Oman yrityksen perustaminen

Perustin oman osakeyhtiöni, ihan kokemuksen, yleissivistyksen ja harrastuneisuuden nimissä. Itse olen liian rehellinen ja avoin toimiakseni yrittäjänä.

Asiantuntijaspoileri
https://youtu.be/ADuTv3XdWZ4
[collapse]

Ikää minulla on pian jo 31 vuotta, mutta en silti olen vieläkään luovuttanut omia unelmiani eli unelmaani kohti ulkomaita ohjelmistokehittäjänä. Tunsin käsitteen ohjelmoija vuosituhannen vaihteen unelmissani aikana jälkeen ATK, mutta unelma elää yhä ohjelmistokehittäjänä termeistä huolimatta. Ei takerruta epäoleelliseen terminologiaan.

Johdanto

Itse olen kymmenen vuotta yrittänyt hakea työpaikkaa jostain isosta ohjelmistoyrityksestä, mutta aina kaava on ollut samanlainen. Kaikissa työpaikoissa on joku HR-täti, joka hylkää työhakemuksen aivan satunnaisella perusteella. Ei mukamas ole harrastuneistuutta. Tämä sama malli tuntuu toistuvan kaikissa paikoissa, joihin olen epätoivoisesti hakenut. Ehkä asia pitäisi itse korjata, olen asiaa speksannut mielessäni, mutta suunnittelu ja etenkin implementointi sen suhteen ei ole vielä edennyt.

”Mielestäni myös vastaavasti se ajatus, että jos kodista poliisi, sotilas tai joku muu tulee viemään pysyvästi pois, niin silloin on velvollinen heittämään viimeisellä kerrallaan polttopullon talon nurkkaan. Muuten tulee olla lojaali, pitää taloaan pystyssä, olkoon sitten johdossa mitä vain. Ajatusmaailma suomalaisessa politiikassa ei ole niin paljon muuttunut nuijasodan ajasta, kuin mitä monet oikeasti luulevat. Vain sen omistaa, jonka pystyy tarvittaessa hävittämään savuna ilmaan.” [6]

Kuva 1. En ole edes ehdolla vielä, vasta parin vuoden päästä taas.

Olen päättänyt oppia virheistäni, ymmärrän jo tilastollisen todennäköisyyden perusteella, että minun täytyy muutta omaa käytöstäni. Minä en tule koskaan pääsemään normaalin työnhakun kautta ohjelmistokehittäjäksi, tilastojen mukaan todennäköisyyteni on äärimmäisen huono.

Tiedän kuitenkin varsin hyvin, että oma käsitykseni yrityksen operatiivisesta- ja business-puolesta rajoittuu ihan täysin skotlantilaisen Transport Tycoon -pelin pelaamisen tasolle. Jos jotain tiedä, niin Skotlannissa on aika hyvä käsitys tästä puolesta, peli itsessään on skotlantilaisen tekemä. Siten tämä tuo varsin ristiriitaisia tuntemuksia.

Itselleni on hyvin jäänyt mieleen TTD:n ääni, kun höyryhirviöjuna sukeltaa tunneliin. Aikansa isoimmissa junissa ei ollut tuulilasia massiivisen tuhansien hevosvoimien höyrymoottorin takia, joten ymmärrettävästi onnettomuuksilta ei vältytty edes suorilla rataosuuksilla junien nokkakolareilta ennen releillä automatisoitua valo- ja raideohjausta, jotka on peliin koodattu mahdollisimman matalalla tasolla eli konekiellä C-kielen sekaan [3]. Positiivisesti sitäkin äänimaailmaa paremmin muistan jazz-musiikin.

Höyryjunaspoileri
[collapse]
Sähkönsiirtospoileri

Ei aivan näin näyttäviä animaatiota ole peliin kuitenkaan laitettu. Ehkä TTD:sta voisi tehdä jonkun brutal-version, kun lähdekoodit ovat avoimia. Joku TTY:n sähkötieteen DI taas laskenut, että kyllä nämä sähköjärjestelmät piirianalyysin [Olen myös suorittanut kyseisen kurssin. Ainakin todennäköisyys matematiikassa, tilastomatematiikassa ja aina tarvittaessa matematiikaan tenteissä käytin isometristä graafista integrointia monimutkaisissa integrointilaskuissa. -admin] perusteella kestää pienen ylikuormituspiikin, pikkasen sähkö voi mennä johtimen ulkopuolella. Ei tarvise irroittaa johtimia sähköverkosta ja pimentää koko kylä.

https://www.youtube.com/watch?v=u6VoMDd4bKk
[collapse]
Tanssispoileri

Jazz musiikkityylinä sopii hyvin TTD:n taustamusiikiksi. Ehkä juuri tästä asiasta johtuen jazzin tanssiversion eli swingin elektroninen genre kuulostaa itsestäni niin hyvältä. Noin sadan vuoden viiveellä sama musiikkigenre tulee uudestaan pinnalle. Niin aitoa, alkuperäistä ja ajatonta, kuten monet muutkin hyvät asiat.

