Oman yrityksen perustaminen

Perustin oman osakeyhtiöni, ihan kokemuksen, yleissivistyksen ja harrastuneisuuden nimissä. Itse olen liian rehellinen ja avoin toimiakseni yrittäjänä.

Asiantuntijaspoileri
https://youtu.be/ADuTv3XdWZ4
[collapse]

Ikää minulla on pian jo 31 vuotta, mutta en silti olen vieläkään luovuttanut omia unelmiani eli unelmaani kohti ulkomaita ohjelmistokehittäjänä. Tunsin käsitteen ohjelmoija vuosituhannen vaihteen unelmissani aikana jälkeen ATK, mutta unelma elää yhä ohjelmistokehittäjänä termeistä huolimatta. Ei takerruta epäoleelliseen terminologiaan.

Johdanto

Itse olen kymmenen vuotta yrittänyt hakea työpaikkaa jostain isosta ohjelmistoyrityksestä, mutta aina kaava on ollut samanlainen. Kaikissa työpaikoissa on joku HR-täti, joka hylkää työhakemuksen aivan satunnaisella perusteella. Ei mukamas ole harrastuneistuutta. Tämä sama malli tuntuu toistuvan kaikissa paikoissa, joihin olen epätoivoisesti hakenut. Ehkä asia pitäisi itse korjata, olen asiaa speksannut mielessäni, mutta suunnittelu ja etenkin implementointi sen suhteen ei ole vielä edennyt.

”Mielestäni myös vastaavasti se ajatus, että jos kodista poliisi, sotilas tai joku muu tulee viemään pysyvästi pois, niin silloin on velvollinen heittämään viimeisellä kerrallaan polttopullon talon nurkkaan. Muuten tulee olla lojaali, pitää taloaan pystyssä, olkoon sitten johdossa mitä vain. Ajatusmaailma suomalaisessa politiikassa ei ole niin paljon muuttunut nuijasodan ajasta, kuin mitä monet oikeasti luulevat. Vain sen omistaa, jonka pystyy tarvittaessa hävittämään savuna ilmaan.” [6]

Kuva 1. En ole edes ehdolla vielä, vasta parin vuoden päästä taas.

Olen päättänyt oppia virheistäni, ymmärrän jo tilastollisen todennäköisyyden perusteella, että minun täytyy muutta omaa käytöstäni. Minä en tule koskaan pääsemään normaalin työnhakun kautta ohjelmistokehittäjäksi, tilastojen mukaan todennäköisyyteni on äärimmäisen huono.

Tiedän kuitenkin varsin hyvin, että oma käsitykseni yrityksen operatiivisesta- ja business-puolesta rajoittuu ihan täysin skotlantilaisen Transport Tycoon -pelin pelaamisen tasolle. Jos jotain tiedä, niin Skotlannissa on aika hyvä käsitys tästä puolesta, peli itsessään on skotlantilaisen tekemä. Siten tämä tuo varsin ristiriitaisia tuntemuksia.

Itselleni on hyvin jäänyt mieleen TTD:n ääni, kun höyryhirviöjuna sukeltaa tunneliin. Aikansa isoimmissa junissa ei ollut tuulilasia massiivisen tuhansien hevosvoimien höyrymoottorin takia, joten ymmärrettävästi onnettomuuksilta ei vältytty edes suorilla rataosuuksilla junien nokkakolareilta ennen releillä automatisoitua valo- ja raideohjausta, jotka on peliin koodattu mahdollisimman matalalla tasolla eli konekiellä C-kielen sekaan [3]. Positiivisesti sitäkin äänimaailmaa paremmin muistan jazz-musiikin.

