Ihan perus infra

Infrastruktuuri eli kaikenlaiset maaperässä olevat rakennelmat ovat erittäin tärkeä osa kaupunkia, oikeastaan infrastruktuuri on yksi kaupungin keskeisimpiä asioita hoitaa asukkailleen. Infrastruktuuri on hieman kuin tietotekniikassa käsite rauta, jotain sellaista jota välttämättä tarvitaan asioiden tekemiseen. Infrastruktuuria siis tarvitaan että kaupunki voi tarjota palveluitansa asukkailleen, vaikka itse infra on vain väline/työkalu asian totetuttamiseksi.

Kuva 1. Maassa on monenlaista linjaa, kaikki tarpeellisia. [autodesk]
Kaupungilla on siis tärkeä tehtävä huolehtia siitä, että on olemassa kunnolliset tiet, vesijohdot, kaukolämpöputket, jätejärjestelmät ja muut vastaavat, että kaupunki ja asukkaat kykenevät elämään laadukasta elämää. Kaupungin tehtävänä on myös vastata siitä, että nämä järjestelmät ovat kunnossa. Moni helposti unohtaa vesijohdot ja muut, koska ne ovat maan alla piilossa. Helposti huollot laiminlyödään ja annetaan putkien vuotaa. Esimerkiksi britanniassa verkostopaineiden laskemisesta huolimatta puolet vesijohtojen vedestä vuotaa matkalla [Independent].

Itselleni koulutukseni puolesta ja muutenkin LVI-järjestelmät ja yleisesti tekniikka on todella tärkeä asia. Olisi myös hyvä, että pohjavesiä ei saastutettaisi esimerkiksi maantiesuolalla tarpeettomaksi, niin putkien käyttöikä pysyisi edes nykyisellä tasolla. Putkistot ovat erittäin kallis kokonaisuus, eikä niiden kuntoa yleensä osata kuin vain arvailla ennen kuin putki menee jostain kohtaa poikki. Sen jälkeen luonnollisesti uusi putkirikko on tiedossa, ellei koko putkistoa uusita. Aina korjaaminenkaan ei ole helppoa, jos putkisto on syöpynyt pilalle. Samoin maantieteidenkin pohja voidaan joutua tekemään uudestaan, jos pinnoite päästetään liian huonoon kuntoon. Ennakoiminen kannattaa, jos haluaa säästää rahaa.

T&T: ”Suomen vesihuolto ajautumassa kriisiin”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.