Oman palvelimeni suunnittelu

Olen saapunut tilanteeseen, jossa suunnittelen oman fyysisen palvelimen ottamista käyttöön. Paljon on jo rautaa hankittuna valmiiksi, mutta paljon on myös opeteltavaa ja tehtävää. Oman palvelimen ylläpitäminen on ehkä hieman haastavaa, mutta samalla myös opettavaista ja mukavaa. Se on kiinnostavuudeltaan hieman verrattavissa chilien tai muiden vastaavien kasvien sisäkasvatukseen.

CloudFlare

Sivustot elävät ja ovat jatkuvassa muutoksessa. Omakin blogini elää ja vaihtelee osoitteita, joissa se toimii. Tämän ei kannata antaa häiritä. Toisinaan sivusto on alhaalla, eikä itselläni ole tavoitteenakaan päästä 99.95 % saavutettavuuteen. Pyrin kuitenkin pitämään blogini pystyssä, koska kuvan 2 mukaisesti päivittäin blogissani on kävijöitä usein ainakin 300 eri IP-osoitteesta, joista n. 10 – 20 % on Suomesta.

Kuva 2. kävjämäärät CloudFlaren tilastojen mukaan 23.2.2019.

Ihan harrastusmielessä sivustoa ylläpidän, oman osaamisen kartuttamiseksi. Työkseni teen tällä hetkellä Front End -ohjelmointia. Kuitenkin yleisen alan tuntemuksen takia on tärkeää, että hallitsee myös palvelinten ylläpidon edes välttävällä tasolla. Kaikki ohjelmistokehityksen ”tasoja” työstävää ohjelmoijaa kutsutaan Full Stack -ohjelmoijaksi, etenkin kun kyse on vähintään keskisuuresta ohjelmistosta.

Joskus on käynyt niin, että ei ole saanut omaan palvelimeeni yhteyttä moneen tuntiin. Lopulta onkin paljastunut, että virtuaalipalvelin on itsessään ollut jostain syystä pimeänä. Jos kotiin omat palvelimet saan, niin saavutettavuuden ei voi ainakaan odottaa parantuvan nykyisestä, vaikka OVH-hostingin toimintavarmuus ei oikein vakuuta itseäni. Lupaus 99.95 % saavutettavuudesta meni kerralla, kun palvelin yksinkertaisesti pimeni moneksi tunniksi SSH-avaimen käyttöönoton jälkeen ilman omaa syytä. Oli varsin pelottavaa siinä tilassa, asiakaspalvelu ei tietysti tiennyt mitään, eikä mukamas mitään tietoa ollut palvelinten toimintaongelmista heidän tiedossaan. Se herätti entistä enemmän epäilyksi OVH-hostingin laadusta, kun eivät itsekään olleet tietoisia, että palvelin oli kaatuneena/pimeänä monta tuntia ilman, että firma itse olisi mitenkään tietoinen asiakkaalle aivan selvästi ilmenneestä todella pitkästä blackoutista, jossa suora yhteys palvelimen IP-osoitteeseen ei vastannut mitään ja PuTTY aikakatkaisee yhteyspyynnöt. OVH-hostingilla oli vieläpä pokkaa väittää; ettei niin olisi käynyt, vaan vika olisi ollut asiakkaan osaamattomuudessa.

Riskienhallinta

Todennäköisesti tulevassa palvelimessani ei ole minkäänlaista varavirtaa, ja saattaa johtoja tökkii robotti-imuri viikoittain. Itse joskus saatan repiä jatkoroikkia omiin tarkoituksiini, kaataa olutlasin (kerran melkein kävi jo näin -Admin) taikka oksennan raudan päälle tai kusen sen päälle baarista tullessani, todennäköisesti imuroin täyhdellä kaistalla pornoa levyn täyteen, saatan heitellä palvelinlaitteistoa PCP-meta -kombopsykoosissa, kännissä tai muussa vastaavassa tilassa konffaan tai rekursiivisesti deletoin jotain vääriä tiedostoja kunnes pääsen ulos hullujenhuoneelta, poliisit takavarikoivat palvelimen kuulusteluita varten pariksi viikoksi minun ollessa samalla pidätettynä sellissä epäiltynä, jonka jälkeen tulen muuttamaan eri asuntoon odottamaan verkkoliittymää. 3G verkko ruuhkautuu niin pahoin, että yhteys käytännössä katkeaa etenkin Supon ja muiden minua vihaavien tahojen palvelunestohyökkäyksen aikana. Positiivisena puolena todennäköisesti ainakin osa palvelimen sähköistä voi olla jopa vikavirtasuojatun jakorasian päässä, ellei sitä satu tarvitsemaan johonkin muuhun käyttöön, jolloin palvelin voi olla ilman sähköjä, jos esim. pitää kolvata piirilevyä. Olen siis akateemisesti koulutettuna tietotekniikan DI;nä miettinyt riskienhallintaa ja riskien ehkäisyä hyvin tarkasti, etenkin todennäköisesti toteutuvat riskit palvelimen saavutettavuuden menettämiseen kirjasin ylös, osittain myös arvioin riskin toteutumista seuraavan keston palvelimen saavutettavuuden menetykselle.

