Ihmeellinen musiikki

Musiikki on hämmentävä asia, joka mahdollistaa aivojen hakkeroimisen kuuloaistin hermojen kautta. Sinällään ei varmasti ole yllätys, että äänet vaikuttavat aivojen välittäjäaineisiin ja sitä aivojen kautta toimintaan ja mielialaan. Ihmeellistä on enemmänkin se, että tietyt säännönmukaisuudet kuullostavat hyvältä. [youtube/AsapSCIENCE]

Kuva 1. SID-piiri tyypillisesti sovellettuna.

Eräs vanhimmista musiikin tuottamiseen käytetty tietokoneen äänipiiri on Commodore 64:lle tehty SID-piiri eli virallisesti MOS 6581 [youtube/SIDcollection]. En tiedä, että onko äänipiiri alunperin miten paljolti suunniteltu musiikin tekemiseen, mutta ainakin siihen sitä on käytetty paljon. Musiikin tuottamisessa 80-luvun tietokoneilla usein oli musiikin viemä tila, joten SID-piirin tuottama musiikkikappale sopii jopa vain parin kilotavun tilaan. Äänipiiriin tuli vain aiemmin suunniteltujen useampin kanavien sijaan, joten musiikki on luonteeltaan temmokasta. Myö säästösyistä käytetyt analogitransistorit tuovat oman vivahteensa, seuraavassa videossa esitellään kyseisen laitteen tuottamaa musiikkia oskilloskoopilla.

Uudemmassa Commodore Amigassa oli mahdollista tuottaa ihan aitoa aaltoääntä monella kanavalla, joten sen seurauksena musiikki oli hyvin nykyaikaista. Seuraavassa videossa hyvää demomusiikkia Enigma matriisinpyörittelydemosta vuodelta 1991 [youtube/enigma].

Ylipäätänsä musiikkia on usein käytetty monessa paikassa. Demojen lisäksi musiikkia on tehty peleihin ja kräkkereiden introihin [youtube/turrican2]. Myös ohjelmien sarjanumeroiden generointityökalut olivat aiemmin erittäin suosittuja tapoja esittää omia taiteellisia taitoja [youtube/keygen]. Musiikkia on kuitenkin ollut ennemminkin, tekniikka vain on kehittynyt [youtube/vonJupiter]. Vielä 90-luvulla tehtiin hyvin alkeellisilla laitteilla musiikkia, josta monet vähemmän IT prot tai muuten vain tunneälykkäämmät ja sosiaalisemmat ovat tykänneet [youtube/thunderdrome]. Tosin tietotekniikassa yhteiseksi sovittu nollapiste ajanlaskulle on gregoriaanisesti ilmaistuna 1970-01-01 00:00:00 [EC].

Saksa – maa, jossa tekniikan tohtori on arvostetuin koulutus, ja on yhtä paljon panimoita kuin Suomessa döner-kebabbiloita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.