Hyvää ja pahaa

Tieteellisestä näkökulmasta ei ole määriteltynä hyvää ja pahaa. Näiden käsitteiden taustalla on yleensä subjektiivinen kokemus omasta tai ryhmän omasta edusta.

Kuva 1. Asiat voidaan nähdä vastakkaisesta perspektiivistä.

Olen taas toisinaan pohtinut oikein olevia asioita. Leibnizin positiivisen maailmankuvan mukaan meidän nykyinen maailmanne on täydellinen paikka, josta ei puutu mitään [theNewAtlantis]. En itse osaa sanoa, että onko tämä maailma ihan niin optimaalinen.

Selvää on, että jos jokin luonnonvakio olisi hiemankin erilainen, niin meitä ei olisi täällä havainnoitsemassa sitä maailmaa. Onko tämä sitten sattumaa. Tieteellisen tutkimuksen mukaan vain ei erilaista maailmaa voisi olla, se olisi mahdotonta.

Ikää itsellenikin on nyt tänään tullut 30 vuotta. Olen oppinut tuntemaan maailmaa jo. Media ylläpitää valhetta, poliisit ovat rikollisjärjestö, psykiatrit huumekauppiaita, pankkiirit rosvoja, opettajat pedofiilejä jne. Listaa voisi jatkaa edelleen.

Onko meidän maailmanne sitten elämisen mukainen? Ehkä itse vain totean kuntavaalilauseeni vuodelta 2017: ”You can’t stop the waves, but you can learn to surf! Vihreä aalto tulee, surfaa mukana!”[tuppu] Itse kannatan tosiasioiden myöntämistä, jotta niiden kanssa voi oppia luovimaan.

Referenssit

Essays on Demand

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.