[collapse]

MetaWare Oy

Oman start-up -yrityksen perustaminen itsessään oli lapsellisen helppoa, tarvittavat tiedot sai Googlettamalla erittäin helposti. Itse osakeyhtiön perustaminen kesti noin tunnin, paljon helpompaa kuin työttömyyskorvaushakemuksen tekeminen.

Ainut ongelma on, että osakeyhtiö tarvitsee 2 500 euroa alkupääomaa yrityksen kassaan. Tietenkään minulla ei ole sellaisia rahoja. Täten jatkan mahdollisen yritykseni toimintaa rekisteröitymättömänä. Toivottavasti yritykseni pysyy rekisterissä, ehkä ei. Patentti -ja rekisterihallitukselta tuli asiaan liittyen selvityspyyntö, johon en vastaa. [1]

Jos joskus saan yritykseni konseptin valmiiksi ja hyväksi, niin tulen mahdollisesti sen myymään heti, kunhan lupauksena on kovapalkkainen ja varma työpaikan kyseisestä yrityksessä. Tällaista olen itse visioinut. Tosin en ole varma, että oikeasti sitten edes viihtyisin siinä työpaikassani. Pitäisi tehdä se PRO ET CON -lista hyvistä ja huonoista puolista rinnakkain kahdelle sarakkeelle.

Yritysidea

Itse olen TEK:n eli tekniikan akateemisten ammattiliiton jäsen. Täten itselläni on erittäin paljon hyviä mahdollisuuksia päästä erilaisiin tilaisuuksiin, joissa on mukana muita oma yrityksen alkutaipalella olevista henkilöistä. Samalla saa uusia kavereita ja tekemistä vapaa-ajalleni.

Kuva 2. Ykinkertaiset ideat ovat yleensä parhaita.
neuroverkkospoiler
[collapse]

Tarkoitus olisi saavuttaa piilaaksomainen yritys, jota itse en osaisi ylläpitää kunnolla. Tekisin kuitenkin oman teknisen puolen yrityksen toteuttamisesta, kuten esimerkiksi kehittämällä neuroverkkoihin perustuvaa järjestelmää, jota voisi käyttää datan käsittelyyn. En itse sitä järjestelmää osaisi myydä, vaan suosiolla jättäisin kyseisen tehtävän jollekin osaavammalle.

Tässä minua motivoi QDOS eli Quick And Dirty Operting System, jonka uudelleen nimeämisellä Disk Operating System Microsoft teki miljoonia, toimi jopa Windows 98 -käyttöjärjestelmän pohjana, Kyseisen teknisen toteutuksen tehnyt henkilö sai hyvän työpaikan Micosoftilta vastineeksi. DOS myytiin käytännössä ilmaiseksi, vastineena työpaikasta. DOS:n kehittäjä poistui hetkeksi Microsofilta, koska joutui kuuntelemaan kaikki päivät mielistelyä DOS-järjestelmästä. [5]

”The young Microsoft can do it, but to close the deal, it needs a crucial element in the package: an operating system for a 16-bit machine. And it needs it fast.” [5]

DOS järjestelmänä oli taloudellisessa mielessä vallankumouksellinen. Moniajoa tukevan ikkunointijärjestelmän tekeminen ilman moniajoon taipuvia ajureita kiintolevn päällä pyöriväksi on mielettömän vaikea tehtävä. Ehkä Blue Screenin eli debuggaustyökalun jättäminen loppukäyttäjille oli tietoinen päätös, osoituksena tehtävän täydellisestä mahdottomuudesta käytännössä. Oman aikansa T-Ford, tekniikka eli 386 tietokone, 4 MB rammia ja 50 MB kiintolevy ei yksinkertaisesti ollut valmis parempaan [4]. Windows XP oli suunnitteluperiaatteiltaan UNIX, silloin vasta se tekniikka oli valmis otettavaksi kuluttajakäyttöön, eikä siinä ole mitään erikoista. Omasta mielestäni DOS:n kehittäjä saisi saada hieman saada maineensa puhdistuksen, samoin kuin T-Ford. Teknisesti ei herätä mitään ammattiylpeyttä, mutta markkinallisesti tosi iso asia.

Win95spoileri
[collapse]

Vastaavasti T-Fordin aikaan käytössä olleet moottoriöljyt olivat lisäaineistamattomia ja kuluttajakäytössä olleet öljytisleet olivat täynnä epäpuhtauksia. Sen takia auton sylinterit olivat samaa luokkaa kuin nykyajan rekassa, tehoa äärimmäisen hidaskäyntisestä 3.6 litraisesta moottorista tuli 22 hevosvoimaa eli samaa luokkaa kuin nykyajan kevytmoottoripyörästä. Öljyn vaihtoväli oli äärimmäisen lyhyt. Auto oli jopa sen ajan mittaluokalla erittäin huono suorituskyvyltään, vasta 1930-luvulla autoistuminen myötä panostetiin tieverkostoon, ongelmajätteenä pidetty bensiinin käytöstä joutui maksamaan nimellisen korvauksen, kehitettiin ensimmäinen laatustandardi moottoriöljylle, autokorjaamot korvasi kyläsepät. T-Ford mahdollisti sen, loi munan ennen kanaa.

