Seinäjoen kaupungin leikkaukset päivähoitoon ja koulutukseen

Vihreiden keskeinen vaaliteema on perua ja estää hallituspuolueiden ajamat leikkaukset päivähoitoon ja koulutukseen. Ammatillisesta koulutuksesta leikkaukset olisivat jopa 12½ %, joka olisi Seinäjoelle erittäin merkittävä asia. Itse olen suorittanut ammattitutkinnon, joten asia on minullekin jopa henkilökohtainen. Perusopetuksenkin leikkaukset ovat erittäin iso asia harvaan asutulle Pohjanmaalle. Kannattaako meidän Seinäjokisten äänestää näiden hallituspuolueiden edustajia ajamaan Seinäjoelle tärkeiden palveluiden heikentämistä?

Kuva 1. Lapsena yritin simuloida ~20 vuoden takaisen hallituksen politiikkaa. [Portfolioni]
Seinäjoella on erittäin vahva tuki hallituspuolueilla, jotka puoluekurin mukaisesti ajavat koulutuksen- ja päivähoidon leikkauksia. Kyse on siis tältä osin puoluepolitiikasta, yksittäiset puolueiden edustajat sitoutuvat näihin yhteisiin tavoitteisiin. Sitoudummeko me seinäjokiset äänestäjät myös äänestämään Seinäjoelle jopa muuta Suomea tärkeimpien palveluista leikkaamista? Vihreät vastustavat näitä, Helsingissä Vihreät voivat nousta jopa suurimmaksi puolueeksi kaupunginvaltuustossa. Se on helsinkiläisten onni. Jokainen äänestäjä voi kuitenkin tehdä itsenäisen harkinnan mukaisen päätöksen, ajammeko oman kuntamme palveluita alas hallituksen riveissä? Luonnollisesti itse en äänestä hallituspuoluetta ja leikkauspolitiikkaa. Seinäjoella tulee palauttaa mm. päivähoitoon liittyvät muutokset takaisin, joita myös meidän kaupungissamme on tehty!

Kuva 2. #koulutuslupaus -kampanjassa vasemmalta oikealle: Juha Sipilä (Keskusta) ja Alexander Stubb (Kokoomus).

Seinäjoella on myös leikattu ammattikorkeakoulutuksesta, tietotekniikan koulutusohjelma on lopetettu. Itse kyseisen koulutusohjelman käyneenä vaadin sen palauttamista, etenkin jos merkittävä Vincit Oy saapuu Seinäjoelle! Ehkä juuri leikkauspäätöksen takia Seinäjoki menettää 100 IT-alan työpaikkaa muualle Suomeen. [VincitSeinäjoki]

Kuva 3. Tällaista Seinäjoella ennen kuntavaaleja! Tätä linjaa voi tukea äänestämällä hallituspuoluetta eli Kokoomusta, Keskustaa tai Perussuomalaisia, vastakkaisena vaihtoehtona on Vihreiden kuntavaaliohjelma. [Seinäjoki\hoitomaksut]
Peruskoulussa on korkeintaan 190 päivää opetusta, joista myös omien muistikuvien mukaan monet olivat n. 6 tuntia kestäviä viimeisillä luokilla, joiden kertomasta tulee 1140 tuntia [OPH]. Vuodessa on n. 365.25 päivää ja vuorokaudessa sekunnilleen 24 tuntia eli yhteensä 8766 tuntia. Näistä laskien 1140/8766 = 0.1300 eli 13 % (1/100). Itselläni on jo peruskoulutuksesta aikaa, mutta matikassa olin aika hyvä, joten toivottavasti laskin oikein. Kuitenkin insinöörinä max. 13 % käyttöaste on heikko, peruskoulujen tilojen käytössä näkisin varaa lisätä toimintaa. Meillä on valtavasti koululaitoksia, jotka eivät täytä pian enää edes 13 % käyttöastetta, jos hallituspuolueiden edustajat saavat päättää.  Täten tilat uhkaavat pilaantua eli homehtua käytön puutteessa. Voisiko lapsi-, nuoriso- ja sivistystoimintaa lisätä kyseisissä rakennuksissa. TTY:lla on hyviä kokemuksia siitä, että opiskelijat ovat 24/7 tiloissa, kuten mitä erilaisimmissa kerhoissa ja opiskelijatiloissa. Ehkä peruskoulujakin voisi hyödyntää johonkin, kuten vaikka lasten omiin kerhoihin ja nuorisotoimintaan?

Hallitus varmasti perustelee leikkauksia sillä, että sitä kautta voidaan uudelleenorganisoida koulutukseen käytettyjä rahoja. Itse 2000-luvun IT-insinöörinä kannatan jatkuvaa kehitystä [vesiputous (90’s), javamies (20th century) C64 (just paras retro-aika), FredVomJupiter]. Sen sijaan leikkaukset resursseista eivät uskoakseni edistä toiminnan kehittämistä. Itse olin edellisten leikkausten aikaan päiväkerhossa ja peruskoulussa. Nyt kun meidän ikäluokallamme on lapsia, niin leikataan uudestaan.

PS. Älkää nuoret olko liian tiiviissä kaverisuhteessa otaniemeläisten teekkareiden kanssa [mtv3]! Tampereen Hervannassa on poliisikoulu, virkaintoisia poliisiopiskelijoita, siviilipoliiseja, tullinpoikia ja muuta kivaa, niin voi keskittyä opiskeluun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.