Verkon osoitekin vaihtelee dynaamisesti, joiden muuttuessa reititin lähettelee DNS:n muutospyynnön CloudFlarelle, josta se sitten korjaantuu luultavasti tunnin sisällä eri DNS-palveluihin. Sertit on jo nyt sekaisin, kun ei kiinnosta maksaa viittä euroa kuukaudessa päivitettävistä serteistä. Kiintolevyille, virranlähteille ja millekään muullekaan komponentille ei ole minkäänlaista varmennusta, korkeintaan varmuuskopioin sivustoa kerran vuorokaudessa, parhaimmillaan kuukausittain tulisi virtuaalikoneista varmuuskopiot, mahdollisesti kovan kryptauksen jälkeen siirrän varmuuskopiot muutaman kertaa vuodessa pilvipalveluun suojaa erilliseen tilaan, jos vaikka joku pesäpallomailla riehuva rosvo murtautuu ja hakkaa/varastaa palvelimeni ja kaikki varmuuskopiot, niin kyseisen hirveän katastrofin ja sairaalan teho-osastolta poistumisen jälkeen saan vielä palautettua järjestelmät viimeisenä oljenkortena äärimmäisen hyvin suojatun ja paperiin kirjatun salausavaimen avulla, samalla kun muu omaisuus ja elämä on muuten täydellisesti tuhottu materiaalisesti ja henkisesti. Jos esim. levyasema hajoaa tai muuta pientä, niin aivan hyvin voi tulla viikon käyttökatko palvelun palaamiseksi uudestaan linjalle, jos nopeasti korjaan laitteiston kuntoon eli tilaan heti Suomesta uutta rautaa rikkinäisen tilalle, jonka jälkeen kaikki onnistuu täydellisesti ja asiat menee kerralla nappiin kuin elokuvissa, kunhan harjoittelen sitä muutaman kertaa valmiiksi.

Viikon käyttökatko tarkoittaa vuodessa 98 % saavutettavuutta, jos ei huomioi muita katkoksia. 99 % pidetään yleensä tyydyttävänä tasona, 95 % eli puolen kuukauden off-line vuoden aikana on välttävä minimitaso, jonka alittamista pidetään rajana surkealle palvelinten toimintavarmuudelle. 99.9 % eli 8 tuntia 45 minuuttia on hyvä, 99.99 % eli 52 minuuttia 35 sekunttia erittäin hyvä, 99.999 % eli 5 minuuttia 15 sekuntia on erinomainen ja 99.9999 eli 31 sekuntia on jatkuva on-line. Jotkin pilvipalvelut lupaavat jopa 99.99995 % saavuttavuutta eli palvelin voi olla saavuttamattomissa vuoden aikana korkeintaan 15 sekuntia, Joskus Facebookin palvelimet olivat 5 -15 minuuttiin alhaalla eli kerran kymmenessä vuodessa poikkeuksellisesti 99.99 % – 99.999 % matalassa saavutettavuudessa, josta tuli jopa heti juttua moniin lehtiin [3, 4]. Kyse oli luultavasti kriittisestä (epäonnistuneesta?) päivityksestä sivuston palvelimiin, joiden jatkuvan yhtäjaksoisen toiminnan aikana työntekijämäärä oli kasvanut 10 000 kertaiseksi ja käyttäjämäärä 1 000 000 kertaiseksi edellisen huoltokatkon jälkeen.

Rautaa

Itse olen oman kuvan 1 mukaisen mini-itx -kokoisen NUC-koneen ostanut. Aiemmin ollut toinen Intel Atomilla varustettu mini-itx, mutta päätin sittenkin ostaa ihan uuden reilun 100 puntaa maksavan eli halvimman Celeronilla varustetun tietokoneen palvelinharjoitteluun [2]. Aiemman koneen kotelo oli varsin heikosti hengittävä.

Kuva 1. Itse ostin tällaista rautaa palvelinkäyttöön, harjoitusmielessä. [2]

On yllättävää huomata, että energispihejä mini-itx -koneita on jopa palvelinkäytössä nykyään [1]. Kuitenkin esim. blogit kuormittavat todella vähän palvelinta, selaimen päässä tapahtuva kuormitus on valtavasti suurempaa. Täten nykyajan palvelimissa usein riittää aivan hyvin kännykän prosessorin tasoinen suorituskyky vähintäänkin riittävästi. Useimmiten suuri osa palvelimista on lähes tyhjällä kuormalla, jos niitä käytetään vain pelkkien blogien tai yksinkertaisten verkkosivujen näyttämiseen jopa suurella kävijämäärällä.

Kuva 2.Räkki-mallin mini-ITX-palvelin. [5]

Haluan antaa erityisen kunniamaininnan tekstini oikolukemisesta Oikofix-sivustolle. Kyseinen sivusto on ehkäpä para suomen kielen oikolukija. Itse todennäköisesti oikoluen vastaisuudella sillä blogiartikkelini. [6]

REFERENSSIT

[1] Mini-itx.com: Servers
[2] Mini-itx.com: Intel NUC5CPYH
[3] YLE: Facebook ei toimi – vikaa selvitetään
[4] IL: Facebook ja Instagram kaatuivat ympäri maailmaa – alhaalla myös Suomessa: ”Jokin meni vikaan”
[5] Mini-itx.com: R1U200 – 20W Short Depth 1U Rackmount Servers with Low Power Consumption Celeron N2930 and 1 or 5 Intel LAN
[6] Oikofix – oikoluen tekstisi

Teknomusiikki

Vähän teknomusiikkia! Aika paljon tarkemmin määriteltyä nämä tyylit eli genret kuin vaikka oluissa, joissa ei mausta aina tiedä juoko IPA:aa vai pilsneriä.

