Ilmasta öljyä

Tekniikka ylpenä esittää! Nyt mm. Suomessa kehitetään menetelmää, jolla ilmasta ja vedestä voidaan valmistaa öljyä uusiutuvalla energialla. Idea ei ole uusi, mutta toistaiseksi fossiiliset ovat olleet liian halpoja, mutta mahdollisesti myös ihmisten tekninen sivistystaso on ollut liian matala. [tt]

Kuva 1. VTT:n ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston Soletair-hanke. [tt]
Energia-ala on todella kovassa murroksessa, koska nyt jo Intiassa aurinkoenergia on helvempaa kuin kivihiilivoima [tt2]. Tämä ei sinällään ole yllättävää, ennusteita on tehty muutaman vuotta sitten, jolloin tämä trendi osattiin ennustaa. Ennusteissa on usein virheitä, joten siltä osin asioiden eteneminen ennusteiden mukaan osoittaa ennusteiden paikkansapitävyyden jälkikäteen.

Kuva 2. Kiinalainen 40 megawatin meriaurinkovoimala. [tt3]
Myöskään tuulivoimaloiden väitetyistä infraäänistä ei ole löytynyt näyttöä, joten tuulivoima on aiempaakin todistetummin turvallinen tapa tuottaa enegiaa [ts]. Tutkimuksen mukaan pyykinpesukone altistaa enemmän infraäänille kuin tuulivoimala. Myös tuulivoimatekniikka kehittyy, joten nykyään on teknisesti mahdollista tuottaa sähköä moninkertaisesti yli nykyisen kulutuksen [tt4].

Moni tekniikka on ollut todella mullistava, jonka johdosta on seurannut kuplailmiö, jossa jotain hyvää asiaa on väärinkäytetty tai käytetty liikaa, kuten kävin mm. DDT:lle.

”Ensimmäinen suuri lupaus näytti olevan DDT, joka on ihmiselle lähes myrkytön, koska se ei imeydy. Se todella olikin suuri edistysaskel ja sillä pystyttiin tehokkaasti vähentämään toisen maailmansodan aikana täiden levittämää pilkkukuumetta ja hyttysten levittämää malariaa. Keksinnön merkitystä osoittaa se, että Paul Müller sai siitä Nobelin palkinnon. Vähäisestä välittömästä myrkyllisyydestä seurasi kuitenkin aineen täysin holtiton käyttö. Se aiheutti erilaisia ekologisia haittoja alkaen lintujen kuolemista ja lisääntymishäiriöistä kalanpoikasten kuolemiseen hyönteisravinnon puutteeseen pienissä puroissa.” Wiki

Seuraavassa videossa on hienosti kuvattuna tekniikan kehittymistä 1950 vuodesta tulevaisuuteen 2050 vuoteen asti. Peli on Deluxe, mutta alkuperäinen Transport Tycoon alkaa vuodesta 1930. Itse olen tietotekniikan ja ohjelmistoalan asiantuntija, joten voi sanoa, että kyisenen peli on aivan häkellyttävä taidonnäyte! Peli pyörii 486-tietokoneella ja pelilogiikkaa on koodattu jopa Asseblyllä eli konekielellä, koska C-ohjelmointikieli on kyseiselle hemmolle liian hidas. Äänet, musiikit ja koko tuntuma on hieno, kovassa kuomituksessa dieseli puskee ruskeaa rikkisavua ja sähköjunien johtimet lyövät valokaarta. Ehkä voi huomata, että Chris Sawer oli skotti [youtube]. [wiki/microprose]

