Paska ei kuulu viemäriin!

Itämeri on maailman saastunein meri ja sitä tulisi suojella. Nykyinen viemärijärjestelmä on hirveä asia, jollaisena se tulisi kieltää lailla. Tälle järjestelmälle olisi hyvin kilpailukykyisiä vaihtoehtoja, jolloin koko nykyisen jäteviemärin voisi helposti lakkauttaa. Ehkä Seinäjoki voisi olla tässä edelläkävijänä koko Suomessa ja Maassa?

Kuva 1. Polttava WC [Cinderella].
Nykyisin on on olemassa lukuisia erilaisia vaihtoehtoja käymälöiksi, joista polttava WC sopisi luotettavana, helppona ja hygienisenä kaikista parhaiten kaupunkiasutukseen, mutta myös haja-asutusalueille [HS]. Tämä auttaisi todella paljon Itämerta, joka on talvisin puoliksi kuollutta. Tällöin voitaisiin luopua fosforin ja typen erottamisesta viemärivedestä, joka on kallista ja energiaa kuluttavaa. Lisäksi jätevedenpuhdistamoiden tehokkuus ei ole koskaan täydellinen, merkittävä osa ravinteista päätyy Itämereen. Tätä ongelmaa ei olisi polttavalla käymälällä, joka ei tarvitse jäteviemäriä. Nykyinen kallis viemärijärjestelmä voitaisiin lakkauttaa, se toisi säästöjä. Viemäriliittymät eivät ole halpoja yksityisille ihmisillekään, mutta ei myöskään Seinäjoen kaupungille. Kuluttajan vesimaksusta puolet poistuisi jäteveden tuottamisen loppuessa.

Säästöjen ja vesistöjen suojelun tehdostumisen lisäksi tämä mahdollistaisi ehkäisypillereiden lääkemäärien palauttamisen luotettavan korkealle tasolle. Nykyiset lääkemäärät pillereissä ovat laskeneet vuosikymmeniä, koska hormonit päätyvät kaloihin ja ihmisiin, jolloin ne aiheutavat tarpeetonta hedelmättömyyttä. Ehkäisypillereiden tulisi toimia silloin kun pitää, mutta niitä lääkkeitä ei tulisi päätyä kaloihin, miehiin ja raskaaksi haluaviin naisiin. Koska polttava käymälä ei kuormita ollenkaan vesistöjä, niin tämä ongelma poistuisi samalla ja ehkäisypillereiden luotettavuus ja lääkemäärät voitaisiin palauttaa 1960-luvun tasolle. Lääkkeiden käyttö on jokaisen oma asia, ulkopuolisten altistus tulisi lopettaa. Varmasti tosi noloa pyytää ituhippiä kaveria hedelmöittämään, kun aviomiehen sperma on kemikaalialtistuksen takia liian heikkolaatuista. Monille liian noloa suostuakin sellaiseen, etenkin jo on läheinen kaveri.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.