Anteeksipyyntö

Elämässä tulee hetkiä, että kertoo esim. blogissaan liikaa muista ihmisistä tai asioista yleensäkin. Sen johdosta kaverin pyynnöstä päätän tehdä julkisen anteeksipyynnön, myöntäessäni toimineeni väärin.


”Anteeksi, käytökseni on mennyt monella tapaa yli kohteliaisuuksien rajojen. Olen puhunut yksityisyyttä loukkaavia tietoja julkisesti, sekä käyttänyt ikävässä kontekstissa henkilöiden nimiä. Nyt minun on paras vähän jäähdytellä itseäni ja ottaa aikalisä asioista. Pidän tästä lähtien matalampaa profiilia, ettei kellekään aiheudu turhaa pelkoa tai mielipahaa” -Admin

Itse olen huomannut, että en voi kirjoittaa samoilla palstoilla kuin muut. Tämän johdosta tein oman blogin, omalla domainilla ja sijaitsemaan ulkomaiselle palvelimelle. Ylläpitäjänäkin toimin itse, niin kukaan ei voi sensuroida sisältöäni. Kuitenkin vapauden mukana tulee vastuu, eikä ehkä kaikkea kannata tehdä, vaikka olisikin mahdollista.

Tämä päivä menikin sitten vaihteeksi hieman linuksin kanssa harjoitellessani, kun unohdin tämän vuoden itsenäisyyspäivän, eikä parempaakaan tekemistä keksinyt. Melkein menin töihin silloin. On hyvä opetella ja muistella suomalaisuuden rippeitä avoimen palvelinpuolen konffauksella, kun itse olen Microsoftin maailmoissa opetellut enemmän erilaisia multimediajuttuja ja muuta vastaavaa.

Viikko sitten palvelin reboottasi, joten piti masteroituneemmalta linux-gurulta saadun neuvon mukaisesti lukaista logeja hieman läpi. Tässä koko postipalvelimen auktorisoinnin logi muutaman päivän ajalta:

auth.log

Tätä nykyistä blogiani en laittanutkaan sen takia kyseiselle virtuaalipalvelimelleni, kun tiesin miten paljon kaikenlaista vääryyttä ohjelmistoala sisältää. Myönnän myös oman osaamattomuuteni ja surkeuteni. Jätän suosiolla osan tekstieni ilmestymisajan vuosien päähän, tuleville sukupolville ihmeteltäväksi, jotta voisivat kokea olevansa parempia.

Joskus oli liikkeellä Älypään käyttäjätiedot, jolloin itse ne ekaa kertaa näin. Hieman yli sadan tuhannen käyttäjän tiedot olivat siellä, mm. yhden poliisi.fi -domainin sähköposti. Oli melko villiä, että n. 5 % gmailin sähköposti + salasana -yhdistelmistä päästi läpi. Eli siis 20K sähköpostia aukesi sillä. Itselläni ei sitä listaa ole enää, mutta olihan sen joskus melko pelottavaa ymmärtää tilanne.

Jollain perinteisellä SQL-injektiolla oli saatu Älypäästä suoraan blain tekstinä kaikki salasanat SQL-tietokannasta. Varmasti salasanat oli vuodettu monta kertaa eri piireissä, mutta julkisesti tilanne paljastui vasta vuosien päästä palvelun ollessa käytössä. Asian julkistaneelle henkilölle vaadittiin kovaa tuomiota.

Itse ohjelmistoalalla nuorempana seurasi sitä julkista keskustelua Älypään vuodosta, mutta myös oman alan asiantuntijoiden välistä keskustelua. Kyseisen järjestelmän oli aluperin joku ihan sinällään osaava henkilö tehnyt harjoitustyönään, josta sitä oli kasvatettu. TTY:lla opiskellessani jotkit tahot toivoivat, ettei tietoturvahyökkäytavoista saisi opettaa opiskelijoita. Ulkopuoliset ilmeisesti oikeasti kuvittelevat, että tämä olisi järkevää kaikista korkeimman teknisen koulutuksen opiskelijoiden tapauksessa? Ehkä poliisien koulutuksessa voisi luopua taistelukoulutuksesta?

TTY:lla opiskellessani jotkit tahot toivoivat, ettei tietoturvahyökkäytavoista saisi opettaa opiskelijoita. Ulkopuoliset ilmeisesti oikeasti kuvittelevat, että tämä olisi järkevää kaikista korkeimman teknisen koulutuksen opiskelijoiden tapauksessa? Ehkä poliisien koulutuksessa voisi luopua taistelukoulutuksesta?

En halua valittaa, en vain olen hyväksynyt, että mitä todellisuus on. Nyt minun pitää aikuistua, hyväksyä realiteetit. Maailma ei ole sellainen idealistinen oikeudenmukainen paikka; vaan osa näkee nälkää ja osa valittaa ensimmäisen maailman ongelmista. Nyt kun hyväksyn maailman todellisuuden, niin voin toimia sen mukaisesti kohti parempaa tulevaisuutta. Itse arvostan Suomen poliisia, oikeuslaitosta ja muitakin tahoja. Pääosin ne/he tekevät hyvää työtä, poikkeuksia sopii kaikkialle. Itse muistan ikuisesti Seinäjoen poliisin kysymykseni minulle ennen kuntavaaleja; johon mielistellen totesin Suomen olevan poliisivaltio – enemmän luottamusta ja vapautta kuin missään muussa sivistysvaltiossa [1].

REFERENSSIT

[1] Tuppu.fi: Onko suomi oikeusvaltio?

[2] Chlorpromazine / Pharmacokinetics

[3] Wikionary: word ”-leptic”

[4] MIA: neuroleptien historia

FURTHERIA

Valistussivu neuroleptien (suom. hermojen kaappajien[3]) vaaroista, jotka vaurioittavat pysyvästi aivojen dopamiini- eli palkitsemis- eli mielihyväjärjestelmää. Ensimmäinen neurolepti klorptomatsiini olettiin käyttöön 1950-luvulla. Se säilyy rasvakudoksessa 18 kuukautta, hajoamistuotteiden löytyen sen ajan virtsasta tunnistettavia määriä [2]. [4]

neurolepti.info

Lähteenä esim. tämä:

”Yli 5-vuotiaiden kehitysvammaisten lasten ja nuorten aggressiivisuuden vähentämiseen, kun lääkkeettömät keinot eivät auta.” https://fi.wikipedia.org/wiki/Risperidoni#Haittavaikutukset

”Myöhemmin markkinoita hallitsivat ns. uuden polven antipsykootit. Ne eivät eroa juuri edeltäjästään muuta kuin etteivät estä kännäämistä. Tosin apaattisena ei juuominen onnistu. ” https://hiki.pedia.ws/wiki/Neurolepti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.