ydinsodan voittajat

Monet varmasti muistavat peruskoulusta uhkakuvat ydinsodasta. Se tulisi olemaan täysin apokalyptinen tapahtuma kehittyneille valtakunnille. Jäljelle ei jäisi mitään korkeakulttuuria.

videospoileri
[collapse]

Simulaatio

Maailmanpolitiikka on tällä hetkellä kovassa murroksessa. Jos EU ei nyt suostu uusiin sopimuksiin Iranin kanssa, niin ydinsulkusopimus peruuntuu. Tämä on Suomen EU:n puheenjohtajakaudella oikeasti merkittävä kansainvälinen asia. Suomi on vihdoinkin päässyt ns. ytimeen. [1, 5]

videospoileri
[collapse]

Ydinsodan vaikutuksia on paljon yritetty mallintaa heti toisen maailmansodan jälkeen. Sodassa kaikki häviävät, voittaja on mahdollisimman vähillä tappioilla selvinnyt osapuoli. Jotkin voivat jopa hyötyä sodasta, vaikka kokonaisuutena ja keskimäärin kaikki häviävät. [2, 4]

Voittajat

Voittajana ydinsodassa säilyisi omana arvioni mukaan Afrikan kehittynein valtio ydinsodan jäljiltä eli Somalia tai joku muu valtio. Etelä-Afrikan, Egyptin ja muiden kehittyneiden valtioiden tuhoutuessa osana sotaa, niin vain Afrikan sarvessa sijaitseva Somalia selviytyisi tästä. Somalit ovat tehneet parhaimmat valinnat, he ovat olleet kaikista viisaimpia.

Kuva 1. Aseistautuneita kaupunkivarusteisia sotajoukkoja Somaliassa.

Todennäköisesti ydinsodan jälkeinen maailma olisi karu ja rujo, jossa ei pärjää kuin vain kovimmat ja sitkeimmät. Tällainen ei suosi nykyajan länsimaista pullamössöä sukupolvea. Evoluutio ei myöskään suosi kirjaimellisesti vahvinta, vaan enemmänkin kyse on mahdollisimman sopivasta ympäristöön.

Länsimaissa kuvan 2. ohjuksen laukaisua seuraavaa asetta kuvailtiin risteilyohjukseksi tai droneksi myöhemmissä pidemmän kantaman iskuissa Saudien öljytuotantolaitoksiin, joita ilmatorjunta ei kyennyt torjumaan [12]. Yemenissä kansalaisten ostovoima on yksi maailman heikonpia eli noin 3 dollaria päivässä. Monessa Saharan eteläpuolisessa valtiossa on parempi ostovoima kansalaisilla.

Kuva 2. Yemenin tilanne kartalla. [6]

Yhdysvallat ei ole uskonut, että Yemenin kapinalliset ovat voineet kehittää aseen, jolla he ovat hyökänneet saudien maan yli. Saudi-Arabia meinasi vaihtaa ohjuspuolustusjärjestelmän venäläisten valmistamaan. Mitään kovin luotettavan näköistä todistetta Yemeniä vastaan ei ole näkynyt, hyvin selvästi tekaistuilta todisteilta kaikki Yhdysvaltain esittämät kuvat näyttivät. Pitkään jopa kiistivät, että Yemeni olisi koko iskua tehnyt.

Ehkä Yeminin oma Warnher von Braun palkataan Yhdysvaltoihin töihin kaikkine kavereineen, kuten itse SS-majuri Braunin tapauksessa kävi? Kustannukset olivat jopa useita prosentteja koko Yhdysvaltain bruttokansantulosta, kun kehitti ydinasejärjestelmän heille ja sen jälkeen käytti ihmisiä elävänä kuun pinnalla. Mahdollisesti jotain ydinasevaltiota harmittaa, että ei lahjoittanut ydinkärkeä ohjukseen?

Kuva 3. Yemenin ilmaisku Saudi-Arabian yli. [12]
Kuva 4. arvio ydinkärkien määrästä maailmalla.

Somalian kova sharian laki ja muut käytännöt ovat johtaneet tilanteeseen, että osa ei välttämättä edes huomaisi koko sotaa tapahtuneen maailmalla [3] . Todennäköisesti muutaman vuotta sodan jälkeen globaali maailman poliittinen tilanne Somalialle olisi paljon parempi kuin ennen ydinsotaa.

kansanmurhaspoleri

Kansanmurha Suomessa

Ruotsin armeija ei kyennyt Pohjansodasta johtuvan sotatilansa takia puolustamaan suomalaista kansaa [8]. Suomessa on hyvin vahvasti kansan muistissa 1700-luvulla kärjistynyt Isoviha, jossa venäjä suoritti vuosia järjestelmällistä kansanmurhaa Suomessa osansa suurta Pohjan sotaa [9]. Kuvassa 5. voi nähdä näiden osalta Venäjän vaikutuksen omaan sukupuuhuni, joka on ollut keskivertoa parempiosaista omistavaa väestönosaa eli talollisia.

Kuva 5. Venäjän kansanmurhan ja Isovihan vaikutus näkyy sukupuusta.

Venäjän toimia Suomessa usein puolustellaan, mahdollisesti ulkopoliittisista syistä. Kaikkien saatavien tietojen perusteella Venäjän suorittamat toimet ovat olleet täysin katastrofaalisia. Suomi on ollut jo itsessään äärimmäisen riistetty maa, jossa Venäläisten suorittama kansamurha nälänhädästä kärsinyttä suomalaista väestöä kohtaan oli äärimmäisen hirvittävä tapahtuma. Ruotsi suoritti täysin kohtuutonta riistoa, mutta Venäjä murhasi, kidutti ja raiskasi suomalaista kansaa järjestelmällisesti vuosia.

Monenlaista valtaa.
[collapse]

REFERENSSIT

[1] Aljazeera: Iran warns of further retreat from nuclear deal without EU action
[2] Britannica: Deterrence
[3] Wiki: Mirror punishment
[4] Tiede.fi: John Nash ja peliteoria
[5] LiveMap: Iran
[6] LiveMap: Yemen
[7] Ajantasainen lainsäädäntö
[8] Wiki: Pohjansota
[9] Wiki: Suuri Pohjan sota
[10] Why the Vasa Sank
[11] Defense World: Yemeni Rebels Fire Qaher-M2 Ballistic Missile At Saudi Military Positions In Jizan
[12] ISWNews: Ansar Allah Drone Attacks on Aramco Oil Facility Deep Inside the Saudi Arabia + Video

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.