sarjamurha, jonka selityksessä on ollut huonoa onnea ja valehtelevat todistajat. Poliisit eivät saaneet yhteneviä todisteita pääepäillylle, vaan ajautuivat valtavaan määrään vääriä todisteita ja tutkintalinjoja. Pääepäillyllä oli vakuutukset kunnossa?

Ajan saatossa murhaa on tutkittu valtavasti. Todennäköisenä syyllisenä pidettiin juutalaista parturia jo murhien tapahtuessa 1800-luvulla. Aikalaiset olivat äimistyneitä poliisin surkeasta toiminnasta, murhia tapahtui vaikka lehdissä levisi täydellinen piirros prostituoidu murhaajasta eli pääepäillystä parturista. Valvontakameroita silloin ei ollut, eikä filmikamerat soveltuneet yökuvaukseen. Aiempia todisteita tukemaan on saatu ajan saatossa vain lisää todisteita, kuten DNA tuloksia uhrin kaulahuivissa olevasta spermatahrasta. [4, 5]

Kuva. Piirros murhaajasta ja uhrista

Suuresta määrästä todisteita huolimatta moni on sitä mieltä, että murhaaja ei ole selvillä. Osa on sitä mieltä, että todisteessa oleva pääepäillyn spermatahran DNA olisi kontaminoitunut todisteiden yli sadan vuoden säilytysaikana [6]. Viiltäjä-Jackin sarjamurha on rikoshistorian tutkituin, poliisit tekivät aikoinaan huolellista ja perusteellista työtä. [4, 5]

Kuva. Aikansa pilapiirros epäillyn muotokuvista ja itse Viiltäjä-Jackistä

Minulla on itselläni omakohtaisia kokemuksia juutalaista. Ennemmin suhtauduin juutalaisiin hyvin neutraalisti, oma isäni on hyvin vahvasti juutalaisia ja Israelia tukeva. Muualla kuin Pirkanmaalta on ihan positiivista kokemusta juutalaisyhteyksistä. Itse en ole täysin oikeistolainen, vaikka järjen mukaan minun pitäisi olla. Olen kuitenkin DI ja ohjemistoalalla töissä, joten sen perusteella niin voisi ajatella.

En kuitenkaan osaa tarkasti sanoa, että olisiko juutalainen sopiva poliisiksi, jos saa yleistää. Pirkanmaan kokemusten perusteella sanoisin, että ei, niin erikoinen kokemus. Laajemman kokemuksen pohjalta voisin sanoa, että ehkä tietyin rajoittein / ehdon. Todennäköisesti sanoisin jyrkästi ei, jos kyse on mitenkään liittyen kansalliseen turvallisuuteen. Kuvittelin negatiiviset stereotypiat virheellisiä, mutta oikeasti negatiivisia puolia peitellään.

Kuva. Yksi prostituoitu sarjamurhan uhri vuonna 1888

Tämä siis omaa kokemustani. En voi olla täysin samaa mieltä oman isäni kanssa. Olen paljon häntä kriittisempi. Myönnän oman otantani olevan todella suppea. En yksittäisen tapauksen perusteella haluaisi ajatella, että kaikki juutalaiset olisivat yhtä kieroja, vääristelijöitä, omaan maaliin pelaavia ja ahneita. Ei, eivät he voi olla. Pääni sisäinen defenssi sanoo niin, en luota omiin havaintoihini / kokemuksiini. Laki on kaikille sama, juutalaiset eivät vain saa tuomioita sarjamurhista.

Suomalainen murhatutkija yli 120 vuotta myöhemmin:

”Tämän vuoden alkupuolella tajusin, että olimme tekemässä suuren löydöksen.

Pääepäiltyjen joukkoon kuulunut Aaron Kosminski on suomalaistutkijan mukaan syyllinen niin suurella todennäköisyydellä kuin on mahdollista saavuttaa.”
Jari Louhelainen [6]

Muistan Hervannassa opiskellessani jonkun ihmetelleen, että miten murhatutkintaa on voitu tehdä vuosikymmeniä sitten. Ilmeisesti sitä tehtiin eri tavalla kuin tuijottamalla sokeana tietokoneen näyttöä. Herääkin kysymys, että mitä enää murhatutkinnassa tekee ihmisellä, jos kerran nykyään on niin hyvät työkalut siihen. Yhdysvaltain oikeuslaitos joutui aikoinaan kuolemantuomioiden osalta kriisiin; kaiken muun voi korvata paitsi elämän. [13]

REFERENSSIT

[1] Game Walk-throughs: Police Quest IV
[2] Game Nostalgia: Police Quest IV
[3] IS: Fordin takaluukusta paljastui pahin mahdollinen
[4] HS: Dna-tutkija Jari Louhelainen selvitti, kuka oli Viiltäjä-Jack
[5] Magneettimedia: Viiltäjä-Jack ja kuinka juutalaisuuden historiaa kirjoitetaan
[6] YLE: Brittilehti: Suomalainen DNA-tutkija paljasti Viiltäjä-Jackin henkilöllisyyden
[7] Quara: Are there really gangs within the American police?
[8] Los Angeles Criminal Lawyers: Shooting From a Motor Vehicle
[9] Tuppu.fi: Mafia Remake
[10] Identity Theft
[11] LA times: Daryl F. Gates
[12] Tuppu.fi: Työelämä paskaa
[13] Death Penalty Info
[14] Tuppu.fi: Itsemurha

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.