Mustikkapiirakka

Päätin tehdä elämäni ensimmäisen mustikkapiirakan. Tein sein gluteenittomana, korvasin vehnäjauhot gluteenittomilla (kaura-) jauhoilla. Olen aiemmin tehnyt omenapiirakoita, mutta tällä kertaa tein mustikkapiirakan. Löysin verkosta erinomaisen ohjeen, jonka pohjalta tein oman mustikkapiirakan [1].

Hyvät raaka-aineet

Piirakan tekeminen alkaa hyvistä metsästä kerätyistä mustikoista, mustikkapiirakkaan tarvitaan hieman vajaa 1 kg mustikkaa. Syksyllä tätä mustikkaa on ollut varsin hyvin lähimetsissä. Jos metsämustikkaa ei ole saatavilla, niin pensasmustikka käy myös erinomaisesti.

Piirakkapohja

Lisäksi pohjaan tarvitaan voita, gluteenitonta jauhoa tai vaihtoehtoisesti vehnäjauhoa ja sokeria. Itse käytin myös hieman etikkaa. Näiden pohjalta saa varsin hyvän pohjan.

Ensimmäinen vaihe on ottaa jääkaapista voita. Eurooppalainen voi kelpaa okein hyvin. Jos pilkkoo 50 % enemmän voita kuin seuraavassa kuvassa on, niin se on sopiva määrä.

Kuva piirakkataininan voi.

Voi tulee pilkkoa kuutioihin. Tämän jälkeen kippoon laitetaan jauhot. Kolme kupillista on riittävästi. Sekaan lisätään pari lusikallista sokeria.

Kuva. piirakkapohjan jauhot.

Jauhoijen sekaan lisätään voita. Samalla kun voita lisätään, niin taikinaa sekoitetaan. Kun taikinasta tulee tahnamaista, niin sen jälkeen taikina on valmista. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että jauhot ovat sekoittuneet voihin, ei enempää. Lopuksi taikinan päälle lurautetaan pieni määrä viinietikkaa, vähän. Ylimääräisen etikan voi kaataa pois kulhosta.

Kuva. piirakkataikina sekoituksessa.

Jos haluat päästä helpolla, niin kaupasta saa valmista piirakkapohjataikinaa. Sen tulee olla makeille piirakoille sopivaa. Piirakkataikinan tekeminen ei kuitenkaan ole erityisen vaikeaa.

Kun taikina on valmista, niin seuraava vaihe on tehdä vuokaan pohja. Sen tulee tulle seuraavanlaiseksi. Itse laitoin hieman kookosöljyä vuokaan, jonka päälle leivitin taikinan.

Kuva 1. Piirakkapohja vuoassa.

Tämä osa piirakkaa on valmiina. Tämän lisäksi piirakkataikinaa tarvitaan myös piirakan kannen tekemiseen, joten jos se on loppunut, niin tee hieman lisää. Itselläni voi loppui kesken, joten käytin kookoöljyä voi sijasta. Se teki taikinasta liisterimäistä, mutta maku oli hyvä.

Mustikkatäyte

Kun pohja on valmis ja se on vuoassa, niin seuraava askel on piirakan täytteen tekeminen. Se tapahtuu niin, että lisätään kippoon vajaa kilo mustikkaa, jonka sekaan vajaa kupillinen sokeria, neljännes kupillinen maisselitärkkelystä, ripaus kanelia, ripaus suolaa, raastettua situunankuorta jne.

Itse jätin lisäämättä maissitärkkelyksen / perunajauhon, koska sokeri oli hillosokeria, joka pitää täytteen kassassa. Se myös toimi, täyte ei levinnyt valmiista piirakasta leikkamisen aikana.

Tämän jälkeen tämä sekoitus kaadetaan vuokaan täytteeksi. Lopputuloksen pitäisi näyttää seuraavanlaiselta.

Kuva. Mustikkapiiraka täytten lisäyksen jälkeen.

Itseltäni jäi, mutta voin suositella lisämään muutaman voinokaretta täytteen päälle. Se luo hyvää makua myös täytteeseen.

Tässä vaiheessa piirakka näyttää jo hyvin herkulliselta. Olemme jo hyvässä vaiheessa piirakan tekoa!

Piirakan pinta

Piirakan yläosa, miksi sitä sanotaankin, niin tulee seuraavaksi. Se on vastaavanlainen kuin piirakkapohja, siinä käytetään samaa taikinaa. Itselläni loppui voi kesken, joten tein lisää taikinaa kookosöljyllä.

Taikina tulee levittää tavalla tai toisella piirakan täytteen päälle. Näin piirakasta tulee suljettu. Sen johdosta piirakkaan tulee tehdä hieman reikiä pintaan, jotta se pysyy kasassa.

Kuva. Piirakan kuori valmis.

Kun piirakan kuori on tehty, niin seuraava osa on levitellä kananmunan keltuista piirakan päälle. Se antaa kauniin ruskean värin piirakalle.

Piirakka uunissa

Viimeisin vaihe on piirakan paistaminen. Se tapahtuu 200 asteessa tunnin ajan. Kun piirakan täyte pursuaa ja väri on ruskea pinnasta, niin piirakka on valmis.

Kuva. Piirakka uunissa.

On hyvä antaa piirakan jäähty 2 – 3 tuntia ennen nauttimista. Se tuo maut paljon paremmin esille.

Lopputulos

Mustikkapiirakka onnistui yllättävän hyvin, vaikka joitain pieni ongelmia piirakan valmistamisen yhteydessä ilmeni. Piirakka on sen takia hyvä ruoka, että siinä epäonnistuminen ei ole helppoa. Vaikka piirakka epäonnistuisi, niin silti siitä tulee hyvää. 😋

Kuva. Mustikkapiirakka valmiina.

Lopuksi valmistunutta piirakkaa oli erittäin mukava syödä ja tarjoa kavereillee. Varmasti tulen tekemään uutta piirakkaa myös jatkossa, minulla on 10 kg mustikkaa pakastimessa.

REFERENSSIT
[1] Inspired Taste: Easy Homemade Blueberry Pie

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.