Pöytakankaan suora jälkeläinen

Tein aikoinaan oman sukututkintani ”Juutalaispalvelu” MyHeritagessa. Tiesin oman sukuni todella pitkälle, mutta mielelläni halusin selvittää sen tarkemmin. Tein useita amerikkalaisia DNA-testejä, mutta myös Isrealilaisia. Näillä testeillä voi auttaa myös selvittämään vakavia rikoksia, Yhdysvaltain poliisilla on pääsy niihin tietoihin murhien tutkintaa varten [13].

Itse olen tutustunut omaan sukuuni, jonka tiedän ainakin osittain 1500-luvulle asti. Minulla on suvussa hyvä sukututkija, sekä minun lisäkseni myös toinen ”kaukainen sukulainen”, joka on myös kiinnostunut suvusta. Tämän taustalla on yhteinen sukuhaara Pöytakankaaseen, joka on ollut merittävä talo Peräseinäjoella. [1]

Peräseinäjoen Liikala

Liikala on tullut peräseinäjoelle uudisraivaajana, saatuaan oppinsa renkenä mm. Upan talolla. Seinäjoen eli Östermyran (suom. Itäinen muurahainen) elinkeinostamisessa / maanvilelyskulttuurin perustamisessa on varmasti riittänyt töitä [6, 12]. Ennen uusien alueiden raivaamista maanviljelykseen näillä alueilla on asunut saameleisia, jotka ovat olleet metsästäjä-keräilijöitä. En yhtään väheksy saamelaisia – vaan päinvastoin; Saamelaiset ovat Euroopan viimeinen alkuperäiskansa, ainutlaatuinen kansa koko maailmassa.

Liikala oli toinen talo Kihniänkylällä. Uppa on 1700-luvulla eli Isovihan jälkeen tullut tunnetuksi Upan Kartanosta, joka toimii nykyään laadukkaana ravintolana. Uppan talo on ollut Uppalan kartanon edeltäjä, Uppalan talosta on oma Liikalan suku saanut alkunsa mm. aviopuolison muodossa. [2]

Kihniänkylän toiseksi vanhin talo on Kihniän yksinäistalon jälkeen Liikala vuodelta 1694. Samalta ajalta on Jalasjärven Ilvesjoelta Liikaluoman talo. Molempien isäntien patronyymi on Ollinpoika, joten he ovat voineet olla veljeksiä. Kurun Auresjärven kylässä on Liikalan kruununtorppa ja Kurun Karjulassa kylän vanhanimi on Liikaniemi. Kurusta on vanha erä- ja asutusreitti Kihniölle. Tätä reittiä ovat Kihniänkylän Liikalaa eräsijanaan käyttäneet erämiehet kulkeneet. Kuruun reitti oli tullut Ruovedelltä, joten se kuului Pirkanmaan eränkäyntialueeseen. [3]

Ala-Liikala / Pöytäkangas

Liikala toi oman talonsa Pöytäkankaalle Haapaluomalta 1800-luvulla. Pöytäkankaan tytär ei halunnut muuttaa Kihniänkylään, joten Liikalan pojan täytyi muuttaa Pöytäkankaalle.

Siihen aikaan Suomi oli osa Venäjää, joka oli taantumusta aiempaan verrattuna. Suomalaisilla oli onneksi kohtuullisen hyvä asema, eikä 1800-luvun Venäjää voi mitenkään verrata Neuvostoliiton ja kommunismin aikaan, jonka Suomi onneksi vältti.

Sukunimi on kirjoitettu aikoinaan monella eri tavalla, mutta yleensä siinä on ollut jonkinlainen sidos asuintaloon taikka isälinjaan.

Kuva. Ala-Liikalan eli Liikalan vanhus ja hänen vaimonsa.
Kuva. Talon Emäntä Anna Lowiisa Pöytäkangas
Kuva. Pöytäkankaan riihi vuodelta 1850, loppu on palanut.

Riihi on ollut vielä käytössä tämän vuosituhannen puolella. Voinee olla, että lopetan tämän perinteen. Vanhat taidot saavat jäädä historiaan.

Kuva. viljan viljelemistä käsityönä.

Viimeistään verottaja voittaa aina

Jos historiasta jotain voi oppia, niin aina joku on kärkkymässä, jos jollain on jotain. Kannattaako tehdä tuhkasta taivaan, jos paholainen ottaa sen. Jos ei muuten, niin viimeistään verottaja ottaa omansa oikeusteitse [7]. Hyvää siinä on, että iso osa sukupuusta löytyy oikeuden papereista, siinä missä kirkonkirjat päättyvät ja mm. Isoviha on hävittänyt.

Kuva. Aina joku ottaa omansa

Isoviha on jättänyt oman jälkensä, jonka takia isälinja katkeaa. Onneksi uusi isälinja alkaa Tarkkalasta.

Isonvihan aikaiseen veroluetteloon, vuoden 1719 ”ryssänmanttaaliin” (2), taloa ei ole kirjattu. Talo oli isonvihan aikana, ellei aivan autio, niin ainakin veronmaksukyvytön. [2]

Kuva. Uusi isälinja Liikalaan.

Jos nykyään elämä tuntuu raskaalta, niin ei se mitään kevyttä ennnemminkään ole ollut. Aina joka aikana on ollut omat murheensa.

Video. Isoviha
Venäjäläiset talonpojat -spoiler

Monessa maassa talonpoikien elämä oli todella rankkaa, etenkin erittäin kovan verotuksen takia. Suomi on aina ollut huomattavasti heikompi maanviljelysalue kuin muualla Euroopassa. Maasto on ollut hyvin hapanta ja vetistä. Siihen nähden Suomi on ollut talonpojille erinomaista aluetta, jos sitä vertaa Venäjään.

Kuvan alimmilla talonpojille eli kulakeilla oli jopa peltikatto talon päällä, köyhimmillä ei edes ollut ikkunoita taloissa. Ehkä varakkaimpienkin olisi pitänyt asua savimajassa, jos Neuvostoliiton johdolta olisi kysynyt mielipiettä.

Kuva. Venäjäläisiä talonpoikia 1926 [8]

Valitettavasti Suomi oli osa Venäjää 1800-luvulla, jolloin asiat Venäjällä oli ”hyvin”. 1930-luvulla kansamurhattiin miljoonittain maaseutuväestöä Ukrainassa [10].

Socialism: If you have two cows, you give one to your neighbor. [9]

Communism: If you have two cows, you give them to the Government and the Government then gives you some milk. [9]

Capitalism: If you have two cows, you sell one and buy a bull. [9]

Kuva. ”Kulakkien peltikattoa”
Kuva. Miksi Suomessa ei tunneta ukrainalaisten kansanmurhaa? [10]
[collapse]

Referenssit

[1] Pöytakankaan suvun historiaa, Juha Julmala
[2] Upan sukuseura: Liikalaluoma eli Liikala
[3] Jouko Niemelä Seinäjoki varren asutus Seinäjoki-Peräseinäjoki-Kurjenkylä.
[4] Uppalan kartano
[5] Journal: Kruunu, talonpojat ja maanomistus
[6] Wiki: Östermyran suuralue
[7] Rics: 7 massive land reclamation projects
[8] Wiki: Kulak
[9] Wiki: You have two cows
[10] Wiki: Holodomor
[11] Juuret 3/2002
[12] 100Luontohelmeä: Karvasuo
[13] B&M: How Police Are Using Home DNA Kits to Put People in Jail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.