Höyryjunaspoileri
[collapse]
Sähkönsiirtospoileri

Ei aivan näin näyttäviä animaatiota ole peliin kuitenkaan laitettu. Ehkä TTD:sta voisi tehdä jonkun brutal-version, kun lähdekoodit ovat avoimia. Joku TTY:n sähkötieteen DI taas laskenut, että kyllä nämä sähköjärjestelmät piirianalyysin [Olen myös suorittanut kyseisen kurssin. Ainakin todennäköisyys matematiikassa, tilastomatematiikassa ja aina tarvittaessa matematiikaan tenteissä käytin isometristä graafista integrointia monimutkaisissa integrointilaskuissa. -admin] perusteella kestää pienen ylikuormituspiikin, pikkasen sähkö voi mennä johtimen ulkopuolella. Ei tarvise irroittaa johtimia sähköverkosta ja pimentää koko kylä.

https://www.youtube.com/watch?v=u6VoMDd4bKk
[collapse]
Tanssispoileri

Jazz musiikkityylinä sopii hyvin TTD:n taustamusiikiksi. Ehkä juuri tästä asiasta johtuen jazzin tanssiversion eli swingin elektroninen genre kuulostaa itsestäni niin hyvältä. Noin sadan vuoden viiveellä sama musiikkigenre tulee uudestaan pinnalle. Niin aitoa, alkuperäistä ja ajatonta, kuten monet muutkin hyvät asiat.

[collapse]

MetaWare Oy

Oman start-up -yrityksen perustaminen itsessään oli lapsellisen helppoa, tarvittavat tiedot sai Googlettamalla erittäin helposti. Itse osakeyhtiön perustaminen kesti noin tunnin, paljon helpompaa kuin työttömyyskorvaushakemuksen tekeminen.

Ainut ongelma on, että osakeyhtiö tarvitsee 2 500 euroa alkupääomaa yrityksen kassaan. Tietenkään minulla ei ole sellaisia rahoja. Täten jatkan mahdollisen yritykseni toimintaa rekisteröitymättömänä. Toivottavasti yritykseni pysyy rekisterissä, ehkä ei. Patentti -ja rekisterihallitukselta tuli asiaan liittyen selvityspyyntö, johon en vastaa. [1]

Jos joskus saan yritykseni konseptin valmiiksi ja hyväksi, niin tulen mahdollisesti sen myymään heti, kunhan lupauksena on kovapalkkainen ja varma työpaikan kyseisestä yrityksessä. Tällaista olen itse visioinut. Tosin en ole varma, että oikeasti sitten edes viihtyisin siinä työpaikassani. Pitäisi tehdä se PRO ET CON -lista hyvistä ja huonoista puolista rinnakkain kahdelle sarakkeelle.

Yritysidea

Itse olen TEK:n eli tekniikan akateemisten ammattiliiton jäsen. Täten itselläni on erittäin paljon hyviä mahdollisuuksia päästä erilaisiin tilaisuuksiin, joissa on mukana muita oma yrityksen alkutaipalella olevista henkilöistä. Samalla saa uusia kavereita ja tekemistä vapaa-ajalleni.

Kuva 2. Ykinkertaiset ideat ovat yleensä parhaita.
neuroverkkospoiler
[collapse]

Tarkoitus olisi saavuttaa piilaaksomainen yritys, jota itse en osaisi ylläpitää kunnolla. Tekisin kuitenkin oman teknisen puolen yrityksen toteuttamisesta, kuten esimerkiksi kehittämällä neuroverkkoihin perustuvaa järjestelmää, jota voisi käyttää datan käsittelyyn. En itse sitä järjestelmää osaisi myydä, vaan suosiolla jättäisin kyseisen tehtävän jollekin osaavammalle.

Tässä minua motivoi QDOS eli Quick And Dirty Operting System, jonka uudelleen nimeämisellä Disk Operating System Microsoft teki miljoonia, toimi jopa Windows 98 -käyttöjärjestelmän pohjana, Kyseisen teknisen toteutuksen tehnyt henkilö sai hyvän työpaikan Micosoftilta vastineeksi. DOS myytiin käytännössä ilmaiseksi, vastineena työpaikasta. DOS:n kehittäjä poistui hetkeksi Microsofilta, koska joutui kuuntelemaan kaikki päivät mielistelyä DOS-järjestelmästä. [5]

”The young Microsoft can do it, but to close the deal, it needs a crucial element in the package: an operating system for a 16-bit machine. And it needs it fast.” [5]

