Julkinen sektori on tietokonepelin arvoinen

Usein tulee juttua, että julkisella puolella on vain korrupoituneita elämäntapaluusereita, jotka eivät muualle kelpaa, kuin vain toisten rahoilla elelemään. Ehkä tämä ajatus on asia, joka monilla muuttuu elämän myötä, eikä enää tietyssä vaiheessa kaikki ajattele näin. Vaikka tekeekin nälkäpalkalla työtä, jossa ei ole juurikaan visiota, niin ei silti sellaisia ihmisiä tarvitse halveksua. On oikeastaan säälittävää, jos elämäänsä pitää hakea sisältöä huono-osaisempia halveksumalla. Enkä minä ainakaan mikään hyvä esimerkki ole: vapaaehtoisesti olen yhteisiä verorahoja haaskannut kouluja käymällä monta vuotta.

Mielestäni tässäkin asiassa San Franciscolainen (muuallakin ohjelmisto. ja pornotuotantoa Yhdysvalloissa?) Maxis on tehnyt hienoa työtä, pyrkimällä opettamaan nuorempia ihmisiä, että miten tärkeää humanistien työ on. Jokainen voi itse kokeilla, että miten hyvin osaa tehdä vastaavaa työtä, pienellä buhjetilla hoitaa poliisit, palolaitokset, koulut, puistot ja terveydenhoito. Ilmeisesti city on jonkinlainen lainsädäntöön perustuva itsehallinto, jolla on mm. oma poliisijärjestelmä, tunnetuin ehkä Los Anglesin -poliisi eli LAPD, mutta paljon San Francisconkin poliisien takaa-ajoista on tehty Stunt-pätkiä elokuviin. Itse tykkään eniten SimCity-sarjan 2k-versiosta. Koskaan en uskohda sitä, että sähköt ja vedet hyödyntävät siirrossa yksityisiä verkostoja, samalla kun yksityiset ihmiset liikuvat julkisilla teillä. Jos tuntuu, että pelissä tuputetaan jotain tiettyä ajatusmaailmaa, niin ehkä se selviää, kun katsoo opiskelijalakin tupsun väriä [wiki/Intercollegiate_colors]. Värit ovat tietysti kulttuurisidonnaisia, japanilaiset syövät vihreitä Kit Kateja [takashi].

Mikä sitten on elämässä tärkeintä? Onko menestymisen kannalta hyvä asia, että auttaa muita ihmisiä pärjämään, eikä vain aja oma etuaan. Kristillisten arvojen kannalta ainakin pitäisi olla hyvyyttä, että auttaa muita.

Kuva 1. Eräs näkemys kolutusjärjestelmän tarkoituksesta.

Kaiken kaikkaan koulutukselle, poliisille, liikenneverkoille ja muille on tarvetta. Ihmisten elämä on hyvin hämmentävää, mutta ehkä monikin laitos on parasta mitä me tiedämme, niin vaatimatonta kuin vain on. Julkista sektoria tarvitaan, jotta ihmiset voisivat kokea itsensä täkeäksi ja yhteiskunta on rauhassa. Niin järjetöntä kuin ihmisen elämä onkin, niin kaikenlaisia laitoksia on hyvä olla.

Itse en ainakaan haluaisi elää paikassa, joka olisi samanlainen kuin New York 50 vuotta sitten. Olen muistikuvieni mukaan kuullut väitteitä, että joka toinen poliisin pidättämän ihmisen henkilöllisyys jäi selvittämättä. Kuolemaan tuomituista iso osa oli täysin syyttömiä, kun todisteita tutkittiin DNA-testeillä myöhemmin.

Mean while in San Francisco, DNA:n keksimisen kehto [wiki]:

Aiemmissa sukupolvissa voi aina hieman herättää hilpeyttä, että seuraavat sukupolvet poikkeavat arvomaailmoiltaan aika paljon aiemmista. Ehkä se on ihan hyvä, että haluaa erilaista elämää ja muutosta. Seuraavassa pelissä on kivasti kuvattuna tiettyä nurorisokulttuuria ajalta ennen öljykriisiä. Suomessakin pitäisi ehdottomasti ottaa käyttöön 16 vuoden ikäraja autokortille, silloin siitä olisi eniten iloa [iihs]! Samoin myös alkoholijuomille vastaavasti 20 vuoden ikäraja, kun luultavasti hyöty-haitta -suhde huonompi kuin autoilulla, lisäksi ehtii oppimaan jo syömään Adderallia ennen sitä [youtube]. 12 vuotias ei vielä ymmärrä autoilusta tarpeeksi, joten ei kannata heittää helmiä sioille.

Aika monilla on ikimuistoisia kokemuksia kyseisestä pelistä. Seuraavassa hyvä arvio. Toisessa versiossa ehkä normaalimpaan ääneen tottuneelle miellyttävämmät musiikit [SR2]. Vasta Maxisin The Sims oli ensimmäinen peli, joka ehkä yllättäen oli naisten suosima peli [tuppu/Opettavaiset-tietokonepelit]. Ehkä tämä kappale piti kirjoittaa siksi, kun minua on Seinäjoen Vihreiden nuorten toimesta väitetty naisvihaajaksi.

Kaikkiastaan julkisella puolella on oma tehtävänsä, vaikka sitä ei huomaa, ennen kuin se ei tee tehtäviään. On myös hyvin ymmärrettävää, että sellainen ympäristö vetää puoleensa tietynlaista porukka. Julkiselta puolelta on turha odottaa koskaan mitään erityistä, mutta ehkä se ei ole tarkoitustaan. Julkisen sektorin tehtävänä pitää infra kunnossa ja järjestys yhteiskunnassa. Se tehtävä ei varmati ole erityisen palkitsevaa, mutta silti sitäkin työtä tarvitaan. Julkisen puolen työntekijät tulee vain pitää niin kiireisinä, että heille ei jää aikaa keksiä turhaa ja jopa haitallista toimintaa. Palkan pitää olla sitä tasoa, että ei tarvitse sen takia ryhtyä väärinkäytöksiin. Tärkeitä hekin haluavat olla, kuten kaikki muutkin.

Suomen Kansa 1903-05-30 nro 22: ”Tuli hieman sanomista autoilusta” (ei mitään uutta Maassa Auringon alla, joskaan suunnasta en ole varma. Maan kirjoittaminen pienellä on yhä historiallisista syistä hyväksyttävää, jopa jossain lukiossa opetetaan sellaista yhä 2017!)
Wiki: South Bronx/history
Worldatlas: Poorest Cities In America
SimCity2K-musiikit (3K)

91.200.12.49

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.