"Yleensä rytmi on tasainen 4/4, jossa bassorumpu soittaa tahdin jokaisella neljäsosanuotilla, virveli tai clap (käsien yhteenlyöntiä muistuttava ääni) tahdin toisella ja neljännellä nuotilla, ja avoin hi-hat joka toisella kahdeksasosa nuotilla. Tempo vaihtelee suunnilleen 120 ja 150 bpm:n (iskua minuutissa) välillä riippuen teknon alalajista." Wiki [1]

Tietokonemusiikki

Paljon muunkinlaista tietokonemusiikkia on, tekno ei ole ainoaa. Tällaista musiikkia on mm. Falloutin musiikki, joka on mahdollisimman paranoidista, pelottavaa ja surullista. Peli perustuu 2100-luvun Linkolilaiseen dysforiaan, jossa ihmiset ovat tehneet maapallosta lähes asuinkelvottoman. Pelin tunnusomainen päähenkilö kuvataan uuden keskiajan ritarina, jolla on kaasunaamarilla varustettu haarniska päällänsä.

Uusien Fallouttien tunnelmasta on kuitenkin tehty psykoottisen maailman sijaan hyvin miellyttävä. Tätä kuvastaa paljon vahvemmin 1950-luvun ihannointi, eikä niinkään ydinsodan jälkeisen maailman kauhistelu. Itse pidän vanhasta Fallout-maailmasta enemmän, sellaisena kuin itse sen opin pitämään.

https://www.youtube.com/watch?v=skKaB2ak6as

Tietysti oikea peli hyvillä musiikeilla on Command And Conquer. Tämä opettaa lapsille ja nuorille oikeita arvoja! Pelistä tulee jatkuvasti uusia versioita, ei varmasti yllättävää.

Aika monet ovat sitä mieltä, että Westwoodsin paras peli on Command 'n Conquer Red Alert. Reaaliaikaisten sotastrategiapelien suurin kilpailija samassa genressä oli Warcraft, jossa sarjassaan ehkä tunnetuin on Warcraft 2. Myöhemmin Blizzari muutti Warcraftin roolipeliksi WoW:n myötä. Westwoodin ensimmäinen Dune oli vastaavasti seikkailupeli. Itse olen pitänyt enemmän Command 'n Conquer -pelistä kuin Warcraftista, mutta molemmat ovat hyviä, en kiistä.

Näidenkin ohjelmistotalojen pelit kuvastavat hyvin sitä, että ohjelmistoalalla menestyminen vaatii jatkuvaa kehitysmallia asiakkaan tarpeen mukana pysymiseksi. Ohjelmistoalalla ei yleensä muutenkaan menesty projektimallilla, joka on todettu jo 1970-kuvulla katastrofaaliseksi tavaksi tehdä bisnestä ohjelmistoalalla [2]. Todennäköisesti samasta syystä Nokia ei menestynyt iPhonen julkistamisen jälkeen, koska heidän bisneksessä ei täysin toteutunut Kuvan 1 arvojen mukaiset asiat.

Kuva 1. visuaalisesti havainnollistettuna ketterän menetelmän pääperiaatteet.

Jyväskylässä on myös Instassi pian, joka on aivan huippu tapahtuma. Sivuilla soi myös tällä hetkellä hyvää musiikkia. [3]

REFERENSSIT

[1] Wikipedia: Tekno
[2] Wikipedia: Winston W. Royce, Managing the development of large software systems
[3] Instanssi 2019 Radio

Tuppu.fi – more certificated than ever

Pari viikkoa kesti, mutta nyt vihdoinkin olen saanut Tuppu.fi-domainille kunnon sertit käyttöön! Ei mitään ilmaisia roskia, vaan ihan ilmaiset CloudFlaren eli 1.1.1.1 verkkotunnus-palvelun certifikaatit.

Itelläni ongelma on siinä, että tällä hetkellä teen työkseni Front-End -ohjelmointia, niin palvelipuolen jutut ovat usein vaikeita. Kuitenkin harrastuksen nimissä pitää aina jotain yrittää saataa. Nyt parin viikon konffauksen tai oikeammin kommunikaation jälkeen sain Blogiini Certifikaatit kuntoon.

Kuva 1. Nyt on sertit Tuppu.fi-blogilla kunnossa.
Jos on jossain 3 ohjelmoijan yrityksessä, niiin siellä kaikkia joutuvat tekemään vähän kaikkea. Tietysti myös tiedän ketterän ohjelmointimenetelmän mukaisesti, että pitää auttaaa muita ja kysyä apua. Jotenkinkin noloa ja häpeällistä, että aivan eri palvelimen neuroleti.info sertifikaatti validoituu tuppu.fi -blogiin. Tähän vaiheeseen kun certifikaatin on saanut kuntoon, niin tekee mieli jo kysyä apua.