DOS järjestelmänä oli taloudellisessa mielessä vallankumouksellinen. Moniajoa tukevan ikkunointijärjestelmän tekeminen ilman moniajoon taipuvia ajureita kiintolevn päällä pyöriväksi on mielettömän vaikea tehtävä. Ehkä Blue Screenin eli debuggaustyökalun jättäminen loppukäyttäjille oli tietoinen päätös, osoituksena tehtävän täydellisestä mahdottomuudesta käytännössä. Oman aikansa T-Ford, tekniikka eli 386 tietokone, 4 MB rammia ja 50 MB kiintolevy ei yksinkertaisesti ollut valmis parempaan [4]. Windows XP oli suunnitteluperiaatteiltaan UNIX, silloin vasta se tekniikka oli valmis otettavaksi kuluttajakäyttöön, eikä siinä ole mitään erikoista. Omasta mielestäni DOS:n kehittäjä saisi saada hieman saada maineensa puhdistuksen, samoin kuin T-Ford. Teknisesti ei herätä mitään ammattiylpeyttä, mutta markkinallisesti tosi iso asia.

Win95spoileri
[collapse]

Vastaavasti T-Fordin aikaan käytössä olleet moottoriöljyt olivat lisäaineistamattomia ja kuluttajakäytössä olleet öljytisleet olivat täynnä epäpuhtauksia. Sen takia auton sylinterit olivat samaa luokkaa kuin nykyajan rekassa, tehoa äärimmäisen hidaskäyntisestä 3.6 litraisesta moottorista tuli 22 hevosvoimaa eli samaa luokkaa kuin nykyajan kevytmoottoripyörästä. Öljyn vaihtoväli oli äärimmäisen lyhyt. Auto oli jopa sen ajan mittaluokalla erittäin huono suorituskyvyltään, vasta 1930-luvulla autoistuminen myötä panostetiin tieverkostoon, ongelmajätteenä pidetty bensiinin käytöstä joutui maksamaan nimellisen korvauksen, kehitettiin ensimmäinen laatustandardi moottoriöljylle, autokorjaamot korvasi kyläsepät. T-Ford mahdollisti sen, loi munan ennen kanaa.

Mahdollinen ostaja

Aina tämänlaisissa yritysunelmissa on taustalla ajatus siitä, että Google ostaisi kyseisen yrityksen miljoonilla. Tietysti kuuhun kannattaa tähdätä, mutta konsepti on jo aikansa elänyttä. Ehkä ei kannata yrittää sitä samaa 10 vuotta vanhaa ohjelmistoalan kaavaa. Samoin kuin ei kannata yrittää vanhaa vesiputous-mallin aikaista 1990-luvun sijoituskonseptia.

Itse asettaisin fokukseni siihen, että joku itseni kannalta miellyttävä yritys ostaisi yrityksen. En edes halua myydä sitä 100 k€ hintaan tai muuta vastaavaa, vaan jopa ihan 2 500 euroa on oikein hyvä summa eli vaadittava pohjakassa osakeyhtiöni rekisteröintiin. Mahdollisesti itselleni maksettavaksi jäävät verot kykenen vielä Suomen valtiolle maksamaan. Mielelläni sen tekisin siinä vaiheessa viimeisenä tekonani!

Asian pihvi olisi se, että kyseinen myyntisopimus takaisin minulle varman ja hyvä palkkaisen työpaikan. Haluan vain, että tällä voisin osoittaa omat kykyni, jotta pääsisin johonkin mahdollisesti alankomaalaiseen tai belgialaiseen yritykseen sisälle. Ulkomaisille yrityksille oman osaamisen näyttäminen on vaikeaa. Suomessa mikään isompi yritys ei taas huoli minua.

Delirium Tremens

Kuvassa 3. on Delirium Tremens -olutta, joka oikeasti yllättää laadullaan. Tämä taas osoittaa todella hyvin sen, että tätä olutta kehittäneet ovat tienneet, että mitä ovat tehneet. Oikeastaan jopa aika hauska olut, ei tarvitse erillisiä varoitustarroja. Mitäpä sitä asioita salailemaan ja peittelemään, hullun hyvää olutta!

