Hyvää ja pahaa

Tieteellisestä näkökulmasta ei ole määriteltynä hyvää ja pahaa. Näiden käsitteiden taustalla on yleensä subjektiivinen kokemus omasta tai ryhmän omasta edusta.

Kuva 1. Asiat voidaan nähdä vastakkaisesta perspektiivistä.

Olen taas toisinaan pohtinut oikein olevia asioita. Leibnizin positiivisen maailmankuvan mukaan meidän nykyinen maailmanne on täydellinen paikka, josta ei puutu mitään [theNewAtlantis]. En itse osaa sanoa, että onko tämä maailma ihan niin optimaalinen.

Selvää on, että jos jokin luonnonvakio olisi hiemankin erilainen, niin meitä ei olisi täällä havainnoitsemassa sitä maailmaa. Onko tämä sitten sattumaa. Tieteellisen tutkimuksen mukaan vain ei erilaista maailmaa voisi olla, se olisi mahdotonta.

Ikää itsellenikin on nyt tänään tullut 30 vuotta. Olen oppinut tuntemaan maailmaa jo. Media ylläpitää valhetta, poliisit ovat rikollisjärjestö, psykiatrit huumekauppiaita, pankkiirit rosvoja, opettajat pedofiilejä jne. Listaa voisi jatkaa edelleen.

Onko meidän maailmanne sitten elämisen mukainen? Ehkä itse vain totean kuntavaalilauseeni vuodelta 2017: ”You can’t stop the waves, but you can learn to surf! Vihreä aalto tulee, surfaa mukana!”[tuppu] Itse kannatan tosiasioiden myöntämistä, jotta niiden kanssa voi oppia luovimaan.

Referenssit

Essays on Demand

Vastakkainasettelun aika on palannut

Kokoomus kampanjoi aikoinaan vaalilauseessaan vastakkainasettelun ajan loppuneen. Tietysti tarkoituksena oli herättää keskustelua. Ei siinä mitään, keskustelu on yleensä hyvä tapa levittää positiivista kierrettä. [vaalitYleisödemokratiassa]

Kuva 1. Saman asian voi nähdä monella tavalla. [tamingdata]
Onko nyt siis vastakkainasettelu loppunut, onko väite puhdasta faktaa. Itse väitän, että vastakkainasettelu perinteisen vasemmiston ja oikeiston välillä on loppunut, sellaisena kuin kylmänsodan aikana asia nähtiin.

Vastakkainasettelua on ollut luullakseni jo kauan, samoin kuin on käyty sotiakin. Sodat ja toisia vastaan oleminen on yksinkertaisesti ajateltuna kaikkien yhteisen edun vastaista. Miksi näin sitten on, onko sotien ja erimielisyyksien taustalla jotain.

Onko tulevaisuudessa vastakkain koskematon luonto ja tekninen kehitys, vaikka tällaista poliittista vastakkainasettelua ei nyt ole tiedossa. Vai onko tekoäly ja ihmisen hallitsema maailma isompi ihmisiä jakava ero. Ehkä näiden sijaan ryhmittymät jakautuvatkin näiden kahden sekoitukseen, tekoälylliseen ympäristöliikkeeseen ja humanistiseen teknokratiaan.

Nykyään on jo selvää, että vasemmiston ja oikeiston arvomaailma ovat lähes ylösalaisin aiemmasta. Vahvaa yksilönvapautta edustava oikeisto on vasemmistoa nuivempaa mm. pakolaiskysymyksessä. Toisaalta vasemmiston ajama vahva yhteiskunnan kontrolli ei aina niin näy radikaaleimmista vasemmistolaista.

Vastakkainsettelua todennäköisesti aina tulee. Samoin myös puolet voivat vaihtua ja ajatukset kehittyä sukupolvien aikana, ehkä niin kuuluukin olla, eikä kangastua liiaksi tiettyihin lokeroihin.

Menestymisen kannalta vastakkainasettelu on ongelmallista. Tyypillisesti menestyneitä ihmisiä yhdistää se, että he eivät ylläpidä negatiivista kierrettä. Aina se ei ole mahdollista, joten syyn ja seurauksen välisen korrelaation suuntaa tulee pohtia. [tuppu/menestys]

Jos on pesulalle tarvetta: ps-pesula.fi

Referenssit

T&T: proteiinia ilmasta
SlideShade: Example Requirements Specification 
Youtube: Refused handshakes of Trump

C-kielen ihanuus

Main is usually a function. So then when is it not?

Kuva 1. Ohjelmointikielten kehittyminen, 1950-luvun Fortran ja 1970-luvun C kuuluisivat ajallisesti vastakkaisiin paikkoihin.

Ohjelmointikielille on käynyt hieman samoin kuin oluille. Keskiaikana oluista tehtiin mahdollisimman täyteläisiä, kun taas myöhemmin teollisella ajalla pyrittii kohti mahdollisimman kirkasta lageria. Samoin ohjelmointikielet ovat käyneet lähellä pseudokoodia, josta on pyritty rajoittamaan ohjelmointikielen turhia ja bugialttiita ominaisuuksia. [wiki/pseudokoodi]

const int main[] = {
    -443987883, 440, 113408, -1922629632,
    4149, 899584, 84869120, 15544,
    266023168, 1818576901, 1461743468, 1684828783,
    -1017312735
};
$ gcc -Wall final_array.c -o sixth
final_array.c:1:11: warning: ‘main’ is usually a function [-Wmain]
 const int main[] = {
           ^
$ ./sixth 
Hello World!

Ei kannata yllättyä, jos jossain vaiheessa vähän Tuppu-blogi on off-line, kun säädän uutta palvelintani. Jo oma portfolioni on pelastettu mahdolliselta bittiavaruuteen katoamiselta ulkopuolisen toimesta. Lisäsin sen kunniaksi uuden Youtube-upotuksen staattiselle portfoliolleni. [portfolioni/TTY, tamppiteekkarius145]

Why Vasa sank