Disclaimer: Minä tuen CloudFlaren päätöstä.
Olemme eläneet ja mahdollisesti elämme valistusaikaa. Ehkä jo olemme astuneet uudelle valistajalle eli uuden ajan seuraavalla tasolle. Terminologia ja tarkat rajat määrittelevät vasta tulevat sukupolvet jälkiviisaampina. Taustalla on valtava tiedon saatavuuden helpottuminen kiihtyvällä tahdilla, jota kutsutaan myös tietoähkyksi.
Kirjapainosta kansallissivistykseen
Tietoa on ollut kauan, jo antiikin ajoilta asti on ollut Aleksandriassa valtavat arkistot täynnä tietoa. Tieto oli myös niihin aikoihin hyvin tiiviissä muodossa, laatu korvasi määrän.
”The Age of Enlightenment (also known as the Age of Reason or simply the Enlightenment) was an intellectual and philosophical movement that dominated the world of ideas in Europe during the 18th century, the ”Century of Philosophy”.” [10]
”Some consider the publication of Isaac Newton’s Principia Mathematica (1687) as the first major enlightenment work. French historians traditionally date the Enlightenment from 1715 to 1789, from the beginning of the reign of Louis XV until the French Revolution. Most end it with the turn of the 19th century. Philosophers and scientists of the period widely circulated their ideas through meetings at scientific academies, Masonic lodges, literary salons, coffeehouses and in printed books, journals, and pamphlets. The ideas of the Enlightenment undermined the authority of the monarchy and the Church and paved the way for the political revolutions of the 18th and 19th centuries. A variety of 19th-century movements, including liberalism and neoclassicism, trace their intellectual heritage to the Enlightenment.” [10]
”The Enlightenment included a range of ideas centered on reason as the primary source of knowledge and advanced ideals such as liberty, progress, toleration, fraternity, constitutional government and separation of church and state. In France, the central doctrines of the Enlightenment philosophers were individual liberty and religious tolerance, in opposition to an absolute monarchy and the fixed dogmas of the Roman Catholic Church. The Enlightenment was marked by an emphasis on the scientific method and reductionism, along with increased questioning of religious orthodoxy—an attitude captured by the phrase Sapere aude (Dare to know).” [10]
Raamattuja kopioitiin aikoinaan käsityönä, se oli oman aikansa oppineen oma lopputyönsä. Sama perinne jatkuu yhä meidän koulujärjestelmissämme, valmistuminen ja tutkinnan saaminen edellyttää kirjoittamaan oman lopputyönsä.
”Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.” [9]
Kansan sivistys on ollut ristiriitainen asia. Samalla se on tuonut alemman yhteiskuntaluokan ihmisten kyvyn toimia ja kyseenalaistaa asioita. Toisaalta se on vallanpitäjien näkökulmasta erittäin vaarallinen heidän omalle asemalle. Valistusaika oli ison vallankokouksen alulle panija Ranskassa, jossa mestattiin aiemman vallan johtajia giljotiineilla.
Sota tiedosta
Olemme saapumassa aikaan, jossa käsite Internet on muuttunut hyvin kyseenalaiseksi. Nykyään me emme enää voi varmasti sanoa, että mistä meidän selaamamme verkkosivut tulevat. Se, että mitä meille näytetään yleisesti käytetyissä palveluissa, niin riippuu täysin alueesta, josta käyttäjä selaa verkkosivua. Monilla muillakin selaimen antamilla tiedoilla voidaan vaikuttaa näytettävään sisältöön mm. mainonnan nimissä, mutta poliittiset intressit ovat varmasti myös vähemmän hyväksyttyinä asioita myös mahdollisia.
” God Created Men and Sam Colt Made Them Equal!” [8]
Vallanpitäjät ovat täysin perustellusti huolissaan ihmisten lisääntyneestä sivistyksestä. Tieto on suurta valtaa, eikä sen siirtyminen pois isoilta mediatahoilta kansan syviin riviin ole aina toivottavaa yhteiskuntarauhan nimissä. Ihmisiä halutaan jatkuvasti manipuloida ja hallita, että emme ajautuisi hallitsemattomaan anarkiaan.
Ihmisille tiedon helppo saatavuus luo paljon edellytyksiä tulevaisuuden yhteiskunnassa. Enää ei voida turvautua komentotalousmaiseen yhteiskuntarakenteeseen. Ihmisten tulee itse oppia ajattelemaan ja hakemaan tietoa oma etunsa nimissä julman markkinatalouden keskellä.
Itse haluaisin toivoa, että tiedon vapaa saatavuus olisi asia, joka jatkaa voittokuluaan. En halua ajautua tilanteeseen, jossa yksittäisten hirveiden asioiden takia tehdään koko ihmiskuntaa koskevia hirveitä päätöksiä. Olkoon kymmenien ihmisten massamurha miten hirveä asia tahansa, niin en koe silti salailua ja sensuuria perusteltuna. En usko, että ongelmia peittely ja salailu olisi pidemmän päälle oikea tie.
CloudFlare moderoi
Nyt maailmaa on kuohuttanut Amerikassa tapahtuneet kolme joukkomurhaa. Asia ei ole uusi, vastaavia joukkomurhia on tapahtunut myös Suomen historiassa. Väkilukuun suhteutettuna Suomen tilanne ei ole erityisen iso ylpeyden aihe. Aihepiiri aiheuttaa paljon tunteita, joten tästä aiheesta jopa minä pyrin välttämään turhaa keskustelua ja analysointia. En halua syyllistellä ketään, taustalla on lukuisien tekijöiden summa.