C:\WINDOWS\system32>nslookup tuppu.fi
Server: one.one.one.one
Address: 1.1.1.1

Non-authoritative answer:
Name: tuppu.fi
Addresses: 2001:41d0:301:8::26
137.74.48.119

Jos joku ei tiedä, niin 1.1.1.1 ohjaa verkkoliikenteen tästä osoitteesta runkoverkkoon, sellainen ns. Silkkitie. Eli mannertern väliseen tiedonsiirtoon liittyvää liikennettä. Mutta kun ei osaa, niin onhan se noloa. Silloin pitää kysyä apua, että miten se systeemi toimii. Kuitenkin vastaa 10 % Internetin liikenteestä mannesten välillä, niin luulisi jotain tietävän, kuten kuvassa 2. esitetään.
Kuva 2.

Hyvää yritti ja kaikkien etua ajaa, mutta tuli aivan hirveä sähköpostirumpa. Kuvassa 2. yksi pätkä siitä, kun yritin tätä domainia saada certificoitua epätoivoisesti. Olen vain koodari, niin maksavat business-asikkaat ja sitten ammattikseen tekevät pro-asiakkaat menevät palvelussa helpommalla.

Kuva 3.
Kuva 4.
Kuva 5. Loppu hyvin, kaikki hyvin. 🙂

Tietoturva parantuu

Nyt vaikuttaa aika hyvin keittyvän nämä tietoturvaominaisuudet Nokian puhelimessa. Ilmeisesti ottavat aika tosissaan sen, että Googlen osoitetietopalvelimen varmenteet feilaa puhelimella suoraa ositteella sivua hakiessa. [0]

Kuvassa 1. puhelimeni meni SAFE-tilaan, ennen kuin asensin 1.1.1.1 osoitteeseen domainpalvelimelle ohjaavan ohjelman. [1]

Kuva . Nyt on hyvö softa.
Piti antaa palautetta Googlelle. Sanoin, että onhan tuo aika leet. Voisin kehystää seinälle tauluksi muistokseni

Kuvassa 3. on tosi hyvä ohjelma, nyt voi blokata kaiken muun turhan verkkosivunimiä ylläpitävät oletusjutut. Eihän sellaisia voisi olla, vaan tietysti verkkodomainit sijatisevat muistettavasti 1.1.1.1 IP-osoitteessa. Google vähä innostunut nyt liikaa, kun käyttänyt omaa 8.8.8.8 osoitetta, vaikka asetti manuaalisesti toisen, eikä sitäkään edes IP:n perusteella.

Kuva 2. Todella hyvä ohjelma, jota olenkin kaivannut.

Kaikilla ei ehkä ole aivan niin, että on VPN:n yhteys ja verkkosivun tiedot salattuna suoraa osoitteeseen 1.1.1.1 osoitteeseen Internetissä?

Kuva 3. mun tuppu.fi -osoitteni DNS-kyselyt krytataan.

Ehkä en turhaan tätä Blogiani pari vuotta sitten aloittanut? Kiva kun säätää vähän vaan kaikkea, niin Internetin säätyläiset saavat sydärin ja tulee ties mitä updatea ja kyselyä. Mitäpä sitä ohjelmoija muuten tekisi, työhaastattelijatkin arvostaa harrastuneisuutta. Puhelin synkkaa ihan sikana jotain ties mitä, eikä mikään ohjelma toimi.

Kaverilla on omat DNS-palvelinten C-kieliset toteutukset vielä itsellä oppimatta. Kaikkea mielenkiintoista on jo kuitenkin oppinut ohjelmistoalasta ja ohjelmoinnista. Ehkä sitä kehittyy, tämä verkkopuoli on oma heikkouteni vielä.

Ovat tosi kilttejä; kaikkea kivaa softaa ehotuksina, raudan anaylsointia, tor-selainta ja vaikka mitä kivaa softaa. Ihan pihalla kaikesta kun yrittää jotain palvelinjuttua säätää. No joo, mutta sellasta elämä on, ihan hyvin kai nyt sitten, ei kai tässä valittamista. :/

Tietoturva

Tilasin Kiinasta jonkun piraatti IP-kameran, joka ei toiminut, mutta asensi hirveän kasan haittaohjelmia. Tänään sain innovaation lisätä tietoturvaa verkkooni sen seurauksean. Ei mukamaas päässyt verkkoon, taas sellainen vitutuksen vitutus, että piti ihan selvitellä verkkoasioita. Olen huono verkkopuolen asioissa, olen vain koodari. Joskus vain on pakko mennä etsimään niitä bugeja (ötököitä) mukavuusaluuensa ulkopuolelle.