Mahdollinen ostaja

Aina tämänlaisissa yritysunelmissa on taustalla ajatus siitä, että Google ostaisi kyseisen yrityksen miljoonilla. Tietysti kuuhun kannattaa tähdätä, mutta konsepti on jo aikansa elänyttä. Ehkä ei kannata yrittää sitä samaa 10 vuotta vanhaa ohjelmistoalan kaavaa. Samoin kuin ei kannata yrittää vanhaa vesiputous-mallin aikaista 1990-luvun sijoituskonseptia.

Itse asettaisin fokukseni siihen, että joku itseni kannalta miellyttävä yritys ostaisi yrityksen. En edes halua myydä sitä 100 k€ hintaan tai muuta vastaavaa, vaan jopa ihan 2 500 euroa on oikein hyvä summa eli vaadittava pohjakassa osakeyhtiöni rekisteröintiin. Mahdollisesti itselleni maksettavaksi jäävät verot kykenen vielä Suomen valtiolle maksamaan. Mielelläni sen tekisin siinä vaiheessa viimeisenä tekonani!

Asian pihvi olisi se, että kyseinen myyntisopimus takaisin minulle varman ja hyvä palkkaisen työpaikan. Haluan vain, että tällä voisin osoittaa omat kykyni, jotta pääsisin johonkin mahdollisesti alankomaalaiseen tai belgialaiseen yritykseen sisälle. Ulkomaisille yrityksille oman osaamisen näyttäminen on vaikeaa. Suomessa mikään isompi yritys ei taas huoli minua.

Delirium Tremens

Kuvassa 3. on Delirium Tremens -olutta, joka oikeasti yllättää laadullaan. Tämä taas osoittaa todella hyvin sen, että tätä olutta kehittäneet ovat tienneet, että mitä ovat tehneet. Oikeastaan jopa aika hauska olut, ei tarvitse erillisiä varoitustarroja. Mitäpä sitä asioita salailemaan ja peittelemään, hullun hyvää olutta!

Kuva 3. Elämäni ensimmäisen kerran tulee juotua tätä oikeasti hyvää belgialaista vaaleaa olutta.
[collapse]

Asia on vain idea-asteella kuten monet muutkin itse kehittelemäni asiat. Ehkä tämä on asia, jossa itse voisin olla hyvä. Haen uutta linjaa. Kerran jokin tähän asti kokeiltu ei toimi, niin ketterästi kokeilen uutta ideaa. Virheitä ja epäonnistumisia olen paljon tehnyt, sitä en kiistä. Kuitenkin oikeistolaisessa filosofiassa on paljon asioita, joista itselläni on opittavaa.

Yhteenveto

Mahdollisesti kyseinen Start-Up -yritys hyvällä tuurilla onnistuu, vaikka en hirveästi anna sille painoarvoa. Oman tulevaisuuteni kannalta todennäköisyyksien nimissä uskon olevan hyvä visio.

Tarkoitus olisi siis teknisessä mielessä tuoda valmis paketti yritykseeni eli itseni nimeämälleni MetaWare Oy:lle. Sen sijaan taloudelliseen puoleen en edes halua ottaa mitään osaa. Ainut ehto tekniseltä puoleltaan valmiiksi hioutulle konseptille olisi, että itse saisin olla siinä mukana. Voisin myydä käytännössä ilmaiseksi, kun vain itse saisin olla mukana.

Yksinkertaistaen suostun heti myymään firmani, jos joku Alankomaalaista tai Belgiasta ostaa yritykseni sillä ehdolla, että vain suostuu ottamaan minut miljoonabisnesidean mukana.

Furtheria

Itselläni iso unelmani on päästä tilanteeseen, että toimin kansalaisaktivistina. Haluan kritisoida ja kyseenalaistaa koko Suomen yhteiskunnan toimintamallin lähtien perusteista. Ei siis kyse ole puolueista tai aatteista, vaan tarpeesta kyseenalaistaa koko tämä suomalainen yhteiskunta.

Ehkä tilanne ei ole aivan samanlaista kuin mitä uutisointi on Suomessa mm. Pohjois-Koreasta [2]. Haluan kuitenkin omalla tulevalla elämälläni keskittyä kritisoimaan suomalaista yhteiskuntaa, perustuen täysin faktatietoihin. Kyse ei ei siis ole kritiikistä sen enempää mitään puolutetta kohtaan, vaan tätä yhteiskuntajärjestelmää itsessään perusteiltaan.

REFERENSSIT

[1] MetaWare Oy
[2] Iltalehti: Pohjois-Korean loikkaria hoitanut lääkäri kertoo miten loiset ryömivät ulos haavoittuneesta sotilaasta
[3] YLE: Rautateillä ennätysmäärä tihutöitä
[4] Technology tips: Windows system requirements from Windows 3.1 to Windows 10
[5] Paterson Technology: Father of DOS Still Having Fun at Microsoft
[6] Tuppu.fi: Kaikki alkaa pienestä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.