Big Mac Indeksi

Big Mac indeksi on yksi kaikista paras tapa vertailla ostovoimaa maiden välillä. Se on jopa parempi kuin perinteinen inflaatio, joka sisältää valtavan määrän oletuksia. [4]

Virallinen inflaatio

Inflaatio mittaa vain rahan kulutusta, ei ostettuja tuotteita kappaleina, litroina tai muina yksiköinä. Virallinen inflaatio pitäisi paikkansa, jos kuluttajat aina ostaisivat täysin samat tuotteet vertailujaksojen aikana, siis aina saman määrän juuri samanlaista pikaruokaa. Jos kuluttajat säästävät määrässä tai laadussa, niin inflaatio laskee.

Eli jos ruoan todellinen hinta tuplaantuu, mutta ihmiset ostavat puolet halvempaa ruokaa saman verran aiempaan verrattuna, niin tällöin inflaatio on 0 %. Tämä siitä huolimatta, että ruoan hinnan todellinen inflaatio on 100 %.

Vastaavasti jos ihmiset ostavat puolet halvempaa ruokaa kaksi kertaa enemmän, niin silti inflaatio on 0 %. Ruoan todellinen arvo muuttuu -50 % aiempaan verrattuna, kun ihmiset ostavat halvempia elintarvikkeita säästösyistä.

Perustan nämä laskuni tällaisiin ihan perus insinööritason laatukolmioon [6], Hinta-laatu-aika kuvaajaan. Virallinen inflaatio on melkoista hömppän pömppää. Ensimmäiset luottamukseni tieteeseen romahti lääketieteen / psykiatrian takia, mutta nykyään myös luottamukseni taloustieteeseen aikalailla kadonnut. Olin nuorena hyvin luottavainen tieteeseen, nykyään uskon rahan korruptoituneen tieteen näiltä osin lähes täydellisesti.

Laatukolmio -spoiler

”An engineer is a professional practitioner of engineering, concerned with applying scientific knowledge, mathematics and ingenuity to develop solutions for technical, social and economic problems. Engineers design materials, structures and systems while considering the limitations imposed by practicality, safety and cost. The word engineer is derived from the Latin roots ingeniare (”to contrive, devise”) and ingenium (”cleverness”). Engineers are grounded in applied sciences, and their work in research and development is distinct from the basic research focus of scientists. The work of engineers forms the link between scientific discoveries and their subsequent applications to human needs and quality of life.” [7]

Kuva. insinöörejä työssään [7]
Kuva 1. Laadun tilastollinen filosofia tiivistettynä yhteen kuvaan. [8]
Video. Raidenopeusennätys Ranskassa [8]
Kuva. Kolmenlaista palvelua tarjolla
[collapse]

Todellinen inflaatio

Tilastoissa inflaation on näytetty olevan vain muutamia prosentteja. Itse väittäisin, että vuoden 2023 inflaatio on jopa yli 33 % eli kolmannes. Perustelen sen seuraavalla laskukaavalla.

7,28 € [2] / 5,45 € [1] ~ 1,336 eli yli kolmanneksen (> 133,33… sadasosaa) kalliimpi

Big Mac€7.28[2]
Big Mac All in -ateria€16.35[2]
Big Mac Plus-ateria ja Tuplajuusto€16.90[2]

McDonald’s ei julkaise hintatietoja enää nykyään omilla sivuillaan. Tarkempia syitä tähän voi jokainen miettiä, mutta he perustelevat sitä nopeasti ”vaihtelevilla” hinnoilla.

”Saamamme asiakaspalautteen vuoksi olemme poistaneet hinnaston verkkosivuiltamme. Hinnat vaihtelevat ravintoloidemme välillä ja hinnastossa näyttämämme hinnat olivat alkaen hintoja, joten hinnaston hinnat eivät aina täsmänneetkään siihen mitä ravintolassa tuotteet todellisuudessa maksoivat. Ravintolakohtaiset hinnat näet kuitenkin McDonald’s -sovelluksesta tehdessäsi mobiilitilauksen.” -MacDonald’s [3]

Foodora, Big Mac, Seinäjoki, 2023-10-16 -spoiler
[collapse]

Yhdysvaltain alijäämä

Itse aloittelin työelämääni finanssikriisin aikaan eli vuoden 2007 aikana. Tällöin öljy kävi 150 dollarissa tynnyriltä, pumpulla 95 bensiini maksoi korkeimmillaan yli 1,7 euroa litra. Tällä hetkellä Öljyn hinta on n. puolet siitä tai hieman enemmän ilman (virallista tai todellista) inflaatiokorjausta. Bensiinin hinta parissa eurossa litralta pyörinyt viime kuukausina, tällä hetkellä Seinäjoella alimmillaan 1,877 €/l .

Omasta mielestäni absurdeinta on se, että miten hyvin asiat olivat finanssikriisin aikaan minulla ja muilla. Oli varaa käydä syömässä ja kuluttaa vähintään yhtä hyvin kuin nykyään. Työkokemusta ja opintoja 10 vuotta takana, mutta aivan kuin se ei mitenkään näkyisi omassa elintasossa.

Kuva. Yhdysvaltain tilanne inflaatiokorjattuna tämän päivän rahaan [5]

Tämä sama tilanne on uskoakseni kaikkialla länsimaissa. Omat kokemukseni varmasti jakaa tosi moni niin Atlantin toisella puolella kuin monessa muussakin osassa maailmaa.

Finanssikriisin jälkeen on ollut lähes nollan prosentin korkoja. Tämä on ollut jatkuvaa elvytystä, jolloin ihmiset ovat ottaneet vuosikymmenien asuntolainoja. Nyt se elytys loppuu, todellisuus palaa takaisin.

US Debt Clock 2023-10-16 10:11 -spoiler
Kuva. Us Debt Clock 2023-10-16 10:11 (UTC+3h, Suomen kesäaika) [5]
[collapse]

REFERENSSIT

[1] YLE: Hampurilaisten hinnat harppasivat ison loikan ylöspäin – vertailu näyttää hintaerot
[2] FastFoodMenuPrices: McDonald’s Hinnasto. Viitattu 2023-10-16
[3] MacDonald’s
[4] Investopedia: What Is the Big Mac Index? Definition, What It Shows, and Example
[5] UsDebtClock
[6] Tuppu.fi: Lean
[7] tuomasliikala.fi: AMK
[8] Tuppu.fi: Ilmasta öljyä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.