Muutto Manseen

Taas elämä jatkaa kiertokulkuaan, kohti Tampereen vanhaa osaa kaupungista. Muutan puolen vuoden asumisen jälkeen pois Alajärveltä. Joku sanoi, että muutan pois Jumalan selän takaa. Itse olen asunut lapsena ja nuorena Peräseinäjoella, joten olen jo niin paatunut, että en itse niin osaa asiaan suhtautua. Tampere on kuitenkin hyvä kaupunki, vaikka maailmassa varmasti on parempiakin kaupunkeja. Itse ulkopuolisena olisi todennäköisesti hyvin järkyttynyt omasta kohtalostani, mutta pitää vain yrittää vaieta sellaiset ajatukset.

Uusi iteraatio

Elämässä ja ohjelmistokehityksessä ei alussa voi tietää, että mitä tuleman pitää. Eikä mielestäni todennäköisesti voida pitää onnistuneena, jos etukäteen jo tietää tulevaisuuden syntymästään asti. Joskus pitää eksyä, jotta voisi myös onnistua. Isoin vaiva on raaputtaa tyhjät arvat, voitot tulevat sitten mukana sattumalta. Samoin uuteen kirjahyllyyni on kertynyt valtavasti oman alan kirjallisuutta, enemmän tai vähemmän tarpeellista.

Kuva 1. Ostin uuteen asuntooni tyylikkään kirjahyllyn.

Kaikki myös alkaa pienestä, monimutkaiset asiat eivät tule kerralla oikein. Elämä on etenkin asia, jossa pitää elää vaihe vaiheelta, jotta voi päästä loppuun. Loppu ei edes ole mikään odottamisen arvoinen, tärkeintä on ne ennen sitä koittavat vaiheet. Näissä iteraatioissa mitataan, että pysyykö junassa mukana. Aiemmat vaiheet eivät aina mene nappiin, mutta valmiiksi asti ne on kuitenkin saanut. Perään kuuluttaen: Definition of Done?

Uudet työt

Vaihdan työni Japolta Sofia Digitalille muuton yhteydessä, ehkäpä Sofia Digitalilla tunnetuimmat sovellut Suomessa ovat Katsomo ja Ruutu. Tehtävät muuttuvat tuotannonohjauksista enemmän front-end -puolelle eli päätelaitteen pariin. Työni on älytelevisioihin liittyvien sovellusten tekemistä. Koen tämän aihepiirin myös kiinnostavampana kuin teollisuuden, media-ala on paljon seksikkäämpi puheenaihe kavereiden kanssa baareissa käydessä. Kaikella on aina kuitenkin puolensa.

Itse TTY:lla opiskellessani en ymmärtänyt Kuvan 2. Pig & Chicken-vitsiä, jollaisena sitä itse aikoinaan pidin. Nykyään olen tajunnut työn kautta varsin hyvin, että mistä siinä on kyse. Tämä on valitettava asetelma, joka usein ohjelmistoja kehittäessä tulee vastaan, miksi ei monessa muussakin tilanteessa. Koodari on kuitenkin se henkilö, joka tekee ohjelmistot. Koodaus on siis se tärkein asia, ohjelmointi on usein se ongelmallisin osa ohjelmistokehitystä. Nykyään arvostan todella paljon, että kaikilla osapuolilla on ymmärrystä ohjelmoinnista, jopa asiakkaalla. Valitettavasti maailma on kärjistäen sellainen, että pomona saattaa olla joku dorka miljardöörin poika, itse on se huippulajakas nero. Joskus kuulin, että silloin on valmis DI, kun ei tarvitse juoda kaikkea ilmaista viinaa. Niin maailma toimii.

Kuva 2. Ohjelmistokehityksessä on valitettavan usein kaksi erilaista ryhmää.

Itselleni erittäin tärkeää oli suorittaa sertifikaatti JavaScriptistä, CSS ja HTML -teknologioista. Myös vuoden työkokemus PHP-kielestä on eduksi. Voin siis kenelle vain suositella sertifikaattien suorittamista, niistä saatava hyöty on moninaista. Sen lisäksi että osoittaa omaa osaamistaan, niin myös oppii valtavasti valmistautuessa sertifikaattiin. Myös itse hallitsen selainten tuen 20 vuoden takaa, niin osaan tehdä kaikille älytelevisioille yhteensopivaa koodia. Kuvassa 3. ostamani ensimmäinen JavaScript-kirjani, jossa esitellään dynaaminen webbisivu alkuperäisessä muodossaan [3]. Netscapesta tulee itselleni aina mieleen kirjaston tietokone, jota sai käyttää vartin kirjojen haun lisäksi [4]. Myös lähes pyhä 30 vuoden takainen painos ’C-ohjelmointikieli’-kirjasta löytyy uudesta kirjahyllystäni.

