On paljon puhetta huutavasta osaajapulasta ohjelmistoalalla, jatkuvasti saa milloin minkäkin tahon suunnalta kuulla heidän omaa propagandaansa. Yrittäjät oletusarvoisesti valittavat, ettei osaavaa porukkaa löydy töihin. Mitä pitäisi löytyä? Mitä tässä meidän maailmassamme on tarjolla ja annettavaa?
Johdanto
Usein saa kauhuissaan lukea kaikenlaisten HR-tätien näkemyksiä alalle sopivista henkilöistä. Tuntuu kuin heillä ei olisi mitään käsitystä todellisesta alasta, elävät jossain omassa maailmassaan. Ehkä hekin vain haluavat yrittää esittää olevansa tärkeitä, joten siltä kannalta ajateltuna argumentit voivat olla perusteltuja. Asiat voi kuitenkin nähdä monelta eri kantilta.
Itseäni ärsyttää erityisesti puheet sosiaalisista ja dynaamisista ihmisistä, joita haetaan. Ehkä tämä on paljon jokin omiin hermoihin palanut jäänne jostain hakemuksesta, mutta itse pidin siitä omalla kierolla huumorintajullani. Mainosarvo siis täyttyy ilmoituksessa! Hyvän ja näkyvän mainoksen tulee olla ärsyttävä, kivat mainokset eivät jää mieleen. Paljon myös firmoja on saanut eläissään kierrellä, kymmenissä haastatteluissakin on tullut käytyä jo tässä vaiheessa elämääni.
Palvelinkäyttöön tarkoitettu kiintolevy 2002 vuodelta. Kuulostaa paljon paremmalta kuin kotikäyttöön tehdyt kiintolevyt:
Nykyään ohjelmistotaloilla on jokin iso trendi toimia jonkinlaisena vaivaistalona, jossa kisataan, että kenellä on sairain, syrjityin ja huono-osaisin työporukka. Ainakin julkisuuskuva on tällainen, todellisuudessa kyse on vain julkisivun kiillottamista muutamalla kiintiöhenkilöllä. Samoin kuin DNA-testien jälkeen huomattiin oikeuslaitoksen päätösten ja todistajien rasistisuus kuolemantuomioon saatettujen väärissä päätöksessä, niin ongelma korjattiin tv-sarjojen kiintöafrikkalaisella. Ongelma on todellinen, mutta ratkaisut ovat paljon pelkkää anekauppaa syntien maksamiseksi pois. Ongelmaa ei edes yritysten mielestä välttämättä tarvitse korjata, kun vain maksetaan hyvä omatunto asiakkaille.
Hyvä koodari
Minkälainen siis ohjelmistokehittäjän tulisi olla? Mitä taitoja vaaditaan hyvältä koodarilta? Voiko näitä taitoja oppia, vai onko ne geeneissä? Varmoja vastauksia ei välttämättä ole, mutta itse tarjoan omaa subjektiivista näkemystäni.
Ohjelmistoala on yleensä henkisesti todella haastava, jopa tietystissä tilanteissa mahdoton. Tämä on asia, jota itsekään en täysin ymmärtänyt aikoinaan. Ongelmien ennaltaehkäisy on iso osa onnistunutta projektia. Ongelmien mahdollisimman aikainen tunnistaminen minimoin riskien seuraukset. Ongelmien ratkaiseminen on normaalia arkityötä kuin kirurgin työskentely teho-osastolla. Tietysti asenne pitää olla se, että asiakkaat eivät tee virheitä, vika on systeemissä. On ihan normaalia, että joku paukuttaa login-sivua päivittäin tuhansia kertoja Tuppu-blogilla.