Pääsin tähän asti VPN-yhteyksien luonnilla suojautumaan.:

C:\WINDOWS\system32>tracert google.com

Tracing route to google.com [172.217.14.78]
over a maximum of 30 hops:
1 216 ms 207 ms 207 ms 10.111.170.1
2 216 ms 248 ms 242 ms 208.87.165.33
3 208 ms 211 ms 215 ms v715.core1.lax2.he.net [64.71.128.165]
4 205 ms 211 ms * google.as15169.any2ix.coresite.com [206.72.210.41]
5 209 ms 249 ms 250 ms 108.170.247.193
6 208 ms 218 ms 206 ms 74.125.251.39
7 217 ms 209 ms 224 ms lax17s38-in-f14.1e100.net [172.217.14.78]

Trace Complete

Edellinen liikenteen selvitin komentokehotteen kautta, toinen sitten selaimen päästä Kuvan 1. mukaisesti. Tiedä sitten, että mitä väliä sillä suunnakka sinällään on, mutta ehkä hyvä käydä reitit läpi molemmista suunnista. Olinkin tosi hyvä tekemään lyhimmän reitin algoritmeja yliopistossa, niin ihan kiinnostukesta kävin läpi. Myö algoritmeista tiesin, että vaikka A->B->C, niin se ei tarkoita, että liikenne menisi C->B->A. Siis ihan perus logiin syy ja seuraus.

Kuva 1. Suomalaisella Telialla on verkkolinkit Ranskasta Britannian kautta Saksaan Amerikassa.
Spoiler

Microsoft Windows [Version 10.0.17134.523]
(c) 2018 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\WINDOWS\system32>nslookup tuppu.fi
Server: UnKnown
Address: 10.255.255.2

Non-authoritative answer:
Name: tuppu.fi
Addresses: 2001:41d0:301:8::26
137.74.48.119

C:\WINDOWS\system32>nslookup google.fi
Server: UnKnown
Address: 10.255.255.2

Non-authoritative answer:
Name: google.fi
Addresses: 2607:f8b0:4007:804::2003
172.217.11.163

C:\WINDOWS\system32>nslookup sofiadigital.com
Server: UnKnown
Address: 10.255.255.2

Non-authoritative answer:
Name: sofiadigital.com
Address: 212.226.118.8

C:\WINDOWS\system32>nslookup dns.google
Server: UnKnown
Address: 10.255.255.2

Non-authoritative answer:
Name: dns.google
Addresses: 2001:4860:4860::8844
2001:4860:4860::8888
8.8.8.8
8.8.4.4

C:\WINDOWS\system32>nslookup openDNS
Server: UnKnown
Address: 10.255.255.2

*** UnKnown can’t find openDNS: Non-existent domain

C:\WINDOWS\system32>ping 1.1.1.1

Pinging 1.1.1.1 with 32 bytes of data:
Reply from 1.1.1.1: bytes=32 time=203ms TTL=59
Reply from 1.1.1.1: bytes=32 time=223ms TTL=59
Reply from 1.1.1.1: bytes=32 time=210ms TTL=59
Reply from 1.1.1.1: bytes=32 time=317ms TTL=59

Ping statistics for 1.1.1.1:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 203ms, Maximum = 317ms, Average = 238ms

Ping statistics for 1.1.1.1:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 203ms, Maximum = 317ms, Average = 238ms
Control-C
^C
C:\WINDOWS\system32>^X

C:\WINDOWS\system32>nslookup 1.1.1.1
Server: UnKnown
Address: 10.255.255.2

Name: one.one.one.one
Address: 1.1.1.1

C:\WINDOWS\system32>ping isla.ns.cloudflare.com

Pinging isla.ns.cloudflare.com [173.245.58.119] with 32 bytes of data:
Reply from 173.245.58.119: bytes=32 time=211ms TTL=59
Request timed out.
Reply from 173.245.58.119: bytes=32 time=205ms TTL=59
Reply from 173.245.58.119: bytes=32 time=218ms TTL=59

Ping statistics for 173.245.58.119:
Packets: Sent = 4, Received = 3, Lost = 1 (25% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 205ms, Maximum = 218ms, Average = 211ms

C:\WINDOWS\system32>ping isla.ns.cloudflare.com

Pinging isla.ns.cloudflare.com [2400:cb00:2049:1::adf5:3a77] with 32 bytes of data:
Reply from 2400:cb00:2049:1::adf5:3a77: time=30ms
Reply from 2400:cb00:2049:1::adf5:3a77: time=28ms
Reply from 2400:cb00:2049:1::adf5:3a77: time=27ms
Reply from 2400:cb00:2049:1::adf5:3a77: time=25ms

Ping statistics for 2400:cb00:2049:1::adf5:3a77:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 25ms, Maximum = 30ms, Average = 27ms

C:\WINDOWS\system32>

[collapse]
Spoiler

Microsoft Windows [Version 10.0.17134.523]
(c) 2018 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\WINDOWS\system32>Tracing tuppu.fi
’Tracing’ is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.

C:\WINDOWS\system32>tracert tuppu.fi

Tracing route to tuppu.fi [137.74.48.119]
over a maximum of 30 hops:

1 243 ms 221 ms 210 ms 10.111.170.1
2 238 ms 209 ms 216 ms 208.87.165.33
3 201 ms 211 ms 208 ms v715.core1.lax2.he.net [64.71.128.165]
4 * * * Request timed out.
5 280 ms 264 ms 329 ms be100-1366.ash-1-a9.va.us [178.32.135.156]
6 326 ms 272 ms 307 ms be100-1039.nwk-1-a9.nj.us [198.27.73.202]
7 346 ms 349 ms 344 ms be100-1295.ldn-1-a9.uk.eu [192.99.146.126]
8 363 ms 392 ms 365 ms be103.gra-g1-nc5.fr.eu [91.121.215.178]
9 * * * Request timed out.
10 374 ms 386 ms 436 ms be5.gra-iplb2-a70.fr.eu [37.187.232.187]
11 360 ms 348 ms 357 ms ip119.ip-137-74-48.eu [137.74.48.119]

Trace complete.