Kuva 3. Elämäni ensimmäisen kerran tulee juotua tätä oikeasti hyvää belgialaista vaaleaa olutta.
[collapse]

Asia on vain idea-asteella kuten monet muutkin itse kehittelemäni asiat. Ehkä tämä on asia, jossa itse voisin olla hyvä. Haen uutta linjaa. Kerran jokin tähän asti kokeiltu ei toimi, niin ketterästi kokeilen uutta ideaa. Virheitä ja epäonnistumisia olen paljon tehnyt, sitä en kiistä. Kuitenkin oikeistolaisessa filosofiassa on paljon asioita, joista itselläni on opittavaa.

Yhteenveto

Mahdollisesti kyseinen Start-Up -yritys hyvällä tuurilla onnistuu, vaikka en hirveästi anna sille painoarvoa. Oman tulevaisuuteni kannalta todennäköisyyksien nimissä uskon olevan hyvä visio.

Tarkoitus olisi siis teknisessä mielessä tuoda valmis paketti yritykseeni eli itseni nimeämälleni MetaWare Oy:lle. Sen sijaan taloudelliseen puoleen en edes halua ottaa mitään osaa. Ainut ehto tekniseltä puoleltaan valmiiksi hioutulle konseptille olisi, että itse saisin olla siinä mukana. Voisin myydä käytännössä ilmaiseksi, kun vain itse saisin olla mukana.

Yksinkertaistaen suostun heti myymään firmani, jos joku Alankomaalaista tai Belgiasta ostaa yritykseni sillä ehdolla, että vain suostuu ottamaan minut miljoonabisnesidean mukana.

Furtheria

Itselläni iso unelmani on päästä tilanteeseen, että toimin kansalaisaktivistina. Haluan kritisoida ja kyseenalaistaa koko Suomen yhteiskunnan toimintamallin lähtien perusteista. Ei siis kyse ole puolueista tai aatteista, vaan tarpeesta kyseenalaistaa koko tämä suomalainen yhteiskunta.

Ehkä tilanne ei ole aivan samanlaista kuin mitä uutisointi on Suomessa mm. Pohjois-Koreasta [2]. Haluan kuitenkin omalla tulevalla elämälläni keskittyä kritisoimaan suomalaista yhteiskuntaa, perustuen täysin faktatietoihin. Kyse ei ei siis ole kritiikistä sen enempää mitään puolutetta kohtaan, vaan tätä yhteiskuntajärjestelmää itsessään perusteiltaan.

REFERENSSIT

[1] MetaWare Oy
[2] Iltalehti: Pohjois-Korean loikkaria hoitanut lääkäri kertoo miten loiset ryömivät ulos haavoittuneesta sotilaasta
[3] YLE: Rautateillä ennätysmäärä tihutöitä
[4] Technology tips: Windows system requirements from Windows 3.1 to Windows 10
[5] Paterson Technology: Father of DOS Still Having Fun at Microsoft
[6] Tuppu.fi: Kaikki alkaa pienestä

Kotipalvelin – iteraatio 2

JOHDANTO

En sittenkään ole vielä lopettanut oman palvelimeni kehittämistä.

TYÖNKUVAUS

Jatkan tämän verkkojärjestelmäni kehittämistä, vaikka en ole investoinut mihinkään kalliiseen reitittimeen. Nyt toimii onneksi jo sillatun modeemin kautta sekä oma verkkoliikenne että palvelimen liikenne. En ole mikään verkkoguru, niin ollut hieman ylimääräistä ongelmaa ymmärtää, että mistä postista minnekin ne paketit liikkuvat. Olen jo esinuorena oppinut koodaamaan niin, että yksinkertaisesti yrityksen ja erehdyksen kautta brute forcella paukuttelin C-kääntäjään erilaisia yhdistelmiä. Se on minun tapani oppia; selvittää ja poissulkea ei-toimivat tavat tehdä jotain.

Lopusta tarkoitin Photoshop 3. eli ensimmäinen versio, jossa on layerit eli eriytetyt kerroksittaiset piirtopinnat yhden bitmapin sijaan.

