Laatusiman resepti

Simareseptejä on verkko pullollaan, mutta niissä kaikissa käytetään heikkolaatuisia aineisosia. Myös valmistustapa ei ole aina se kaikista paras. Tässä artikkelissa kerron oivan simareseptini.

Siman alkuperä

Siman alkuperä on hunajaviinissä, joka on jopa vanhempaa perua kuin rypäleviinit. Rypäleistä tehty viini on luultavasti syrjäyttänyt halpana low-end vaihtoehtona korkealaatuisen hunajaviinin. [3, 4]

Rypäleiden rypälesokeri eli glukoosi ei myöskään jätä pahaa sivumakua. Käymällä tehdyt tuotteet ovat hiivan aineenvaihdunnan aineita. Alkoholi on näistä tunnetuin. Väärät sokerit eivät sula yhtä hyvin hiivan sisällä, joten niistä tulee paha sivumaku.

Alkoholijuoma on keksitty monien muiden asioiden tapaan Kiinassa, ainakin nykyajan tietämyksen mukaan. Tästä on arkeologisia todisteita. [1]

Simaan tarvittavat välineet

Siman valmistus on helppoa. Tätä varten tarvitse vain käymisastian ja siman käyttämiseen tarvittavat ainesosat. Näitä saa useimmista hyvin varustetuista ruokakaupoista. Samaisilla paikoilla on myös olutpakkauksia, joita saa elintarvikkeiden alemmalla verokannalla ja ilman alkoholiveroa. Laadaampia laitteita saa alan liikkeitä, kuten Melkkobew [2].

Simaa valmistettaessa on tärkeää huolehtia puhtaudesta. Kaikki tarvittavat välineet on steriloitava, joko kuumalla vedellä tai sitten esimerkiksi tähän tarkoitukseen tarkoitetuilla kemikaaleilla. Käymisastiaan ei saa päästää ulkopuolisia mikrobeja, jotka pilaavat prosessin.

Tarvittavat ainesosat

Siman valmistaminen omalla reseptilläni vaatii nämä ainesosat:

– panimohiivaa
– ruokosokeria 2 kg
– vettä 18 litraa
– 0.5 – 1 kg hunajaa
– 8 kpl sitruunaa (siivutettuina)
– rusinoita
– 0.5 kg rypälesokeria/dekstroosia/glukoosia/panimosokeria

Valmistus

Tässä on kuvattuna proseduuri siman valmistamiseen. Nämä tulee tehdä tässä järjestyksessä, kun kaikki tarvikkeet ja ainesosat ovat valmiina. Aikaa tähän kuluu noin tunti tai pari + 24 tuntia käyminen ja 1 viikko jälkikäyminen. Joskus voi olla hyvä varata enemmän aikaa, jos käymisen alkaminen viivästyy.

  1. Aloita valmistaminen desinfioimalla kaikki käytettävät välineet ja pesemällä sitruunat. Jos on valmista hiivaa, niin sen voi jättää käymisastiaan.
  2. Kaada astiaan ensin kaksi kiloa ruokosokeria. Tämän jälkeen hunaja ja viimeiseksi glukoosi, josta osa tulee jättää pullotusvaiheeseen.
  3. Tämän jälkeen astiaan tulee lisätä vettä 18 litraa. Veden lämpötilan tulee olla korkeintaan 30 astetta eli ihmiskädelle viileää.
  4. Lisää sammioon hiiva. Astian sisältöä voi hieman sekoittaa.
  5. Lopuksi siivuta sitruunat ja lisää ne sammioon.
  6. Kun hiiva alkaa käymään, niin tämän jälkeen tulee odottaa yksi vuorokausi, että simasta tulee sopivaa.
  7. Siman pullotus. Muista desinfioida pullot ja muut välineet.
  8. Kun sima on pulloissa, niin lisää glukoosia ja rusinoita pulloihin. Ruokalusikallinen glukoosia riittää, pienillä pulloilla vähempikin. Simassa on vielä paljon käyttämätöntä sokeria. Näin pulloihin tulee varmasti riittävästi hiilidioksidia. Rusinoita oman mielen mukaan, viisi on mielestäni hyvä määrä.
  9. Anna jälkikäydä viikon. Jos pulloihin tulee liikaa painetta, niin sitä voi hieman päästää välillä ulos pullosta.

Tämän jälkeen siman voi laittaa jääkaappiin viilenemään. Sima on valmista nautittavaksi.

Valmis sima

REFERENSSIT

[1] Tekniikan maailma: Kiinassa juotiin olutta jo 9 000 vuotta sitten
[2] Melkkobrew: Hanallinen käymisastia 60l
[3] Panimoyhtiö: hunajaviini
[4] Lepoladrinks: Todennäköisesti maailman vanhin alkoholijuoma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.