Jos palataan alkuperäiseen artikkelini aiheeseen, niin uusiutuva energia ja tämä Tekniikka & Talouden uutisoima öljytekniikka-menetelmä yhdessä mahdollistavat sen, että sähköä voidaan tuottaa uusiutuvalla energialla kustannustehokkaasti, mutta samalla myös mahdollista käyttää petrokemiaa apuna energiavarastoinnissa. Todennäköisesti aurinkoenergiaa ei kannata käyttää liikennepolttonesteiden tuottamiseen, joten myös akkutekniikka ja muut energiamuodot ovat tärkeitä tutkimuskohteita vastaisuudessa. Höyryjunien aikaan normaalinan junan nopeutena 100 mailia tunnissa on kova rajapyykki, seuraavassa videossa 160 km/h on pelkkä läppä. Ehkä hekin tekivät omana elinakanaan valtavia harppauksia, moottoriöljyt ja monet muutkin asiat ovat niiltä ajoilta muuttuneet paljon? Ylipäätänsä se logistinen aikakausi, että vedettiin kivihiilikärryjä hevosilla; niin kuka sitä enää muistaa?

Kuva 3. Itsekin olen teollisuudentaloutta opiskellut SeAMK:ssa sen verran, että tiedän tämän ns. laatukolmion. Varmasti Transport Tycoon opettaa, jos ei muuten. Kannattaa opiskella tai pelata TTD!

Avoin TTD
TTD-wiki: protippejä nuorille

Retro käyttöliittymäsuunnitelma eli  yhteen pieneen tilaan paljon tietoa näkyviin ja kaikkea mahdollista toimintaa. Nykyään suositaan hieman löysempää tyyliä pixelinnysväyksen sijaan, 90-luvulla kaiken piti olla timmiä ja hoikkaa. Kai se on tullut näistä kosketusnäytöistä, kun niillä helposti painelee hieman sinnepäin eikä justiinsa. Kai sitä muutenkin vaihtelu virkistää. Toisaalta jotkut ikääntyvät eivät halua luopua tyylistä ja opeistaan, TTD on täydellinen!

https://www.youtube.com/watch?v=r34XQDoZ0y0

TTD Patch – Wiki, avoimuus kunniaan!

Paras ja alkuperäinen C-Ohjelmointikielen opetuskirja., C-kääntäjä verkossa (Sama kehittäjä on tehnyt myös UNIX-käyttöjärjestelmän, jota varten kirjan ohjelmointikieli on kehitetty. Oikeastaan mikään ei ole muuttunut 40 vuodessa, kieli yhä yleisesti käytössä, joskin nykyään skiptikielten aikana korkean tason ohjelmointikieleksi sanominen herättää hieman hilpeyttä, mutta historiallisista syistä jotuen täysin validisti sanottu.

C-kieltä käytetään mm. käyttöjärjestelminen vuorontajien toteuttamiseen, jotka jakavat suoritusaikaa ohjelmille ja hallitsevat muistiosoitteita ajureissa ja porteissa. Itsekin käyttänyt samaa kieltä, joten ei mitenkään erikoista, jos on mm. grafiikkakirjastot valmiina. Käytännössä C-kieli on yksinkertaistaistetusti sanottuna rakenteellista konekieltä, että voi käyttää muuttujia nimellä ja esimääriteltyjä silmukoita. Nykyisin niin optimoitua, joten konekielelle ei ole yleensä tarvetta missään tilanteessa.

Nykyään on olemassa myös luokka-ohjelmoinnin sisältävä C++-ohjelmointikieli, jossa C-kielen struct-rakenne on laajennettu luokaksi lisäämällä tukemaan luokan funktioita eli metodeita. 30 vuoden aikana C++ on muuttunut aika paljon. Silloin kun vielä itse opettelin, niin oli hyvin lähellä C-kieltä, nykyään pitäisi käyttää jotain itseraattoreita ja ties mitä ihmeen säiöiöitä. ’cout’ ja ’cin’ ovat tainneet olla jo aika kauan kielessä. C++ on immeisesti yhä täysin yhteensopiva C-kielen kanssa. Yhteensopivuus yhdistettynä kielen laajentumiseen valtavasti ovat suurimmat kritiikkiä aiheuttavat asiat C++-kielessä. Tätä varten on sitten C#- ja Java-kielen vuosituhannen vaihteelta.)

T&T: Uusi suomalaismenetelmä – ruokaa ihmisille ja eläimille suoraan ilmasta

https://www.youtube.com/watch?v=_HZ8Ja34-vE

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.