C:\WINDOWS\system32>ipconfig

Windows IP Configuration

Ethernet adapter Ethernet 2:

Connection-specific DNS Suffix . :
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::68dc:f91f:7727:461a%9
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 10.111.170.52
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.254.0
Default Gateway . . . . . . . . . :

Ethernet adapter Ethernet:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :

Wireless LAN adapter Local Area Connection* 1:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :

Wireless LAN adapter Local Area Connection* 3:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :

PPP adapter IPVanish VPN (IKEv2):

Connection-specific DNS Suffix . :
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 172.20.153.67
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.255
Default Gateway . . . . . . . . . : 0.0.0.0

Wireless LAN adapter Wi-Fi:

Connection-specific DNS Suffix . :
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::8885:637d:7327:ad3%13
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.43.86
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.43.80

Ethernet adapter Bluetooth Network Connection:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :

C:\WINDOWS\system32>tracert 8.8.8.8

Tracing route to google-public-dns-a.google.com [8.8.8.8]
over a maximum of 30 hops:

1 197 ms 197 ms 210 ms 10.111.170.1
2 210 ms 213 ms 193 ms 208.87.165.33
3 211 ms 192 ms 196 ms v715.core1.lax2.he.net [64.71.128.165]
4 196 ms 193 ms 207 ms google.as15169.any2ix.coresite.com [206.72.210.41]
5 203 ms 193 ms 196 ms 108.170.247.193
6 206 ms 190 ms 223 ms 108.170.238.15
7 214 ms 231 ms 195 ms google-public-dns-a.google.com [8.8.8.8]

Trace complete.

C:\WINDOWS\system32>Tracing 85.76.104.229
’Tracing’ is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.

C:\WINDOWS\system32>tracert 85.76.104.229

Tracing route to 85-76-104-229-nat.elisa-mobile.fi [85.76.104.229]
over a maximum of 30 hops:

1 208 ms 205 ms 222 ms 10.111.170.1
2 195 ms 199 ms 209 ms 208.87.165.33
3 208 ms 193 ms 212 ms v715.core1.lax2.he.net [64.71.128.165]
4 220 ms 197 ms 199 ms 100ge2-2.core1.lax1.he.net [72.52.92.121]
5 253 ms 277 ms 244 ms 100ge12-1.core1.ash1.he.net [184.105.80.201]
6 259 ms 249 ms 249 ms 100ge5-1.core2.ash1.he.net [72.52.92.226]
7 253 ms 266 ms 251 ms 100ge8-1.core1.nyc5.he.net [184.105.81.149]
8 251 ms 272 ms 268 ms 100ge14-1.core1.nyc6.he.net [72.52.92.101]
9 367 ms 366 ms 371 ms nyiix.eunetip.net [198.32.160.41]
10 354 ms 371 ms 378 ms ge2-0-0-0.bbr2.hel1.fi.eunetip.net [213.192.184.81]
11 360 ms 359 ms 358 ms 213.192.186.82
12 * * * Request timed out.
13 * * * Request timed out.
14 * * * Request timed out.
15 * * * Request timed out.
16 * * * Request timed out.
17 * * * Request timed out.
18 * * * Request timed out.
19 * * * Request timed out.
20 * * * Request timed out.
21 * * * Request timed out.
22 * * * Request timed out.
23 * * * Request timed out.
24 * * * Request timed out.
25 * * * Request timed out.
26 * * * Request timed out.
27 * * * Request timed out.
28 * * * Request timed out.
29 * * * Request timed out.
30 * * * Request timed out.

Trace complete.

C:\WINDOWS\system32>tracert -m 10000 85.76.104.229
-m is not a valid command option.

Usage: tracert [-d] [-h maximum_hops] [-j host-list] [-w timeout]
[-R] [-S srcaddr] [-4] [-6] target_name

Options:
-d Do not resolve addresses to hostnames.
-h maximum_hops Maximum number of hops to search for target.
-j host-list Loose source route along host-list (IPv4-only).
-w timeout Wait timeout milliseconds for each reply.
-R Trace round-trip path (IPv6-only).
-S srcaddr Source address to use (IPv6-only).
-4 Force using IPv4.
-6 Force using IPv6.

C:\WINDOWS\system32>tracert -h 10000 85.76.104.229
Bad value for option -h.

C:\WINDOWS\system32>tracert -h 100 85.76.104.229

Tracing route to 85-76-104-229-nat.elisa-mobile.fi [85.76.104.229]
over a maximum of 100 hops:

1 227 ms ^C
C:\WINDOWS\system32>tracert -h 1000 85.76.104.229
Bad value for option -h.

C:\WINDOWS\system32>tracert -h 999 85.76.104.229
Bad value for option -h.

C:\WINDOWS\system32>tracert -h 500 85.76.104.229
Bad value for option -h.

C:\WINDOWS\system32>tracert -h 200 85.76.104.229

Tracing route to 85-76-104-229-nat.elisa-mobile.fi [85.76.104.229]
over a maximum of 200 hops:

1 348 ms 270 ms 336 ms ^C
C:\WINDOWS\system32>tracert -h 300 85.76.104.229
Bad value for option -h.

