Chat GPT

Tekoäly kehittyy kovaa tahtia. Tekoälyn hypetys on tällä hetkellä kovalla tasolla. Noin vuosi sitten puhuttiin, että tekoäly korvaa suurimman osan vaativista asiantuntijatöistä.

Oma kokemus

Kokeilin tänä vuonna käyttää kovasti hypetettyä chatGPT-tekoälyä [1]. Olin jossain mielessä positiivisesti yllättynyt tekoälyn kyvyistä. Olen vuosituhannen alussa käyttänyt vastaavaa tekoälyä, joka kommunikoi käyttäjän kanssa ja oppii käyttäjä syötteestä.

Suurin ero aiempiin verkossa toimiviin Alan Turingin -ideaan pohjautuvassa tekoälyssä oli se, että tämä uusi ChatGPT muistaa aiemman dialogin vaiheet[4]. Eli aiemmin tekoälyt eivät ole muistaneet, että mitä juuri edellisessä vastauksessa olivat sanoneet.

Tekoälyn idea

Vietin juuri viikonloppuna isänpäivää. Toteutin tekoälyn antaman neuvon. Seinäjoella tällä alueella paikallisiin ruokiin kuului mm. lohi, poro, sienet ja siika, ne ovat suomalaisia ruokia. Taisi jotain muutakin olla.

Kysyin, että miten siika kannattaa valmistaa. Kuulemma savustamalla. Kysyin vielä, että millä kannattaa savustaa. Kuulemma kannattaa käyttää pähkinä tai mantelipuuta, koska siika on vähärasvainen kala.

Nyt sitten ostin mantelipuuta savustettavaksi ja siikaa. Tekoäly kertoi tämän minulle.

Kahen kilon siika -spoiler

Vuosia vanha reality-video. Ehkä suomalaisen internetin yksi parhaita videomeemejä Cola Ollin jälkeen.

Video. Kahen kilo siika
[collapse]

Tietotekniikan historia

Tietotekniikka on kehittynyt huimaa tahtia. Vasta nyt tulee teknologioita, joita on ennustettu jo sata vuotta sitten. Scifi  muuttuu todellisuudeksi. [2, 3]

Joskus kuulee sanottavan, että ”kukapa olisi osannut ennustaa”. On sitä jotkut osanneet ennustaa toteen. Tietysti nämä Sci-Fi ennusteet ovat usein vain pelkkää hypoteettista ennustamista. Moni ennuste on mennyt täysin väärin.

Moni ennustettu asia on toteutunut, mutta varmasti itse ennusteen tehnyt ihminen ei ole osannut ennustaa, että miten se käytännössä on toteutunut. Muistan tekniikan maailmasta artikkelin, jossa lainattiin 1800-luvun vanhaa arkistoitua lehteä. Siinä artikkelissa kerrottiin, että tulevaisuudessa kaikki laitteet kytkeytyvät yhteen puhelinverkon kaltaiseen radioverkkoon, jossa ne viestivät keskenään.

REFERENSSIT

[1] ChatGPT
[2] Laskulaitteiden ja tietokoneiden kehitys. TTY, Liikala & Kela. 2016
[3] Tuppu.fi:Tietotekniikan kehitys
[4] Investopedia: Turing test