Vappu – yhteiskuntavastaisten juhla

Suomi on sikäli erikoinen maa, että täällä 1.5. vietetään vappua, kun muualla maailmalla kyseessä on äärivasemmiston juhla. Itse nimi vappu tulee saksalaisesta Saint Walburga nimisestä katolilaisesta 700-luvulla eläneestä henkilöstä, mutta nykyään juhlalla ei ole juurikaan kristillistä yhteyttä [catholic]. Jos näin olisi, niin kyseessä olisi ehkä ainut oikeasti alkuperäinen kristillinen juhla, jolla ei ole pakanallista taustaa. Juhlan nimi nyt on mitä on. Ei varmaankaan ole yllätys, että muualla maailmassa  Ruotsin lisäksi ei edes juhlita vappua.

Kuva 1. Näin työväenpäivänä eli 1.5. juhlitaan maailmalla. [wiki]
Minun mielestäni juhla tulisi pitää vuosisadan takaisia perinteitä kunnioittaen mahdollisimman vasemmistolaisena. Itse vastustan kaikkia ismejä, mutta ymmärrän kyllä, että joku aika pitää olla yhteiskuntavastaisen sanoman tuomiseksi kuuluviin. Vappu tunnetaan maailmalla nimillä Labour Day taikka May Day, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa se ei ole minkäänlainen juhlapäivä. Tyypillisesti tähän aikaan maailmalla kadut muuttuvat muistuttamaan taistelutannerta, joskin yleensä mellakointi on hyvin muodollista ja kohdistuu korkeintaan vain viattomien ihmisten omaisuuteen. [independent]
Kuva 2. Jotkut nuoret vielä jaksavat innostua äärivasemmistolaisesta vappukulkueesta. Kuva on vuodelta 2015. [mtv3]
Takku on eräs järjestö, jonka kautta saa hyvin tietoa tämän vapun juhlista. Kyseinen sivusto ylläpitää perinteistä yhteiskuntavastaista toimintaa Suomessa ansiokkaasti. Nykyajan nuoret eivät enää ole yhtä kiinostuneita äärivasemmiston toiminnasta kuin aiemmin, joten vaikutteita on haettu anarkistisesta ideologiasta. Seinäjoella ei ollut yhtäkään kommunistia kuntavaaliehdokasta. [Takku]

Minun mielestäni vappu on mitä parhain aika pitää yllä yhteiskuntakriittistä ajattelua ja sallia erilaisten ismien kannatajat tuomaan omia näkemyksiään kaikkien kuuluville. Nyt on mitä mainoin aika muistella mm. sisällissodassa kuolleita, itsenisyyspäivä sen sijaan on hieman huonompi. Yksi päivä yhteiskuntavastaisten ajatusten mielenosoittamiselle mielestäni riittää, itsenäisyyspäivinä voidaan ottaa sitten hieman chillimmin.

Kuva 3. Englannin pakanallinen ”vappu”. [independent]
30.4.1945 Hitler teki kommunistien mukaan itsemurhan ja 1.5.1945 tuli Dönitsin hallitus [YLE]. Luonnollisesti täten tämä aika ei ole kaikkien mielestä erityisen suuri syy juhlia esim. Suomessa, mutta jotkut ovat aivan toista mieltä. Kommunistien juhlat ovat muutekin hieman erikoisia muiden eurooppalaisten näkökulmasta. Saa sitten nähdä, että päättääkö äärivasemmisto siirtyä tulevaisuudessa juhlimaan vapun sijaan Venäjän voitonpäivää 9.5., kuten on visioitu. Juhlaa vastaan on kerätty nimiä adressiin, koska Saksan antautumispäivä 8.5. olisi parempi syy juhlia [Adressit.com].

Nyttemmin vapun juhlinta on kokenut melkoisen infaaltion, kommunistien marssille nauramiseksi pitää matkustaa satoja kilometrejä. Tosin voi myös olla, että aika kultaa muistot.

Loppukevennys: ”Työn orjat, sorron yöstä nouskaa, maan ääriin kuuluu kutsumus. Nyt ryskyin murtuu pakkovalta, tää on viime ponnistus. Pohja vanhan järjestyksen horjuu. Orjajoukko taistohon! Alas lyökää koko vanha maailma, ja valta meidän silloin on!”

TS: Murtautuja laittoi saunan päälle Aurassa

Otaniemen tietoteekkarin vappu ei ole yhtä kiva, ehkä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.