Rome Total War for iPad – Historian paras peli

Ehkä historian parhain peleistä eli tietysti Rome Total War tulee iPad:lle! Olen seurannut, että melkein joka kymmenes minun sivustoani seuraava tulee mäkillä, joten kyse on ainakin sadasta potentiaalisesta henkilöstä. Jos siis et ole koskaan pelannut kyseistä peliä, niin pian viimeistään kannattaa kokeilla. Pelissä pääsee mm. rakentamaan homokylpylöitä, joissa koko kansan kaikki paikat puunataan puhtaaksi! Luulisi applenkäyttäjiäkin kiinnostavan, miksi ei kateellista MS-porukkaakin. [Naurunappula]

Rome Total War on fantastinen peli, jossa yhdistyvät sekä vuoropohjainen stategia sekä reaaliaikataistelu.
Rome Total War on fantastinen peli, jossa yhdistyvät sekä vuoropohjainen strategia että reaaliaikataistelu.

Itseäni on kiinnostanut historiallinen sotatekniikka paljon, kuten esimerkiksi, että minkälainen iskukyky on erilaisilla miekoilla tai miten 6 mm paksu nahka suojaa ampuma-aseita vastaan, tai miten kypärä kestää suoran miekaniskun. Olen myös aikoinaan meinannut tehdä itsenäisesti rengashaarniskaa, mutta se homma jäi muutaman kierroksen jälkeen. Rengashaarniskan tekeminen on oikeasti järkyttävän raskasta, ihme että joskus sepät ovat jaksaneet tehdä sellaista sen ajan tekniikalla. Varmasti motivaationa on ollut, että rengashaarniska vaimentaa todella hyvin iskuja taisteluissa. Muskettien saapuminen taistelukentälle poisti sotilailta kypärät ja suojat, kunnes sirpalepommien käyttöönotto toi ne takaisin varustukseen.

Mikä siis Rome Total Warissa on niin hienoa? Kyseessä on fantastinen peli, joka mallintaa kaikilla mahdollisilla tavoilla Rooman valtakunnan aikaista strategiaa ja toimintaa. Pelissä pääsee uppoaman aivan täydellisesti tähän antiikinaikaiseen maailmaan, jossa aikalaiset ihmiset ovat eläneet oikeasti. On vaikea ymmärtää, että minne se aika on kadonnut, se aika kymmenien sukupolvien takainen aika. Koko sen ajan poliittinen maailma on kuin vain tuhoutunut, Rooma romahti ja kaikki vain katosi. Sinällään harmi, se oli todellista kehityksen aikaa. Jokainen vuosisata Rooman valtakunnassa on omanlaisensa, valtakunta oli jatkuvassa kehityksessä, kunnes se vuosituhannen vaihteessa vain loppui. Tämä peli omalla tavallaan auttaa tähän hämmästykseen, että kyseinen valtakunta vain romahti. Tietysti uskovaiset uskovat homoilun olleen niin kivaa, että se olisi ollut se pääsyy siihen. Miksipä ei?

Ahdistavinta pelissä on, että se on pääosin vain pelkkää sotaa. Ylipäätänsä historiasta tiedetään vain pelkkää sotaa. Sen lisäksi kyllä pääsee kehittämään diplomatiaa ja yhteiskuntaa. Jotenkin se ehkä antaa kuvan siitä, että itse ohjaa tätä toimintaa. Kun itsellä on kontrolli päättää asioista, niin sotastrategiapelit auttavat ymmärtämään sitä ajatusta, että miksi maailmassa käydään jatkuvaa sotaa. Itselleni Rooman hajoamisesta on tullut hieman samanlainen kuva kuin SimCityä pelatessa, että kun hommassa on kaikki nähty, niin sitten tulee kiusaus kokeilla tuhota koko kaupunki kaikin keinoin. Ehkä Roomassakin kävin niin, ihmiset vain halusivat tuhota kaiken. Kokeilemisen arvoinen peli kuitenkin, etenkin nyt kun se tulee iPad:lle. Melkein tämän takia pitäisi hankkia iPad.

Jos historialliset ilmiöt, sodat ja tapahtumat kiinnostavat, niin Total War on siihen sopiva peli. Tämä on vain yksi osa tätä pelisarjaa, on myös keskiaikaan ja muihin ajankohtiin sijoittuvia vastaavia pelejä. Tässä pelissä tulee oikeaan aikaan Rooman armeijaa koskeva yleisuudistus, joka on merkittävä tekijä asevarustelussa. Sitten pelissä ilmoitetaan, kun Aristoteles keksii ruuvikuljettimen, jonka mitoitukseen olen itsekin perehtynyt työelämässäni. Ruuvikuljetin on ollut erittäin merkittävä asia teollisuudessa, kuten se on vieläkin. Myös pelissä tulevat maanjäristykset ja muut luonnonilmiöt oikeaan aikaan, näihinkin on saanut perehtyä työelämässä rakenteiden kannalta. Rooman Colosseumi oli varsin hyvin maanjäristystä kestävä rakennelma. Lisäksi myös pelissä kerrotaan, kun Maapallon ympärysmitta lasketaan varsin tarkasti. Pelin jossain vaiheessa myös betoni keksitään, mutta sitä ei koskaan hyväksytä rakennusmateriaaliksi, koska sitä pidetään liian hauraana. Höyrymottorikin keksittiin, mutta sitäkään ei otettu aikoinaan käyttöön. Jos jonnet ei muista aikaa ennen keskiaikaa, niin kiva hämmästellä roomalaista tekniikkaa. [Wiki]

Feral plays ROME: Total War on iPad!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.