Sipsikaljaveganismi

Nykyään kasvisyönnin uusi aalto on koittanut joitain vuosia sitten. Aiemmin kasvissyöntiin liitetyt ennakkoasenteet ovat murtumassa ja nykyään normaalia ruokaa syövä ihminenkin haluaa olla kasvissyöjä, ilman että kyse on mitenkään terveellisyydestä tai erityisestä kiinnostuksesta ruoanlaittoon. Nykyään yrityksetkin ymmärtävät tämän asian, aiemmat yritykset kasviruoan tuomisesta kuluttajille on epäonnistunut. Vielä nykyäänkin monilla on ennakkoluuloja kasviruoan maun suhteen ihan syystäkin, mutta tilanne on paljon parantunut vuosien takaisesta tilanteesta ja kehitys jatkuu!

Kuva 1. Ehkä yksi tämän liikkeen symboli, HoviRuoan vihis. Paremman makuinen kuin perinteinen ”liha-”piirakka. [IL]
Kasvisruoassa käytetään paljon soijaa ja papua, etenkin nyhtökaurasta on tullut hittituota. Itse jo epäilen sen olevan vain tarua, kun en ole koskaan nähnyt sitä kaupassa. Soijan käyttäminen ei ole mikään uusi asia, ehkä se paras ainesosa roiskeläpissä [kuningaskuluttaja]. Tämän uuden kehityksen erona onkin aiempaan einesruokan se, että nykyään ihmiset syövän 0 % ”liha-”pullien ja muiden vastaavien sijaan paremman makuista kasvisruokaa ihan tietoisesti. Maku ei monessakaan suhteessa juuri poikkea muihin perinteisiin einesruokiin, joissa maku tulee lisäaineista, natriumglutamaatista, suolasta, rasvasta ja höttöhiilareista. Kyse on paljolti siitä, että nykyään eettisyys ruoassa ei ole enää pahksuttavaa. Niin typerältä kuin se nyt ja etenkin tulevaisuudessa kuulostaakin, niin joskus on ollut sellainen yleinen asenneilmapiiri. Myös ruoan maku on oikeasti ollut usein huono, ehkä se sitäkin tärkempi syy. Asenteiden ja mielikuvien muuttaminen on hidasta.

”Sipsikaljavegaanit voittivat tarjouskilpailun: Museokadulle tulee vegaaninen lippakioski” –YLE

Elämme mielenkiintoisia aikoja, ties mitä eettisesti hyväksyttäviä herkkuja vielä kehitellään. Toivottavasti pian saadaan edes sitä nyhtökauraa ja vegaanista pikaruokaa kaikille halukkaille. Trendi on selvä! Luulisi lapsillekin maistuvan kasvisruoka koulussa, jos se on oikeasti hyvää ja parempaa kuin muu kouluruoka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.