Liberalius
Mielestäni ohjelmistoalalla ehkä tärkein asia on liberaali ajattelumalli. Pitää osata ajatella siltä kannalta, että ihmiset nyt ovat sellaisia kuin ovat. Usein ohjelmistokehitys on hyvin vahvasti painottunut nimenomaan liberaaleille osille maailmaa; kuten San Franciscoon Yhdysvalloissa. Yleensä olen itse saanut sellaisen kuvan, että ala myös tekee ihmisistä liberaaleja.
https://www.youtube.com/watch?v=9c0CVItMhoQ
Yhtenä esimerkkinä tästä alan luonteesta on Thorlaudan 45 vuotias vantaalainen ohjelmistokehittäjä, joka ylläpiti poliisien sulkemaan Thorlautaa [1]. Suomi onkin kovalla huumepolitiikan seurauksena yksin amfetamiinin kärkimaista Euroopassa, Lahti pääsi jopa Top 5 listalle [2]. Huumeet on niin vaikea asia, että edes minä en kunnolla uskalla kirjoitta niistä. Osoittaisin vain oman tietämättömyyteni ja nolaisin itseni, kun asia on niin monimutkainen. Ehkä sen takia aiheesta ei voida puhua asiallisesti, seksuaalisuudesta puhuminen on helpompaa.
Metamfetamiinissa on Lahdella vielä petraamisen varaa Helsinkiin verrattuna, siellä on paremmat pirit. [5]
Aku Ankkakin on käyttänyt Pervitiiniä 1930-luvulla natsien kokoonapanoteollisuudessa, ainakin näki unta siitä. Sota-aikana on tietty omat doupit työelämän vuorotöissä, että teollisuuden läpivientiaikaa saadaan nopeutettua. Ehkäpä metamfetamiinin eli Pervitiinin massavalmistus enemmänkin propagandaa Saksan tieteen ja kemiateollisuuden ylivoimaisuudesta muihin kansoihin nähden, saavutettu hyöty ei välttämättä ollut oikeasti niin iso. Jenkit eivät osanneet massavalmistaa metamfetamiinia, niin ovat ikuisesti katkeria valistaessan omia nuoriaan, muuten amfetamiinia kyllä käytetään 3-luokan eli miedoimman luokan huumausaineena.
https://youtu.be/kzH1iaKVsBM?t=204
Stimulanttien käyttäjät ovat usein päihteeseensä viha-rakkaus -suhteessa. Aika hyvin käyttäjät tuntuvat olevan perillä piristeen haitallisuudesta, käyttävät erilaisia multivitamiineja ja muita apuja minmoidakseen haitat[4]. Monet myös varoittelevat: että jos ei osaa olla ilman kahvia, niin kannattaa pysyä erossa. Itse kuitenkin käyttävät, jotta saavat motivaatiota ja keskittymiskykyä esim. opiskelussa uuvuttavien kirjojen lukemiseen. Monet eivät yksinkertaisesti pysty keskittymään opiskeluun, vaan heidän ajatuksensa harhailevat liikaa asiasta toiseen ilman amfetamiinia. Amfetamiini on kuitenkin yksi kaikista voimakkainta psyykkistä riippuvuutta aihettava substanssi. [3]
Fluidi älykkyys
Toiseksi tärkeimmäksi ominaisuudeksi ohjelmistoalalle itse koen älykkyyden. Voisin ehkä pitää tätä jopa tärkeimpänä, mutta jätin nyt toiseksi. Tietysti painotus riippuu hyvin paljolti monesta tekijästä, että sikäli suoraisesti näitä asioita ei voi niin sanoa, että jotain ei tarvisisi.
Älykkyyden osalta etenkin fluidi älykkyys on erittäin tärkeää. Tämä on taitoa soveltaa aiemmin oppimaansa täysin uudessa ympäristössä. Tätä voidaan mitata erittäin hyvin kulttuurivapaalla kuviopäättelytestillä. Etenkin rekrytoinnin kannalta tämä on hyvin tärkeää, koska on menetelmiä asioiden arvioimiseen. Itse suorittaisin kuviopäättelytestin työtenkijöiltä, jos itse olisin HR-henkilö. Jos ei saa riittävän hyvää tulosta, niin ei ole asiaa alalle.
