Vuosi 2018 on mennyt omalta osaltani oikein hyvin, kehitys on edennyt oikeaan suuntaan. Toivottavasti muutenkin kaikilla asiat sujuisivat paremmin. Olen saanut nyt mahdollisuuden osoittaa omaa kykyäni, epäonnistuminen asioissa on paljolti vain minun omista mahdollisista virheistäni kiinni. Toiveista tulee totta, kun ne toteuttaa. Tukea saa, laaja-alainen yhteistyö pitäisi olla itsestäänselvyys.
Johdanto
Nyt kavereideni kanssa oli puhetta, että ei saa toistaa samoja virheitä, joita olen tehnyt aiemmin. Kuulemma tällä hetkellä mahdollisuudet ovat hyvät, joskin huolta ja epäilystä on ollut. Kyse ei ilmeisesti niinkään ole mistään teosta tai asiasta sinällään, vaan siitä, että miten ja missä minä asiat ilmaisen. Turha metelöinti ei ole tarpeellista, kun tukena on laaja ihmisyyttä edistävä ja ihmisyyden vastaisuutta vähentävä kaveriverkosto, jonka yhteistyökyky ulottuu jopa ympäri maailmaa. Pitää ymmärtää olevansa osa yli 7 miljardin ihmisen kokonaisuutta.
Asioita ja mielipiteitä ilmeisesti voi ilmaista, mutta niiden sisältöön tulisi kiinnittää entistäkin enemmän huomiota. Yleinen nykyistä matalampi profiili olisi minulle hyväksi, asioiden tuputtaminen ei ole kohteliasta ja aiheuttaa turhaa vastareaktiota. Jopa hyvä IRC-kaverini def pyysi sitä, joten silloin pitää suhtautua asiaan riittävällä vakavuudella. Etenkin ulkopuoliset voivat saada itsensä haluamansa näkemyksen. Minusta saa helposti tarkoituksiansa tukevaa referenssiä haluamaansa asiaan, eikä se ole läheskään aina hyväksi ollessani mukana mm. puolue-, ja yhdistystoiminnassa.
Taustaa
Olen kuullut Masi Kajanderilta, että olen reaalielämässä ihan normaali. Sen sijaan kirjoituksistani voi saada väärän kuvan, kuten vaikkapa lukemalla tätä blogiani. Syynä on ehkä se, että olen sitä aitoa alkuperäistä jonne-sukupolvea. Siis sitä, jolloin ei tunnetettu käsitettä some tai edes IRC-galleria. Siihen aikaa nuoremmat olivat keskustelufoorumeilla, kuten muukin tietotekniikkaväestö omissa foorumeissaan. Ylilauta ja muut vastaavat jatkavat tätä kehitystä nykyään.
Minun nuoruuteni aikana julkinen valtiovalta ei ollut kiinnostunut verkkokeskusteluista, mutta nyt mm. ylläpitäjän vastuuta keskusteluista puidaan jo kovan tason oikeusprsesseilla. Kyse on myös tietynlaisesta vastuusta mm. nuoria ja heidän vanhempiaan kohtaan, vaikka ei suoranaisesti kenellekään tekisi mitään pahaa. Nuoremmille ihmisille pitää antaa oma elämänsä ja rauhansa. Sodan aikanakin eläneet nuoret aikuiset vaikenivat tapahtumista myöhemmällä iällä, jolloin keskittyivät paremman maailman luomiseen.
Kulttuuriero
Samoin kun nuoria miehiä laitetaan tuhansittain opiskelemaan samaan laitokseen, niin on ymmärrettävää, että silloin kulttuuri on erilainen kuin jossain muussa ympäristössä. Valmistuneen DI:n pitää ymmärtää, että kaikkea saatavilla olevaa viinaa ei tarvitse juoda. Teekkarina sellainen on vielä normaalia, mutta ei sitäkään yleisesti hyvänä käytöksenä pidetä. Osa teekkareista ei valmistu koskaan, minä olen valmistunut. Joillakin tulee seinä vastaan, uskoakseni yliopistossa asenteen merkitys organisaatissa pärjäämiselle on vähintään yhtä suurta kuin armeijassa. Samoin kuin armeijassa on simputusta, niin myös yliopistoissa voi tulla seinä vastaan. Plagiointi ja vahvat perustelemattomat virheelliset mielipiteet tai toisen yliopistopolun haittaaminen tekevät opintopolusta liian ruusuisen kuljettavaksi onnistuneesti läpi. [4]
”Academic dishonesty or academic misconduct is any type of cheating that occurs in relation to a formal academicexercise. It can include ” [4]
- ”Plagiarism: The adoption or reproduction of ideas or words or statements of another person without due acknowledgment.” [4]
- ”Fabrication: The falsification of data, information, or citations in any formal academic exercise.” [4]
- ”Deception: Providing false information to an instructor concerning a formal academic exercise—e.g., giving a false excuse for missing a deadline or falsely claiming to have submitted work.” [4]
- ”Cheating: Any attempt to give or obtain assistance in a formal academic exercise (like an examination) without due acknowledgment.” [4]
- ”Sabotage: Acting to prevent others from completing their work. This includes cutting pages out of library books or willfully disrupting the experiments of others. ” [4]
”Academic dishonesty has been documented in most every type of educational setting, from elementary school to graduate school, and has been met with varying degrees of approbation throughout history. Today, educated society tends to take a very negative view of academic dishonesty. ” [4]
Monelle auktoriteettiuskoiselle ihmiselle se voi olla henkisesti raskasta, että tiede ei tukeudu mitekään auktoriteetteihin, jolta osin yliopisto poikkeaa armeijasta. Pitäisi kuitenkin yrittää kunnioittaa erilaisia ihmisiä, ymmärtää erilaisia käsityksiä oikeasta ja hyvästä toiminnasat omien organisaatioiden edun takia, vaikka arvot eivät suoranaisesti ole niiden erityisessä arvostuksessa. Se, että joku kunnioittaa auktoriteetteja, niin pitäisi ymmärtää myös silloin toimia vastavuoroisesti. Toivoa, että vastaavasti myös omien tahojen ja ryhmien arvot tulevat kunnioitetuksi. Erilaisten kulttuurien arvomaailmoja ei tarvitse aina arvostaa, mutta on hyvä kuitenkin kunnioittaa niitä.