Kuva 3. Tämän nuorena ostamani 2000 vuoden painoksen opit tulevat nyt tarpeeseen [7].
https://youtu.be/CMvFKDHh4WM

Vaikka sertifikaatin testissä kaikkea ei täydellisesti osaisikaan, niin tietää ainakin, että mitä kaikkea teknologioilla voi tehdä. Hieman tuli sellainen kuva, että Microsofti halusi avata esiriippuaan: samanlaisia kuolevaisia me kaikki ollaan, ottaa vain chillisti. Tentataan 1½ tuntia, jonka aikana todetaan, että on osa meitä. Ei paljoa poikkea jostain Mensan testistä. Tämä on asia jota itse toivoisin Suomen peruskoulutukseen; standardoituja testejä.

Uudet harrastukset

Jatkan aiemmin hyväksi toteamaani harrastusta käydä säännöllisesti kävelyllä. Oma painoni kivasti laski kesän aikana, kuten aiemminkin on käynyt. Nyt kun työmatkaa kävellen on 20 minuuttia suuntaansa, niin saa hyvin hyötyliikuntaa päivittäin. Auton jätin pois käytöstä, jolloin ei tule edes turhia kuluja siitä.

Uutena harrastuksena minulle suositeltiin kirjoja. Luin elämäni ensimmäisen novellini aiheestä Nenä [1]. Ehkä voisi muutenkin lisätä kirjallisuusharrastusta. Töissä saa niin paljon käyttää televisioita, että on hyvä saada jotain vastapaino sille. Itse suosittelin omaan lukupiiriini 1850 vuonna julkaistua 2000 vuoteen sijoittuvaa utopistista kirjaa [2].

Pros & Cons

Aina on hyvä punnita asioiden hyviä ja huonoja puolia. Parhaimpana puolena itse koen, että pääsen Tampereelle asumaan. Työtä en täältä ole aiemmin löytänyt, joten sikäli hyvä muutos. Täällä on enemmän kavereita ja tekemistä. Kavereita pääsee kyllä näkymään, mutta ei oikein kiinnosta ajaa sen takia monta tuntia suuntaansa.

Vaikka palkka nousee, niin nousee myös elinkustannuksetkin. Todella vaikea arvioida, että miten sitten loppujen lopuksi kustannukset menevät. Täten koen tämän melko neuraaliksi asiaksi. Mikä lasketaan pakolliseksi kuluksi ja mikä sitten elintasoa nostavaksi asiaksi, niin niiden määrittely on hyvin yksilöllistä. Joku voi kokea autoilun luksukseksi, maaseudulla se on valitettavaa välttämättömyyttä.

Huonoimpana muutoksena mielestäni on se, että asuminen ja moni muu asia on hieman kalliimpaa. Myös ihmiset ovat hektisempiä. Pitää myös löytää oma porukkansa, joka joidenkin mielestä voi olla huono asia. Kaupungissa on helppoa olla yksinäinen, mutta on se sitä myös pienemmällä paikkakunnalla. Itselleni hieman isompi kaupunki sopii uskoakseni hyvin.

PS. Test Drive 2 -pelin julkaiseella DSI:lla on yhteyttä mm. Stuntiin ja Need for Speed -sarjaan. Kaikki lähtee pienestä! Perusperiaate ei ole kuitenkaan muuttunut mihinkään, enemmänkin vain yksinkertaistunut ja suoraviivaistunut.

Aiemmin olen kuunnellut nettiradiona Kohinaa [6]. Kuitenkin kun ongelmia on ilmennyt kyseisessä kanavassa, niin olen siirynyt nykyään NoLife-radioon [5].

REFERENSSIT

[1] Nenä-Novelli, Nikolai Gogolin
[2] Wiki: Vuonna 2000
[3] Wiki: DHTML
[4] Wiki: Netscape Navigator
[5] NoLife-radio
[6] Kohina-radio
[7] CodePen: Any HTML Element Resize Event

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.