TULOKSET

Kun en tiennyt asioista vielä, niin suhtauduin kriittisesti tähän kaapelimodeemiin, joka nyt nolottaa itsetunnon takia. Mutta nyt kun tietää signaalin tulevan samaa johdinta kuin television signaali, sekä miten kauniissa synkronissa valot vilkuttaa pöydällä, niin nyt sitä osaa arvostaa erittäin paljon. Livenä tuike on paljon näyttävämpää kuin videolla, jossa on luultavasti joitain optimointeja vähentämään kuvassa esiintyvää vilkuntaa. Ilmeisesti ledipiiri on jostain joulutuikusta, koska vilkkuminen on ihan samanlaista jopa tietokone ollessa sammuksissa, kunhan vain tietokoneen virtajohto on kiinni.

Jostain syystä isäntäkoneella pitää olla Apache aktiivisena käynnistäessä, jotta virtuaalikoneiden DHCP-toimii oikein. Toisaalta Apache pitää sammuttaa ennen kuin liikenne toimii virtuaalikoneille. Ilmeisesti myös kaapelimodeemi virtakytkimen kliksuttelu on oleellinen osa tätä rituaalia.

musiikkispoileri
[collapse]

Virtuaalipalvelimille määrää voisi kasvattaa todella helposti, kun on valmiit imaget, joista voisi vain ottaa niitä käyttöön. Siinä kymmenen neitseellisen virtuaalikoneen jälkeen tämä 6 watin lämpötehoinen halpa kahdella ytimellä varustetun prosessorin resurssit ovat hyvin käytössä.

Olen hieman miettinyt, että miten tämä kaikki liikenne menee tässä omassa palvelinkeskuksessani. Tuntuu hieman siltä, että tämä kaapelimodeeemin kaapelista tuleva signaali tulee varsin dumppina siltauksena ulos tästä pöntöstä. Osoite on kuitenkin varsin staattinen, ehkä palvelin pyytää uutta osoitetta vasta edellisen muuttuessa ei-toimivaksi.

Kuvan 1. mukaisesti taas yrittää porukka kräkkeröidä palvelintani Kiinan kautta. Osoite on jo monta kertaa merkitty tunnetuksi kräkkeriksi [1]. Toivottavasti käyttämäni öökkeset-salasanassa edes hieman suojaa. root-käyttäjää Otin myös uutena asiana Debianin UFW-palomuurin käyttöön, joka blokkasi tosi hyvin suurimman osan porttien koputtelijoista.

Kuva 1. Hieman palomuuriin conffausta, ettei palvelin kaadu levytilan loppuessa kesken.

Vähemmän näitä verkkojuttuja on tullut tehtyä, niin voisi olla mielenkiintoista kokeilla, että voisiko sitä IP-osoittetta asettaa staattisesti haluamakseen. Ehkä tämä Arris vain muuntaa kaapelin signaalin signaalin taajuuksien kaista-alueet suoraan IP-osoitteeksi, en tiedä. Ihan sama.


Onko tämä kaapeli sitten jotenkin huoneistokohtainen, vai spämmiikö tämä nyt sitten sillatussa tilassa näitä paketteja kummallekin fyysiselle verkkoadapterille. Pitäisi ehkä hieman kokeilla staattiseksi puukotetuilla IP-soitteilla, että mitä tuo Arris oikein lähettää ja minne. Ihan kiva tietysti myös, jos voi aina vaihtaa staattisesti oman IP.-osoitteen toiseksi osoiteavaruudesta, luo tietoturvaa itselleni verkko selatessa. Hyvä lisä salatun VPN:n ja Tor-selaimen lisäksi, että jopa lähtöosoitteen liikenteelle voi vaihtaa itse manuaalisesti.

Kuva 2. pientä domainien konffailua palvelimelleni.


Voisi olla hyvä minun jatkossa hieman sivistää itseäni, ehkäpä suurin heikkous itselläni on tämä verkkoliikenne. C-kielellä ohjelmakoodin pyörittely sujuu ja muuta vastaavaa. Samoin Front-End -ohjelmoinnisssa olen jo oppinut hieman kaikenlaista, ettei ainakaan selaimeen voi luottaa yhtäään, että mitä se sattuu lä’hettämään palvelimelle. PHP-kieltä nyt osaa kaikki, itse jopa aika hyvä siinä mm. tietoturvan ymmärryksen osalta.