Tunnetusti tutkijoilla on akateeminen vapaus eli työnsä puolesta mahdollisuus tehdä asioita tieteen nimissä, mutta samalle se tuo mukanaan valtavan akateemisen vastuun. Etenkin tutkimuskäyttöön kehittetyjä kemikaaleja on päässyt vuotamaan valtavia määriä yliopistojen ulkopuolelle. Erityisesti Kiinaan nähden on niin suuri kultturillinen ero, että monet ovat onnistuneet sieltä levittämään niitä oman edun mukaisiin tarkoituksiin, joihin niitä ei ole koskaan tarkoitettu tai kehitetty. Monet ovat ihan aiheellisesti huolissaan tästä asiasta. Iso osa niistä on jopa erittäiin neurotoksisia eli reakoivat aivoissa tuottaen jopa pysyviä vaurioita [2]. Itsekin olen hieman kiinnostunut neuroverkkojen tutkimisesta, ohjelmallisesti.
Keskustan yliopiston 5 opintopistettä vastasi TTY:lla 3 opintopistettä, koska DI:n vaatimustaso pitää olla kovempi kuin virallisesti saman tason tekniikan maisterilla. Diplomityöstä monilla jää valmistuminen onnistumatta, koska eivät kykene osoittamaan omaa akateemista pätevyyttään. Ehkä minusta vain todettiin, että olen yliopiston perusteella riittävän pätevä tutkintotodistuksen saamiseen. Hyvä ystäväni Masi Kajader suoritti tutkinnon juuri ennen kuin TTY virallisesti lakkautettiin, tilalle kun tulee uusi Tampereen yhteinen yliopisto [1, 3].
Analysointia
On siis hyvä tiedostaa, että Suomen sisällä on paljon erilaista alakulttuuria. Se, että jossain jokin asia on ok ja normaalia, niin ei tarkoita samaa jossain muualla. Näiden kulttuurien välistä ristiintörmäystä tapahtuu todella paljon. Vaikkakin monet samat sosiaaliset periaatteet pätevät kaikissa ympäristöissä, niin ilmenemisessä on eroja. Näiden asioiden käsittely on enemmän humanistien aihepiiriä, mutta jokaisessa teekkarissa asuu pieni humanisti.
Yhteenveto
Vuosi 2019 on erittäin toiveikas. Itse toivon saavani aikaan paljon asioita, kaikkea en edes kerro julkisesti. Toivon, että voisin toimia vastuullisempana ihmisenä. Kun voi vaikuttaa asioihin monessa paikassa, niin sitä etuoikeutta ja yhteistyöpotentiaalia tulisi käyttää riittävällä varovaisuudella paremman maailman edistämiseen. Turha menneitä on mussuttaa, nyt kun mennään uuteen vuoteen aiemman pohjalta!
Furtheria
”Näin on aina tehty, näin pitää aina tehdä.”
Wiki: Unix time with in Non-Gregorian calendars
REFERENSSIT
[1] M. Kajander, Ohjelmiston itsepäivitystoiminnallisuuden totetus, diplomityö, Tampereen teknillinen yliopisto, Tietotekniikan laitos, Tampere, 2018. Saatavissa (viitattu 2019-01-01): https://dspace.cc.tut.fi/dpub/bitstream/handle/123456789/26913/Kajander.pdf[2]Wiki: Neurotoxity. viitattu 2019-01-1.
[3] Tuni: Yhdessä olemme enemmän. julkaistu 2018-12-13. viitattu 2019-01-02
[4] Berkley City College: What is academic dishonesty?
[5]Suomi24: neuroleptit ovat sairaita. (Nykyipäivän lobotomiaa jopa unettomuuteen.)
[6]Tiede-foorumi: Neuroleptit, miksi niitä määrätään kaikille?