Itse suhtaudun hyvin kriittisesti lapsille tehtäviin kuviopäättelytesteihin. Monen älykkään ihmisen älykkyys kehittyy paljon pidemmälle ja kauemmin. Tämä on hieman sama kuin pituuskasvu, joka on hyvin yksilöllistä kehitysvaiheessa. Täten siis ei saisi mitata lapsien älykkyyttä, koska se ei anna luotettavaa kuvaa aikusiän älykkyydestä. Samoin kuin lapsen pituus tai paino ei välttämättä kerro aikuisiän tilannetta, niin älykkyystestaukseen tulee suhtautua varauksella. Lapsille pitää kuitenkin antaa täysin mahdollisuus hyödyntää kaikki älyllinen kapasiteettinsa huippu-uraansa esim. ohjelmoijana. Ei ole niinkään väliä, että mitä koodailee, kunhan harrastaa koodausta lapsena. Itse harrastin C-kääntäjän pyörittelyä ihan hupimielessä, enkä itse tajunnut sen olleen oman ammattini tärkein edistäjä elämässäni.
Kristallisoitunut älykkyys
Ohjelmistoala on erittäin laaja. Itse naureskelen joillekin parin kuukauden kursseille, joilla kuvitellaan saavan jotain ohjelmistokehittäjiä alalle. Ehkä jotain saadaan kasaan, mutta ei todellakaan hyvää porukkaa. Jos hyvää porukkaa saadaan, niin todennäköissti taustalla on jo paljon omaksuttua tietoa.
Joku joskus Ohjelmointiputkalla sanoikin; että ohjelmoinnissa ei ole mitään erityisen vaikeaa asiaa, vaan valtavasti paljon pieniä asioita. Mielestäni tämä näkemys on erittäin hyvin kuvaava asia. Ohjelmointia voi oppia peruskoulussa, josta valmentuminen alalla jo alkaa. Aivan samoin kuin huipputason urheilijoita valmennetaan pienestä pitäen, niin ihan samoin henkisesti lahjakkaita tulisi valmentaa huipputason tiimiin. Näin saadaan niitä yrittäjien ja HR-tätien kaipaamia huipputason tyyppejä!
Motivaatio
Wikipedian mukaan Quick And Dirty Operating System’in eli QDOS:n hyväksyminen IBM:n käyttöön vaati 300 bumerangia ja 11 kuukautta päivittäistä yhteistyötä [6]. Jotain siis osattiin tehdä oikein, niin paljon kuin Microsoftia nykyään pilkataankin. Omasta mielestäni ainut oikeasti merkittävä kritiikin aihe on ohjelmistojen kaupallistaminen, käytettävyyden vaikeudesta kritisoiminen ei ole mielestäni perusteltua. Mikkisoftan rento työilmapiiri on oikeastaan jopa hyvä asia. [7]
”IBM watched the developments daily, submitting over 300 change requests before it accepted the product and wrote the user manual for it.” -Wiki [6]
Uskoisin, että monilla ohjelmistokehittäjillä yksi suurimmista motivaattoreista on haastaa itsensä ja kehittyä. Yleisesti ohjelmoijat ovat varsin älykkäitä henkilöitä, jotka ovat alkujaan kiinnostuneet ohjelmoinnista siihen liittyvän ongelmanratkaisun ja oivaltamisen tuottaman dopamiinin takia. Tämä palkitsemisjärjestelmän ominaisuus on todennäköisesti jo tiettyjen ihmisten geeneissä. Hyvä ominaisuus on tietyissä tilanteissa erittäin suureksi hyödyksi koko ihmiskunnalle.
Ei Microsoftikaan ollut täydellinen paikka, kun siellä ei saanut mussuttaa. Seuraava sitaatti on DOS:n alkuperäiseltä kehittäjältä, joka lähti tuotepäällikön tehtävistä, kun ärsytti keskustella päivittäin puhelimessa IBM:n kanssa.
”I was a little irritated with Microsoft, mainly having to work with IBM. Microsoft recognizes talent. If somebody complains, they try to move them around.” [7]
REFERENSSIT
[1] MSN: Keski-ikäinen vantaalainen koodari ylläpiti sivustoa, jolla käytiin avointa huumekauppaa
[2] ESS: Nuoret Puhuvat: Lahdessa on helpompi saada huumeita kuin alkoholia
[3] Erowid: Meth
[4] Magneettimedia: Terveys ja hyvinvointi
[5] EMCDDA: 60 EU-kaupungin huumeiden käyttö jätevesianalyysissa. Julkaistu 2018
[6] Wiki: 86-DOS, history
[7] Peterson Technology: The Roots of DOS