Töissä ohjelmistoalalla

Minkaista on olla tössä ohjelmistoalalla. Tätä minulta ei ole koskaan kysytty, enkä tiedä kysytäänkö ikinä. Harvemmin keneltäkään kysytään; että minkälaista on jollain alalla. Työ on kuitenkin työtä. Jokaisessa työssä on monenlaista ihmistä, eikä ole mitään yhtä ainoaa oikeaa tapaa tai tyyliä tehdä asioita. Joitain omia juttuja alassa on, mutta ehkä joka alalla on samat normaalijakautuneet erot.

Kuva 1. moni tietää mitä on SPAM, mutta itse tuote eli nötkötti on saanut vähemmän huomiota.

Ohjelmistoala on aika nuori, jos sitä vertaa muihin aloihin. Tämä heijastuu niin hyvässä kuin pahassakin, yleensä paremmuus on vain ihmisten omassa päässä, joka ei sinällään ole väärin. Ohjelmistoala hakee yhä suuntansa: paljon todetaan jatkuvasti vääräksi, mutta toisaalta paljon oikeaakin monet tekevät.

Ohjelmoijan kehittyminen on hidas prosessi, joka kestää läpi elämän. Koskaan ei voi tulla täydelliseksi, eikä suuntakaan aina ole niin varma. Vitsihän on Hello World-ohjelma, jonka voi tehdä monella tapaa. [The Evoluiton of a Programmer]

Joskus pitänyt viikonlopun aikana koodata esimerkkiä osaamisestaan ilman osaamista, ikimuistoisia sellaiset parin vuorokauden yhtäjaksoiset koodaussessiot. Ainoastaan TTY:n algorithmi-kurssi on vetänyt sille vertoja. En silti kelvannut Probisille. ”- Parhaansa tekee, se riittää. – Ehkä Hervannan lukiossa.”

”Kävin haastattelussa ja tein näyttötyön. Parasta oli, että oppi PHP-kielen, kun sitä en ole aiemmin tehnyt riviäkään. Myöskin mySQL-tietokantaan piti perehtyä.” Portfolioni

Qvantelille olen tehnyt seuraavanlaisen esittelyvideon Pythonilla. Aika opettavaista tämänkin tekeminen oli, oppi valtavasti uutta.

Koodailin C-kieltä jo 2003, joka on jättänyt pysyviä muutoksia aivorakenteeseeni. Pitäisi harrastaa sitäkin kieltä enemmän, niin oppisi taas alustamaan muuttujia oikein ja tehokkaasti, kun lukihäiriökin heikennyt. Muuttujan alustaminen silmukassa on kardinaalimokaus! Hikipedia: C-kieli

//ottaa taustan palan spriten taustaksi

blit(tausta,pl1_taus,x,y,0,0,pl1_taus->w,pl1_taus->h); //toinen syy ikkuna syy!!!
 blit(tausta,pl2_taus,x2,y2,0,0,pl2_taus->w,pl2_taus->h);

C-kieli on sikäli kiva kieli, että siinä ei ole oikein mitään muita suojauksia millekään kuin se, että } merkin jälken void:aan hypätä merkkiin {, jos true. Tuo tietoturvan kannalta mielenkintoisia asioita, siis sen kiertämisen. Nykyiset käyttöjärjestelmät ja prosessorit pitävät ohjelmat kuitenkin jo hyvin omissa resursseissaan, etteiväts pääse lukemaan muiden tiedostoja, verkkoliikennettä ja ohjelmia, ellei käyttäjä itse esim. tietämättään asenna sellaista ohjelmaa liittämällä USB-tikun tietokoneeseen, jolloin haittaohjelma ajetaan automaattisesti koneeseen.

Kuva 2. Kräkkereille ilmoitus, että mikä meni vikaan tietomurrossa. [hiki:BSOD]
Yleensä tietoturva ei ole ykkösprioriteetti ohjelmistoissa kuluttajille, elämme kuitenkin markkinatalouden armoilla. Windows 98:n aikana vielä yritettiin taistella tuulimyllyjä vastaan, nykyään haittaohjelmat on hyväksytty käytettävyyden nimissä.

Kuva 3. Windows 10:n tietovuoto… siis tietosuoja-ominaisuudet.

Tärkeimmät takaportit on suojattu tiedustelu-(suom. vakoilu-)palveluille, syytä en tiedä. Varmaan ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi, kerran ovat osa poliisijärjestelmää. Siis oman maan kansalaisten edun mukaisesti, lakihan kieltää Yhdysvaltain viranomaisia vakoilemasta viattomia kansalaisia. Tosin senkään lain noudattaminen ei ole niin varmaa, kuten WikiLeaksi osoittaa. [WikiLeaks]

The C Programming Language -kirja
Heksadesimaalijärjestelmä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.