C:\WINDOWS\system32>tracert -h 299 85.76.104.229
Bad value for option -h.

C:\WINDOWS\system32>tracert -h 270 85.76.104.229
Bad value for option -h.

C:\WINDOWS\system32>tracert -h 260 85.76.104.229
Bad value for option -h.

C:\WINDOWS\system32>tracert -h 256 85.76.104.229
Bad value for option -h.

C:\WINDOWS\system32>tracert -h 255 85.76.104.229

Tracing route to 85-76-104-229-nat.elisa-mobile.fi [85.76.104.229]
over a maximum of 255 hops:

1 205 ms 199 ms 204 ms 10.111.170.1
2 217 ms 226 ms 214 ms 208.87.165.33
3 207 ms 208 ms 215 ms v715.core1.lax2.he.net [64.71.128.165]
4 299 ms 210 ms 243 ms 100ge2-2.core1.lax1.he.net [72.52.92.121]
5 296 ms 318 ms 261 ms 100ge12-1.core1.ash1.he.net [184.105.80.201]
6 261 ms 264 ms 266 ms 100ge5-1.core2.ash1.he.net [72.52.92.226]
7 271 ms 272 ms 266 ms 100ge8-1.core1.nyc5.he.net [184.105.81.149]
8 296 ms 296 ms 298 ms 100ge14-1.core1.nyc6.he.net [72.52.92.101]
9 365 ms 362 ms 365 ms nyiix.eunetip.net [198.32.160.41]
10 381 ms 368 ms 367 ms ge2-0-0-0.bbr2.hel1.fi.eunetip.net [213.192.184.81]
11 376 ms 385 ms 371 ms 213.192.186.82
12 * * * Request timed out.
13 * * * Request timed out.
14 * * * Request timed out.
15 * * * Request timed out.
16 * * * Request timed out.
17 * * * Request timed out.
18 * * * Request timed out.
19 * * * Request timed out.
20 * * * Request timed out.
21 * * * Request timed out.
22 * * * Request timed out.
23 * * * Request timed out.
24 * * * Request timed out.
25 * * * Request timed out.
26 * * * Request timed out.
27 * * * Request timed out.
28 * * * Request timed out.
29 * * * Request timed out.
30 * * * Request timed out.
31 * * * Request timed out.
32 * * * Request timed out.
33 * * * Request timed out.
34 * * * Request timed out.
35 * * * Request timed out.
36 * * * Request timed out.
37 * * * Request timed out.
38 * * * Request timed out.
39 * * * Request timed out.
40 * * * Request timed out.
41 * * * Request timed out.
42 * * * Request timed out.
43 * * * Request timed out.
44 * * * Request timed out.
45 * * * Request timed out.
46 * * * Request timed out.
47 * * * Request timed out.
48 * * * Request timed out.
49 * * * Request timed out.
50 * * * Request timed out.
51 * * * Request timed out.
52 * * * Request timed out.
53 * * * Request timed out.
54 * * * Request timed out.
55 * * * Request timed out.
56 * * * Request timed out.
57 * * * Request timed out.
58 * * * Request timed out.
59 * * * Request timed out.
60 * * * Request timed out.
61 * * * Request timed out.
62 * * * Request timed out.
63 * * * Request timed out.
64 * * * Request timed out.
65 * * * Request timed out.
66 * * * Request timed out.
67 * * * Request timed out.
68 * * * Request timed out.
69 * * * Request timed out.
70 * * * Request timed out.
71 * * * Request timed out.
72 * * * Request timed out.
73 * * * Request timed out.
74 * * * Request timed out.
75 * * * Request timed out.
76 * * * Request timed out.
77 * * * Request timed out.
78 * * * Request timed out.
79 * * * Request timed out.
80 * * * Request timed out.
81 * * * Request timed out.
82 * * * Request timed out.
83 * * * Request timed out.
84 * * * Request timed out.
85 * * * Request timed out.
86 * * * Request timed out.
87 * * * Request timed out.
88 * * * Request timed out.
89 * * * Request timed out.
90 * * * Request timed out.
91 * * * Request timed out.
92 * * * Request timed out.
93 * * * Request timed out.
94 * * * Request timed out.
95 * * * Request timed out.
96 * * * Request timed out.
97 * * * Request timed out.
98 * * * Request timed out.
99 * * * Request timed out.
100 * * * Request timed out.
101 * * * Request timed out.
102 * * * Request timed out.
103 * * * Request timed out.
104 * * * Request timed out.
105 * * * Request timed out.
106 * * * Request timed out.
107 * * * Request timed out.
108 * * * Request timed out.
109 * * * Request timed out.
110 * * * Request timed out.
111 * * * Request timed out.
112 * * * Request timed out.
113 * * * Request timed out.
114 * * * Request timed out.
115 * * * Request timed out.
116 * * * Request timed out.
117 * * * Request timed out.
118 * * * Request timed out.
119 * * * Request timed out.
120 * * * Request timed out.
121 * * * Request timed out.
122 * * * Request timed out.
123 * * * Request timed out.
124 * * * Request timed out.
125 * * * Request timed out.
126 * * * Request timed out.
127 * * * Request timed out.
128 * * * Request timed out.
129 * * * Request timed out.
130 * * * Request timed out.
131 * * * Request timed out.
132 * * * Request timed out.
133 * * * Request timed out.
134 * * * Request timed out.
135 * * * Request timed out.
136 * * * Request timed out.
137 * * * Request timed out.
138 * * * Request timed out.
139 * * * Request timed out.
140 * * * Request timed out.
141 * * * Request timed out.
142 * * * Request timed out.
143 * * * Request timed out.
144 * * * Request timed out.
145 * * * Request timed out.
146 * * * Request timed out.
147 * * * Request timed out.
148 * * * Request timed out.
149 * * * Request timed out.
150 * * * Request timed out.
151 * * * Request timed out.
152 * * * Request timed out.
153 * * * Request timed out.
154 * * * Request timed out.
155 * * * Request timed out.
156 * * * Request timed out.
157 * * * Request timed out.
158 * * * Request timed out.
159 * * * Request timed out.
160 * * * Request timed out.
161 * * * Request timed out.
162 * * * Request timed out.
163 * * * Request timed out.
164 * * * Request timed out.
165 * * * Request timed out.
166 * * * Request timed out.
167 * * * Request timed out.
168 * * * Request timed out.
169 * * * Request timed out.
170 * * * Request timed out.
171 * * * Request timed out.
172 * * * Request timed out.
173 * * * Request timed out.
174 * * * Request timed out.
175 * * * Request timed out.
176 * * * Request timed out.
177 * * * Request timed out.
178 * * * Request timed out.
179 * * * Request timed out.
180 * * * Request timed out.
181 * * * Request timed out.
182 * * * Request timed out.
183 * * * Request timed out.
184 * * * Request timed out.
185 * * * Request timed out.
186 * * * Request timed out.
187 * * * Request timed out.
188 * * * Request timed out.
189 * * * Request timed out.
190 * * * Request timed out.
191 * * * Request timed out.
192 * * * Request timed out.
193 * * * Request timed out.
194 * * * Request timed out.
195 * * * Request timed out.
196 * * * Request timed out.
197 * * * Request timed out.
198 * * * Request timed out.
199 * * * Request timed out.
200 * * * Request timed out.
201 * * * Request timed out.
202 * * * Request timed out.
203 * * * Request timed out.
204 * * * Request timed out.
205 * * * Request timed out.
206 * * * Request timed out.
207 * * * Request timed out.
208 * * * Request timed out.
209 * * * Request timed out.
210 * * * Request timed out.
211 * * * Request timed out.
212 * * * Request timed out.
213 * * * Request timed out.
214 * * * Request timed out.
215 * * * Request timed out.
216 * * * Request timed out.
217 * * * Request timed out.
218 * * * Request timed out.
219 * * * Request timed out.
220 * * * Request timed out.
221 * * * Request timed out.
222 * * * Request timed out.
223 * * * Request timed out.
224 * * * Request timed out.
225 * * * Request timed out.
226 * * * Request timed out.
227 * * * Request timed out.
228 * * * Request timed out.
229 * * * Request timed out.
230 * * * Request timed out.
231 * * * Request timed out.
232 * * * Request timed out.
233 * * * Request timed out.
234 * * * Request timed out.
235 * * * Request timed out.
236 * * * Request timed out.
237 * * * Request timed out.
238 * * * Request timed out.
239 * * * Request timed out.
240 * * * Request timed out.
241 * * * Request timed out.
242 * * * Request timed out.
243 * * * Request timed out.
244 * * * Request timed out.
245 * * * Request timed out.
246 * * * Request timed out.
247 * * * Request timed out.
248 * * * Request timed out.
249 * * * Request timed out.
250 * * * Request timed out.
251 * * * Request timed out.
252 * * * Request timed out.
253 * * * Request timed out.
254 * * * Request timed out.
255 * * * Request timed out.