Hyvä kaverini Def on jo saanut tehtyä itse oman DNS-palvelimen, joka lähettää halutunlaisia asioita. Ilmeisesti C-kielellä koodattu vastaamaan normaalia DNS-palvelinta. Hän myös löydysi Linuxin HTTPS-sertifikaatin tarkistuksesta puutteita. Välivaiheet tallennettiin 8 tavun charreina välivaiheissa prosessorin rekisteriin. josta niiden lukeminen oli mahdollista ja salaus pystyttiin purkamaan konekielellä. Korjaus hyväksyttiin hiljattain Linuxiin otettavaksi käyttöön.

FURTHERIA

Minulla on jo pidemmän aikaa ollut tavoitteena päästä muuttamaan ulkomaille töihin. Tämän johdosta olen visioinut uuden sivuston taikka blogin kirjoittamista englanniksi, jolloin kehittyisin siinä valtavasti. Aivan samoin kuin on tämä kotipalvelimen toteutus, niin samoin englannin kieli ei ole minun kaikista vahvin osaamisalueeni, vaan kirjoitettu englanti vaatii harjoitusta. [1]

En odota mitään parempaa elämää ulkomailta, mutta ehkä hieman erilaista ja vaihtelua. Kaikilta puolin en ole ollut tai ole tyytyväinen siihen kohtaloon, joka Suomella on minulle tarjota. En myöskään ihan usko, että kaikki kykyni tulisi ihan täysin 100% käyttöasteella yhteiskunnan hyödyksi. Prioriteetissa kyse ei siis edes ole yksinomaan tai ensisijaisesti rahasta tai materiaalisesta elintasosta, vaikka silläkin on aina oma merkittävä painoarvonsa. [1]

Olen myös harkinnut Suomea ja tämän maan päätöksiä kritisoivaa sivustoa. En kuitenkaan tällä hetkellä halua sellaista kirjoittaa, kun asun tässä maassa. Ei Suomi ole aivan Kiina, mutta kuitenkin ns. sivistysmaista ehkä kaikista lähinnä sitä. Enempää en ota nyt kantaa tämän maan päätöksentekoon. [1]

REFERENSSIT

[1] AbuseIPDB: 193.201.224.218
[2] Wikionary: -leptic
[3] Pastebin: Visionaring
[4] Pastebin: Pohdinta
[5] MyMainIP

Oman palvelimeni implementointi

Nyt olen päässyt tilanteeseen, jossa olen saanut toteutettua ja testattua ensimmäisen iteraation kotipalvelimeni toteuttamisesta. Paljon ilmeni uutta, mutta paljon myös onnistui vähintään tavoitteiden mukaisesti. Jopa osa asioista ylitti odotukset. Kokonaisuutena omalle kotipalvelimelleni ei ole järkiperusteita.

Johdanto

Olen siirtämässä omia palvelimia kohti uusia systeemeitä. Tässä osaltaan on oman osaamisen kehittymisen kohti alemman tason vahvempaa ymmärrystä. Toisaalta kyse on myös tietoturvasta, kohti paremmin suojattuun verkkoliikenteeseen verkkopalveluiden käyttäjien ja ehkä myös minun itsenikin suojaamiseksi.

musiikkispoileri
[collapse]

Oman sähköpostini siirsin jo luotettavalta vaikuttavalle hostaajalle, jossa toimitusjohtaja on jopa laittanut oman kuvansa osaksi vakuuttelua. En edes harkinnut hieman pidemmän suunnittelun ja asiaan perehtymisen jälkeen oman sähköpostipalvelimen ylläpitoa toistaiseksi. Ehkä sekin aika tulee, mutta nyt maksan 60 dollaria vuodessa hyvästä tilini ylläpidosta. Toivottavasti nyt ei sähköpostiviestini katoa, kuten kävi edellisen hostaajan aikana. [1]

Tulokset

Olen saanut nyt kaksi erillistä virtuaalikonetta toimimaan omassa kodissani. Kummassakin toimii oma erillinen sivustonsa. Sivujen tekeminen ei itselleni ole ongelma, verkkoliikenteen saaminen toimintaa sen sijaan oli. Eikä se vieläkään ihan täydellisesti toimi, vaan joitain isompia tai pienempiä muutoksia voinee tulla.

reititys

C:\WINDOWS\system32>tracert neurolepti.fi

Tracing route to neurolepti.fi [104.31.80.112]
over a maximum of 30 hops:

1 124 ms 81 ms 78 ms ams-a63.ipvanish.com [81.171.98.202]
2 64 ms 70 ms 68 ms 151.139.80.20
3 61 ms 67 ms 58 ms 151.139.80.3
4 98 ms 98 ms 98 ms be5435.rcr21.b038092-0.ams03.atlas.cogentco.com [149.29.2.81]
5 63 ms 63 ms 72 ms be2413.ccr42.ams03.atlas.cogentco.com [154.54.37.241]
6 69 ms 74 ms 62 ms be2447.rcr21.b021535-1.ams03.atlas.cogentco.com [130.117.50.250]
7 70 ms 69 ms 68 ms 149.14.83.58
8 141 ms 64 ms 137 ms 104.31.80.112

Trace complete.

C:\WINDOWS\system32>tracert neuroleptit.info

Tracing route to neuroleptit.info [104.24.112.105]
over a maximum of 30 hops:

1 407 ms 587 ms 319 ms ams-a63.ipvanish.com [81.171.98.202]
2 330 ms 459 ms 502 ms 151.139.80.20
3 77 ms 55 ms 58 ms 151.139.80.3
4 96 ms 80 ms 72 ms be5435.rcr21.b038092-0.ams03.atlas.cogentco.com [149.29.2.81]
5 61 ms 80 ms 67 ms be2412.ccr41.ams03.atlas.cogentco.com [154.54.37.97]
6 65 ms 69 ms 83 ms be2322.rcr21.b021535-1.ams03.atlas.cogentco.com [130.117.50.82]
7 68 ms 83 ms 82 ms 149.14.83.58
8 290 ms 328 ms 358 ms 104.24.112.105

Trace complete.

[collapse]

Kuvan 1. mukaisesti verkkosivut näyttävät tulevan erillisestä kanavasta ulkomailta eli Alankomaiden Amsterdamista VPN-yhteydellä täysin oikein ja turvallisesti, joskin suojaamattomana paljaana http-viestintänä näiden kahden verkko-osoitteen välillä.

Suojattu eli https-yhteys vaatii salaussertifikaatin lisäämistä palvelimelleni, jolloin palvelimeni salaisella avaimella ja julkisen sertifikaatin avaimella voisi varmistaa, että salattu verkkosivu on todellakin oikeasta palvelimestani.

Salauksella ei sinällään ole juurikaan käyttäjille merkitystä, kun he eivät syötä omia salasanojaan tai henkilötietojaan sivustolle. Blogini kirjoituksissa ei ole mitään salattavaa, kerran ovat muutenkin julkisesti kaikkien luettavissa. Salaus ei suojaa liikennettä vaan viestin sisällön, hieman vastaava suoja kuin kirjesalaisuus Suomen perustuslaissa. Jos haluaa salata viestiliikenteen, niin käytännössä ainut tunnettu tekniikka siihen on Tor-selain vuonna 2019 [4].

Torspoileri

[collapse]

Tämä toivottavasti todistaa, että palvelimeni ja domainit näkyvät Internetissä, eikä vain minun omassa sisäverkossani. Itselleni se riittää, täten ei ole tarvetta pitää palvelimia verkossa. Vasta kun saan järkevää sisältöä, niin jätän ne ylös Internetiin.

Kuva 1. näkymä selaimessa.

Kuvassa 2. Verkkosivut esitettynä sellaisessa muodossa kuin ne ovat palvelimessa näkyvissä. Omien taustojeni takia käytän rautatason palvelimessani graafista käyttöliittymää, kun olen itse tottunut siihen. Tietysti virtuaalisissa palvelimissa olen jättänyt graafisen käyttöliittymän asentamatta.

Kuva 2. Näkymä palvelimen graafisessa tilassa.

Sammutin palvelimeni, niin näemmä bootatessa ei ihan suoraan sivut lähteneet toimimaan virtuaalikoneiden käynnistymisen jälkeen. Isäntäkoneen HTTP- ja SSH-yhteys piti sammuttaa, jotta porttien verkkoliikenne siltautuu oikein. Asiat korjautuivat Kuvan 2 näköisessä näkymässä kyseisen säädön jälkeen.

