Lakkojen joulukuu

Suomessa alkaa lakot tällä viikolla. Monessa teollisuuden työpaikassa tuotanto pysähtyy. [2]

IT-alalla

Tilanne ei ole paljon sen parempi millään alalla. Rakennusalan tilanne on varmasti se huonoin.

Kuva 1. Työtilanne Suomessa. [1]

Kokemuksia Suomesta

Tässä muutamia Google Translatella suomen kielelle käännettyjä kommentteja. Tällainen on ihmisten mielipide Suomen työtilanteesta IT-alalla.

bac0nFriedRice:

”Viimeisten 2 vuoden aikana tiimini oli irtisanonut puolet ihmisistä ja tuonut paljon intialaisia ​​kehittäjiä tilalle. Meillä on 25-30 % vähemmän henkilöstöä kuin ennen, mutta työmäärämme on pysynyt suunnilleen sama. Ymmärrän sen, yritykset haluavat leikata kustannuksia ja tehdä voittoa. Ei halveksuntaa he ovat ahkeria ihmisiä, mutta se ei ole niin kuin täällä jo olevat ihmiset, joka on Suomen koulutusjärjestelmän tuote on niin huono, että heidän pitäisi palkata ulkomailta. Tunnen todella pahaa ystävieni puolesta, pian he ajattelevat muuttavansa pois Suomesta ja rehellisesti sanottuna se on kuin vuodattaisi verta kykyjä, joita kipeästi haluat houkutella. Talous ottaa oikosulkua, joka ei varmasti ole hyvä pitkällä aikavälillä.”

”Tämänhetkinen työtilanne Suomessa…
Joten viimeisen kuukauden aikana minulla oli 2 ystävää, jotka pingasivat minua, jos nykyinen yritykseni palkkaa. Toinen on pian valmisteleva tohtoriksi LUT:sta ja toinen on diplomi-insinööri Aallosta, molemmat ovat tietotekniikan pääaineena. Olen nähnyt heidän työnsä ja tiedän, että he ovat täysin työkykyisiä, mutta kuukausiin he eivät löydä varmaa työtä.” [1]

TurboGramps:

”Suomalaiset yritykset ja johto lyövät luukkuja ja odottavat talven ohimenemistä. Ne eivät pysty kääntymään, koska markkinat ovat taantumassa ja euro on kallis. He eivät myöskään ole parhaita sivusuuntaisessa tai luovassa ajattelussa. Pankit eivät myöskään anna luottoa, koska niiden ei tarvitse, koska nollakorkoisten lainojen vuosikymmen maksaa nyt osinkoja. Venäjän toimet ovat pelottaneet offshore-sijoittajia.

Myös yhtiömme ovat lihavia, ylihallittuja beurokraattisia painajaisia. Tehokkuus on paskaa. Ainoat työntekijät, joita olen nähnyt, ovat enemmän ihmisiä, jotka värittävät huippuja ja varaavat tiimikokouksia. Työntekijöitä on enemmän kuin scrum-mestareita, keskijohtoa, projektipäälliköitä, tuoteomistajia, compliance-vastaavia, riskikonsultteja ja vastaavia.

Sillä välin kasvun tappaa verottaja, joka saalistaa pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Ja tehottomia suuryrityksiä tuetaan. Asiaa pahentaa entisestään se, että monikansalliset yritykset syrjäyttävät startupit.

15 vuoden ilman kasvua, ilman tutkimusta ja kehitystä olemme nyt 20 vuotta jäljessä melkein kaikessa.” [1]

thornolf_bjarnulf:

”Olen työskennellyt yrityksessäni yli 2 ja puoli vuotta. Minulla oli YKSI TODELLA VIIKKO ilman projektia, ja minut lomautettiin sen vuoksi.

Rakastamme Suomea – emme tietenkään kaikkea – mutta olemme todella yrittäneet tehdä siitä kotimme täällä. Tyttöystäväni on nyt suomen kielen lähes B2, tekee osa-aikatyötä ja opiskelee suomea, tekee noin 45+ tuntia viikossa (suomea ja toisen kielen opettamista osa-aikatyönä). Hän on tehnyt niin kovasti töitä.

Mutta rehellisesti sanottuna, tämän lomautuksen jälkeen olemme miettineet lähtemistä yhä enemmän. Pelkään niin, että kun löydän toisen työn, sama toistuu. Maahanmuuttajien on jo super vaikeaa rakentaa jotain vakaata toiseen maahan, ja jos se on syntyperäisillekin suomalaisille tuskaa… :/” [1]

aragon0510:

”en tiedä sinusta, mutta työpaikallani, suuressa konsulttiyhtiössä ja osastollani, meillä on noin 10 ihmistä ilman työtä noin 2 3 viikkoa, eivätkä he ole onnistuneet saamaan uutta asiakasta, mutta samalla Aikanaan oli 3 4 pientä + 2 (hieman) isompaa asiakasta vaihtamassa muihin halvempiin toimittajiin.

