Big Blue

IBM eli Big Blue on yksi tietotekniikan merkittävimmistä yrityksistä ellei kaikista merkittävin. IBM:n historia alkaa aivan tietotekniikan alusta, mutta IBM:n on yhä yksi suurimmista alan yrityksistä. IBM:n asema oli heikoimmillaan mikrotietokoneiden alkuaikoina, mutta muuten se on aina ollut merkittävä, onnistunut ja hyvämainen yritys.

COBOL

IBM on kehittänyt valtavasti erittäin merkittäviä tietotekniikan teknologioita, joista iso osa on pitänyt asemansa näihin päiviin asti. Yhtään ei voi väheksyä sellaisia asioita kuin SQL, joka on yhä kaikista merkittävin tietokantojen ohjelmointikieli.

IBM kehitti korkeantason ohjelmointikieli COBOL:in, jonka ideana oli olla mahdollisimman ihmisläheinen ohjelmointikieli. Se siis poikkeaa suunnitteluperustaltaan valtavasti sellaisesta ohjelmointikielestä kuin C-kieli, joka on mahdollisimman laiteläheinen ohjelmointikieli [4]. Näiden välissä on FORTRAN, jonka vaikutteita voi huomata COBOL:sta. COBOL itsessään on kehitetty FLOW-MATIC -ohjelmointikielen pohjalta, kun taas FORTAN pohjautuu Speedcoding-ohjelmointikieleen, joka on ensimmäinen korkean tason ohjelmointikieli.

Kuva. COBOL.

COBOL:in maine on ollut erittäin surkea viimeisten vuosikymmenien aikana. Oikeastaan vasta viimeisien vuosien aikaan COBOL on saavuttanut uutta kehitystä. Nykyään ymmärretään, että COBOL on yhä merkittävä ohjelmointikieli. [2]

Video. Introduction to COBOL programming language.

Mitä edellisestä videosta parhaiten jää esille. Mielestäni merkittävää on se, että COBOL yhä pyörittää maailman merkittävimpiä luottokorttijärjestelmiä. COBOL on erittäin luotettava ohjelmointikieli, jonka päällä järjestelmät toimivat vakaasti. IBM on aloittanut COBOL-ohjelmoinnin opettamisen uudelleen vuonna 2020 [1].

spoiler

Perinteinen kysymys on, että mikä ohjelmointikieli on paras. Ainakin seuraava video osoittaa, että kymmenen suosituimman ohjelmointikielen asema vaihtelee hyvin paljon ajan suhteen. Joskus Suomipelit.com -foorumilla kuulin, että joku oli työkseen ohjelmoinut kymmentä eri ohjelmointikieltä. Se oli vuosituhannen vaihteen vastaus, kun joku kysyin, että mitä ohjelmoinintikieltä kannattaa opetella ensimmäiseksi ohjelmointikieleksi. Ensimmäinen opeteltava ohjelmointikieli on vaikein, sen jälkeen niitä oppii helpommin.

Video. Suosituimmat ohjelmointikielet 1965-2019.

Itse näkisin, että ohjelmointikielen syntaksi itsessään on melko turha asia vertailla. Paljon enemmän merkitsee, että mitä kirjastoja ja muuta vastaava ohjelmointikielessä on. Käytännössä tarkoitan, että mitä asioita ohjelmointikieli tukee. Joskus voi olla hyvä, että ohjelmointikieli on matalan tason ohjelmointikieli, jossa on mahdollisimman vähän ylimääräistä. Kuten edellisestä videosta voi huomata, niin Internet on muuttanut hyvin paljon käytettyjen ohjelmointikielten asemaa.

[collapse]

Mainframe

IBM on uudistanut isoajokoneensa eli Mainframet uudella Z-sarjalla. Yhteen isoajokoneeseen sopii 2 miljoonaa konttia, joissa jokaisessa voidaan ajaa omaa mikroserviceä eli ohjelmaansa. [3]

Video. IBM Mainframe.

Seuraavassa videossa voi nähdä, että minkälaisia ovat olleet aiemmat Main Frame -tietokoneet. Nämä ovat huoneen kokoisia tietokoneita, jotka ovat aivan erilaisia kuin vuosituhanteen vaihteessa olleiden vuosien mikrotietokoneiden kultakaudella.

Video. IBM 1401 Mainframe runs ”Edith”
Minitietokone spoiler

Minitietokone on tietokone, joka on huomattavasti pienempi kuin huoneen kokoinen IBM:n Mainframe-tietokone. PDP-8 oli ensimmäinen tietokone, jota on kutsuttu minitietokoneeksi. Minitietokone on käytännössä jääkaapin kokoinen tietokone, kun taas ”täysikokoinen/normaali” tietokone on huoneen kokoinen. Nämä käsitteet ovat nykyään jo vanhentuneita, mutta vanhoista tietokoneista puhuttaessa ne ovat yhä valideja. PDP-8 on Digital Equipment Corporation -yrityksen valmistama tietokone.

”And if I transported you back to 1966 and showed you how to write and edit PDP-8 code by punching paper tape on a 10 character per second teletype, you might need 24 hours to recover from the disappointment. But then you would be able to write the code. The code just hasn’t changed that much.” [5]

[collapse]
Video. IBM 360 Mainframe

IBM on yhä vakuuttunut, että huoneen kokoiset tietokoneet ovat tulevaisuutta. IBM ei voi luottaa siihen että mikrototokoneet olisivat tulevaisuuden juttu.

Video. IBM Mainframe Games

Minulla on tällä hetkellä nykyisessä työpaikassani DL Softwarella työkaverina Jorma, joka on toiminut pitkään COBOL-ohjelmoijana. Me työskentelemme tällä hetkellä yhdessä Delphi-kehityksessä. Jorma sanoi, että COBOL on legacya ei Delphi (”Object Pascal”).

1930 Teletype using as Linux Terminal spoiler
Video. Using a 1930 Teletype as a Linux Terminal
[collapse]

REFERENSSIT

[1] IBM: COBOL cource
[2] Tuppu.fi: osaajapula COBOL-koodareista
[3] IBM: Z
[4] Tuppu.fi: C-kielen ihanuus
[5] Tuppu.fi: Rakkaudesta koodiin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.