Kuva 3. Rebootin jälkinen konffaus palvelimien saamiseksi toimimaan manuaalisesti.

Vahingossa siis olin saanut virtuaalikoneet toimimaan siltä osin, minulle sattui hyvä tuuri. Vastaisuudessa pitää tehdä tämä konffi johonkin bash-scriptiin virtuaalikoneiden käynnistämisen automatisoinnin oheen, jotta virtakatkojen yhteydessä sivut nousisivat automaagisesti ylös. Nykyisellään palvelin on enemmänkin alhaalla kuin ylhäällä, kun siellä ei ole tärkeää sisältöä.

Yhteenveto

Pidän tätä saavutuksena, koska verkkoliikenne on asia, joka on omassa osaamisessani ollut erittäin suuri heikkous. Nyt en ole kuitenkaan niin heikko, vaan olen oppinut. Tekemällä oppii, se tuli taas itselleen osoitettua.

Ehkä oma ymmärrykseni on vielä heikolla tasolla, mutta olen saavuttanut jonkinlaista ymmärrystä. Mitä enemmän oppii, niin sitä enemmän Internetistä ymmärtää, että miten vähän Internetin toiminnasta tietää.

Visoin palvelimeni saamista 3G-verkkoon, koska minulla on edullinen multi-SIM. Laitoin pyynnön julkisesta IP-osoitteesta Elisalle, mutta kuulemma se ei ole mahdollista multi-SIM -liittymässä.

Jotain pitäisi tehdä, että saisin myös oman henkilökohtaisen kotikoneeni verkkoliikenteen toimimaan tämän rakentamani systeemin läpi, koska en saanut NUC:n hot spotia toimimaan. Ehkä vielä ajurit on jotenkin korjattavissa. Ehkä jollain palikalla saan reititettyä kotikoneeni liikenteen samaan verkkoon. Ehkä tietoturvan kannalta näin ei edes kannata tehdä, ärsyttää vain maksaa törkeän kovaa hintaa erillisestä kiinteästä verkkoyhteydestä.

Loppujen lopuksi tämä nykyinen virtuaalipalvelimeni on järkevin vaihtoehto jatkossa. Oma nykyinen virtuaalipalvelimeni maksaa 4,95 euroa kuukaudessa, mutta resurssit ovat hyvin rajalliset, joskin blogien ja yksinkertaisten sivujen ylläpitoon riittävä. 10 gigan SSD riittää oikein hyvin, blogini koko on pian lähes yksi gigatavua. [5]

Kuva 5. Poikkeuksellisen korkea yhden prosessoriytimen kuormitustilanne virtuaalipalvelimellani.

2 gigan keskusmuisti riittää myös hyvin, suurin osa siitä on vain prosessoriaikaa ja verkkoliikenteen kuormitusta vähentävää, sekä vasteaikaa lyhentävää välimuistia, joka sisältää mm. tämän sivuston blogiartikkeleita. Keskusmuistin loppuessa käyttöjärjestelmä käyttää sivutusta eli virtuaalimuistia, jolloin käyttöjärjestelmä tallentaa keskusmuistista ajoittamattomia eli ei-scheduloituina olevien prosessien sisältöä SSD:lle eli massamuistille vasteajan kustannuksella. Siutus on monelle tuttu ilmiö, kun esimerkiksi
20 välilehtinen selainta on ollut alapalkissa pitkän aikaa, samalla kun on käyttänyt Wordiä keskeytyksettä monta tuntia.

retrospoileri
[collapse]

Jotta oma palvelin olisi edes suorilta kuluiltaan edullisempi vaihtoehto kuin kilpailijat, niin se vaatisi oman arvioni mukaan kymmenen tai vähintään monen hengen yhteisesti jakamaa palvelinta. Samoin, jos itsellä olisi tarvetta koko palvelimen resursseille, niin tällöin harrastusmielessä oma palvelin olisi mahdollisesti joillain kriteereillä arvioiden järkevä päätös.

REFRENSSIT

[1] StartMail: privacy
[2] IP WHOIS Lookup
[3] IP Vanish
[4] Tor Browser
[5] OVH: VPS
[6] Kukko Pärssinen: C-kieli