Työkuormituspuolella se on vähiten sitten vuoden alun, vaikka keväällä viimeisimmistä muutosneuvotteluista irtisanottiin juuri kuin 10ish. Jos he todella haluavat optimoida kustannuksia, leikata enemmän rasvaa vuoden lopun talousraporttia varten keväällä, he voivat yhtä hyvin potkia uuteen CN:ään vielä 10 lisää ensi vuonna. Corpo-puoli tuo lisää kehittäjiä, mutta ne ovat hyvin tietyille asiakkaille.

Suomen asia on se, että se on liian kallis kirjaimellisesti mihin tahansa. Asiakkaamme ja vastaavat yritykset eivät voi saada edes voittoa, vaikka vaivaudutaan ostamaan lisää palveluita työnantajaltamme? Työnantaja ei voi myydä eikä hänellä ole enää töitä, irtisanotaan työvoimat.” [1]

Sensitive_Day_7643:

”Intialaiset – 10 vuoden kokemus halvemmalla palkalla

Ystäväsi – ehkä 2-3 vuoden kokemus suuremmalla palkalla

En usko, että yritys välittää tunteistasi, raha on rahaa.” [1]

TA_jg:

”Olen vanha ihminen, joka työskentelee IT-alalla Suomessa. ”Vanha” tarkoittaa monia asioita, ja yksi niistä, minulla on enemmän anekdoottisia todisteita kuin useimmilla ihmisillä ympärilläni. Jaan osan siitä kanssasi. Olen tarkoituksella äärimmäinen; vaikka se ei olekaan niin paha kuin annoin sen kuulostavan, se on pahempaa kuin mitä useimmat uskovat. Täältä se tulee:

Toisaalta kaikki ei-IT-ihmiset, joiden on työskenneltävä kanssamme ja jotka tietävät, kuinka paljon saamme palkkaa, VIHAavat MEitä TÄYSIN. Liiketoiminta, HR, johto, saamme usein paremman palkan kuin he. He eivät ymmärrä, miten joku pesemätön, töykeä outo, jolla on farkkuhousut ja huppari toimistossa, saa niin paljon rahaa ilman vastuuta.

Tämä on tietysti vain yksi puoli asiasta. Itse asiassa vuosikymmeniä ammatillisesti ja ihmisenä kasvamisen jälkeen olen huomannut, että valtava enemmistö tällä hetkellä IT-alalla työskentelevistä ihmisistä ei ole vain paskapäitä, vaan myös epäpäteviä. Koko alaa ohjaavat idiootit, jotka kompastuivat menestykseen uransa varhaisessa vaiheessa ja ovat nyt ”ajatusjohtajia” tai miksi sitä haluatte kutsua. En mainitse nimiä, mutta jos joku kysyy mielipidettäni tietystä henkilöstä tai alan kuumasta aiheesta, voin kertoa sen hänelle.

Edes yliopistoon käyminen ei merkitse nykyään juurikaan, ellei kyseessä ole erittäin hyvä yliopisto (joita on ehkä puolitoista yhteensä koko Suomessa). Silloinkin, jos satut olemaan 1:10, jolla on luonnollinen taipumus, kyllä, saatat kasvaa ammattilaiseksi muutaman vuosikymmenen kuluessa.

(Lyhyesti sanottuna: yliopistojen opetussuunnitelma on nykyään erilainen ja minun henkilökohtaisesti mielestäni hyödytön. Kun menin kouluun, ei Suomessa, meillä oli vielä ”yleinen” koulutus. Vuosi toisensa jälkeen katselin kuinka se huononi oppimiseen tietyt tekniikat ja menetelmät, jotka on keksinyt joku, jolla on 90 prosentin todennäköisyys olla tyhmä.)

Päätän huutamiseni sanomalla, että maailma tarvitsee noin 1/10 nykyisestä ”kehittäjien” määrästä.

Joten kyllä, se tulee olemaan erittäin rankkaa tulevalla vuosikymmenellä.” [1]

REFERENSSIT

[1] Reddit: Current job situation in Finland
[2] Teollisuusliitto: Lakot teknologiateollisuudessa alkavat ilmoitetusti tiistaina 3.12.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.