Kansalaispalkka

Kansalaispalkasta on puhuttu kauan, asia ei ole mitenkään uusi. Toteutustapoja on monia, mutta perusperiaate on kaikissa sama. Idea on, että jokaiselle kansalaiselle tulisi taata automaattisesti perusturva.

Johdanto

Jos itse saisin päättää kansalaispalkasta, niin se olisi hyvin samanlainen kuin monet muutkin kansalaispalkkavisiot. Itse en suoranaisesti halua kritisoida itse konseptia, vaan haluan tuoda oman visioni esille.

Suomessa on ollut ainutlaatuinen kansalaispalkkakokeilu, mutta asia ei ole vielä edennyt sen pidemmälle. Erityisesti vihreät ajavat tätä hanketta. Sen sijaan itse kiinnittäisin erityisen paljon huomiota Italiassa toteutettuun kansalaispalkkaan. Erityisesti 100 euron käteisnosto kuukaudessa kuulostaa hyvältä. Vielä kun sen kruunaa käytännössä vain kotimaassa toimivalla maksukortilla. [1, 2]

ALV-pohjainen

Jos itse saisin päättää kasalaispalkan toteutumisen, niin tekisin sen pohjautumaan arvonlisäveroluokkiin. 0% ALV -tuotteet kuuluisivat automaattisesti kansalaispalkan piiriin, jopa lisävapauksin. Alemman veroluokan tuotteet kuten ruoka olisi myös tässä joukossa. Sen sijaan haittaverotetut tuotteet eivät kuuluisi kansalaispalkkaa kuin esim. 100 euron kuukausittaisella rajoituksella.

musiikispoileri
[collapse]

Näin järjestelmä olisi hyvin yksinkertainen ja selkeä. Systeemistä voitaisiin poistaa turhaa byrokratiaa, joka itsessään on usein kansalaispalkan peruste. Olisi hyvä käyttää meillä valmiina olevaa kotimaan arvolisäveroa hyödyksi, jonka piirissä olevia tuotteita voisi kansalaispalkka-kortilla ostaa. Yksinkertaisin ratkaisu on osoittautunut usein parhaimmaksi. [3]

Tasavero

Kansalaispalkan suurin vastustus tulee oikeiston puolelta. Syitä varmasti on monia, mutta kyse on todennäköisesti ideologinen. Kansalaispalkka itsessään toisi kuitenkin tulonsiirtoja köyhemmälle väestönosalle, joka jopa vilkastuttaisi kansantaloutta. Samalla poistaisi mahdollisuuden väärinkäyttää yhteiskunnan suoria tukia. Myös tuloerot saattaisivat pienentyä nykyisestä.

Itse olen optimistinen, että kansalaispalkan saisi oikein esiteltynä myös oikeiston kannatuksen ja tuen. Kansalaispalkan toteutus vaatii luonnollisesti kaikkien osallistumista, mutta asian käyttöönoton päättämisen jälkeen se menee enemmän omalla painollaan.

Itse haluaisin muistuttaa kansalaispalkan osalta siihen kuuluvasta tasaverosta. Tämä siis tarkoittaa sitä, että kaikki maksavat saman osan (odotettavasti n. puolet) veroa tuloistaan. Poikkeuksena kaikilla kansalaisilla olisi sama pohjatulo, josta veroa ei luonnollisesti perittäisi. Näin käytännössä verotus olisi progressiivinen, kuten se on jo tällä hetkellä.

Sairausvakuutus

Kun on paljon puhetta Sosiaali- ja terveysuudistuksesta, niin kansalaispalkan määrittelyn yhteydessä olisi hyvä ottaa huomioon myös tämä puoli. Sairasvakuutuksen ottaminen sopivalla kaikkien kannalta edullisella tavalla olisi hyvä asia. Se vain tulisi tehdä tavalla, jonka oikeasti useimmat hyväksyisivät, myös vasemmistolaiset.

En usko, että Suomessa koskaan menee läpi amerikkalainen sairasvakuutusjärjestelmä. Kyseistä järjestelmää kritisoidaan jopa heidän omassa maassaan. Sen sijaan sairasvakuutuksessa tulisi ottaa mallia esimerkiksi oman maamme autovakuutuksesta, joka on hyvin armollinen ja motivoiva.

Lähtökohta sairasvakuutuksessa tulisi olla se, että bonuksia kerryttämällä voisi alentaa omaa vakuutustaan. Korotuksia sen sijaan voisi tulla esimerkiksi, jos elintavat ovat selvästi epätervelliset. Jos kansalainen saa maksan siirron, mutta silti ei muuta elintapojaan pois epäterveellisestä elämästä. Tällöin korotukset vakuutusmaksuissa olisivat paikallaan.

Bonuksia omaan sairasvakuutukseensa saisi osallistumalla aktiivisesti sairastavuutta ennaltaehkäisevään toimintaa, mutta myös osallistumalla kansanterveyttä edistävään tutkimukseen. Jos henkilö olisi hyvin sitoutunut oman terveytensä hoitoon ja olisi mukana esimerkiksi perimän vaikutukseen ravitsemustutkimuksessa, niin vakuutusmaksut olisivat pitkässä juoksussa huomattavasti alemmat kuin passiivisesti terveyttään ylläpitävällä henkilöllä.

Kansalaispalkalla ostetut ruoat saisi yhdistettyä eri instituutioiden välisten verkkorajapintojen kautta terveysportaaliin. Näin ostoajankohdan ja parastaennenpäiväyksen perusteella saisi yksilöidysti selville, että millä ajalla on syönyt mitäkin ruokaa. Sen pohjalta voisi tietää saadut ravintoaineet Finellan ravintotietojen perusteella. Tämä toimisi hyvänä apuna oman ravitsemuksen seurannassa täysin automatisoituna. [4]

REFERENSSIT

[1] YLE: Näin toimii Italian kiistelty kansalaispalkka
[2] HS: Näin poliitikot tulkitsivat perustulokokeilun tuloksia
[3] Tuppu.fi: Minimalistisuus
[4] Wiki: MLOps
[5] Design Your Trust: The Vintage Beauty Of Soviet Control Rooms
[6] Facebook: Universal Basic Income NOW

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.