Vanhustenhoidon ruoka

Usein saa kuulla, että miten huonoissa oloissa vanhukset joutuvat elämään. Monet ruokalähettifirmat myös ovat laskuttaneet järkyttäviä summia aterioista. Muutenkin vanheneminen ja vanhuus ovat monelle raskasta aikaa. Vastustan ylipäätänsä laitosmaisuutta ja tympeää elämää, vain sen itsensä takia. Aina syinä ei ole edes kustannukset, vaan tasoa voisi nostaa, jos hyväksyttäisiin muutosta ajattelutavoissa. Eikö kyse ole vain vanhuksista, vaan samaa tapahtuu kaikkialla. Monet jättävät ruoan syömättä, koska muualta saa parempaa.

Palmilla on tarjottu vanhuksille tällaista ruokaa. Talous-sanomat
Palmia on tarjonnut vanhuksille tällaista ruokaa. Taloussanomat

Vanhuksille siis Porvoossa tarjottiin poikkeuksellisesti muuta ruokaa kuin normaalia laitosruokaa. Itseäni eniten hämmästyttää, että sellainen asia on iso uutinen, jopa hieman järkyttynyt. Luulisi sellaisen nyt olevan ihan normaalia toimintaa missä vain. Etenkin vanhainkodissa pitäisi tarjota sellaista ruokaa, joka vanhukselle maistuu. Harvemmin monilla vanhuksilla on ylipaino-ongelmaa, joten olut ei ole ollenkaan sopimaton ruokajuoma. Pizza ja muu pikaruoka ei pitäisi olla erityisen kallista, raaka-ainekulut ovat varsin mitättömät. Ravintoarvoiltaankin ruoka on varsin lähellä normaalia laitosruokaa, hyvin hiilihydraattipainotteista.

Kuka haluaisi elää loppuelämänsä laitoksessa, joka muistuttaa vain vankilaa? Monilla ei ole edes omaisia ja muutenkin on paljon sairauksia. Valtion kannattaakin olla parempi panostaa laadukkaisiin elinvuosiin pelkkien vuosien sijaan, se on usein win-win -tilanne sekä valtion että vanhuksen kannalta, jos se tapahtuu vanhuksen omasta tahdosta.

LÄHDE, LÄHDE2

5 thoughts on “Vanhustenhoidon ruoka”

 1. Hyvä hyvä! Minä haluan myös vanhuksena ruuaksi välillä herkkuja, ja vaikkapa siideriä! Valkoviiniä joskus, ja kahvin kanssa konjakkia joskus! 🙂

  1. Kiitti Marjaan!

   Kyllä, eikä kyse ole tosiaan aina edes rahasta, vaan kyse on paljolti asenteesta, että miten vanhuksiin suhtaudutaan. Minkälaisen vanhuuden kukin haluaa elää, sitä kelpaa miettiä. 🙂

   t. Admin

 2. Olen pitkään jo ihmetellyt, miksi kukaan alan yrittäjistä ei ole
  perustanut vanhusten hoitoyksikköä esimerkiksi
  Portugaliin. Siellä olisi huomattavan edullista ja lämpöä riittää,
  Suomesta osa henkilökuntaa tietysti mukaan.
  Olisin itsekkin valmis asiakkaaksi, lähitulevaisuudessa.
  Tuhkat sieltä on helppo lähettä pakettina suomeen, jos ei itse halua niitä atlannin aaltoihin heitettäväksi.

  1. Kiitoksia kommentista!

   Tämä on kyllä hyvä idea, etenkin kun puhutaan vanhustenhoidon ulkoistamisesta! Itsekin kannatan, että olisi hyvä miettiä kaikkia erilaisia vaihtoehtoja. Ehkäpä tämä Portugalissa toteutettu vanhustenhoito ei olisi ollenkaan hullumpi idea. Sehän olisi paljon edullisempaa kuin Suomessa, elämäkin siellä olisi kuin yhtä lomaa. Itseäni kuitenkin kiinnostaisi tietää, että mikä vaikutus sillä olisi kansainväliseen kauppataseeseen, virtaisiko sen jälkeen rahat ulkomaille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.