Otsikon mukaisesti CloudFlare teki päätöksen sensuroida 8Chan-keskustelualustan. Se päätös ei selvästikään ollut heille helppo, itse näen rivien välistä selvää tuskaa sen asian ilmoittamisesta. He itsekin selvästi tietävät, että ovat tekemässä radikaalia päätöstä epävarmana, eivätkä omien sanojen mukaan ota sitä päätöstä kevyesti. [1]
” We do not take this decision lightly. ” [1]
Tätä päätöstä he ovat todennäköisesti harkinneet todella pitkään ja vakaasti, tietävät ottavansa takkiinsa. Tämä on toinen vastaava päätös, jonka ovat toimintansa aikana tehneet. He eivät halua hyväksyä sivustoa, jossa ylläpidetään vihaa ihannoivaa ja massamurhien valmistelua esittelevää sisältöä. Tämälainen keskustelu saa tiettyjen piirien sisällä kannatusta, osa ihmisistä on äärimmäisen katkeroituneita yhteiskunnalle.
Pelottavaa on, että yksittäinen tämänlainen yritys on saavuttanut Internetissä näin suuren valta-asema, että voi sulkea kokonaisen sivuston. He itsekin ovat ehkä pelästyneet siitä vallasta, joka heille on tullut palveluaan kehittämällä.
8Chan sivustona
Myös Suomessa on ollut paljon keskustelua sivuston ylläpitärjän eli administratorin vastuusta keskusteluun. Poliisit ovat Torlaudan tapauksessa aloittaneet oikeusprosessin. Kyse on jopa syyttäjän kannalta ennakkotapauksesta, joten oikeusprosessi tulee toimimaan hyvin vahvana suunnannäyttäjänä tulevien päätösten pohjalla. [3]
”In July 2016, U.S. presidential candidate Donald Trump tweeted an image of Hillary Clinton with a background of money and a six-pointed star, seen by some as resembling the Star of David, containing the message ”Most corrupt candidate ever”. The image had been posted to 8chan’s /pol/ board as early as June 22, over a week before Trump’s team tweeted it.” [2]
Tämän asian taustalla mahdollisesti vaikuttaa juuri se, että 8Chan on ajallisen syyn perusteella yhteydessä Trumpin omaan Twitter-tiimiin. Asia ei ole mitenkään yllättävä, ohjelmistoalalla itsekin olen huomannut, että äärioikeistolaiset arvot ovat hyvin vahvoilla. Se on sikäli erikoista, että usein äärioikeistolaisuus liitetään heikkoon koulutukseen. Etenkin feminismin vihaaminen on ohjelmistopiireissä hyvin yleistä muihin oppineisiin nähden. Syynä todennäköisesti on alan miesvaltaisuus ja katkeruus. Ohjelmistokehittäjät ovat hyvin lempeitä ja vastuullisia miehiä, mutta jostain syystä naiset eivät arvosta heitä.
Itsekin olen Admin omalla blogillani, joten sensurointi on myös minulle henkilökohtaisesti kiinnostava aihe juridessa mielessä. Sivustoni ei sijaitse fyysisesti Suomessa, käyttäjistä valtaosa tilastojen perusteella tulee ulkomailta. Jos sallisin ulkopuolisen vapaasti kirjoittaa sivustollani, niin olisinko minä vastuussa hänen kirjoituksistaan? Suomen lailla ei ole määriteltyä virallisesti rajoja, mutta blogini operatiivinen osuus on pääosin Suomen ulkopuolella. Itse Adminina olen kyllä Suomessa. Onko kyse kielestä, että Norjan kielellä asia olisi eri? Entä toisella kotimaisella eli ruotsilla tai jopa epävirallisesti englannilla?
CloudFlaren jatkotoimet
CloudFlare odotettavasti tiesi, että minkälainen härdelli tästä asiasta tulee. Sen johdosta he ovat myös mm. Googlen kanssa ryhtyneet yhteistyössä tekemään parempaa Internetiä. Asiat myös etenevät ketterästi; ensimmäiset kehitysrajapinnat keskusteluiden moderointiin on jo julkaistu [4, 11].
CloudFlare myös tiedostaa 8Chan-sivuston hyvät puolet. Se on helppo ympäristö ottaa yhteyttä ja keskustella mieltää askartavista asioista. Tämän johdosta CloudFlare pyrkii tekemään järjestelmää, joka yhdistäisi tämän hienon matalan kynnyksen palvelun edut yhteiskunnan ja yksilön kannalta parempaan järjestelmään. He kutsuvat sitä tällä hetkellä 7cup-palveluksi. Sekin vaikuttaa etenevän hyvin ketterästi [11] . [5].
Myös oman sivuston esittelevät, jonka tarkoituksena on kääntää musta valkoiseksi. Pyrkiä ihmisten pahan olon suuntaamista kohti hyviä asioita. Vihalla on valtava potentiaali, jolla voisi tehdä hyvää. Sitä varten vain tulisi saada kanava, jossa se saisi näyttää voimansa. [6]
REFERENSSIT
[1] CloudFlare: Terminating Service for 8Chan[2] Wiki: 8Chan/Donald_Trump_presidential_campaign
[3] Ylilauta: Sipulikanava-käräjät alkavat
[4] Perpectice: PerspectiveAPI
[5] 7Cup
[6] ADL: Fighting Hate For Good
[7] Livemap: USA
[8] History & Headlines: Colt
[9] TechCrunch: Benjamin Franklin
[10] Wikipedia: Age of Enlightenment
[11] Tuppu.fi: Uudissana ketterä
Hy there, What we secure here is , courteousmake available http://ogromurcha.tk/d2vk?source=https://tuppu.fi (Disclaim Content, Admin)