Trace complete.

C:\WINDOWS\system32>tracert 10.255.255.2

Tracing route to 10.255.255.2 over a maximum of 30 hops

1 213 ms 210 ms 212 ms 10.255.255.2

Trace complete.

C:\WINDOWS\system32>ping 10.255.255.2

Pinging 10.255.255.2 with 32 bytes of data:
Reply from 10.255.255.2: bytes=32 time=210ms TTL=64
Reply from 10.255.255.2: bytes=32 time=209ms TTL=64
Reply from 10.255.255.2: bytes=32 time=211ms TTL=64
Reply from 10.255.255.2: bytes=32 time=213ms TTL=64

Ping statistics for 10.255.255.2:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 209ms, Maximum = 213ms, Average = 210ms

C:\WINDOWS\system32>

[collapse]
Kuva 2. T’llainen on minun puhelimeni.

Nyt tämä sivusto on saavuttanut aivan uuden tason tietoturvassa kuten seuraavasta tiedosta voisi päätellä. Ei meinannut edes saada pois OVH:n DNS-asetuksia, piti itse käsin puukottaa ne kuntoon. Rekisteröidyin 1.1.1.1 sivustolle eli , jotta varmasti verkko-osoitteeni on oikeassa paikassa oikeissa tiedossa. [5]

”Microsoft Windows [Version 10.0.17134.523]
(c) 2018 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\WINDOWS\system32>nslookup tuppu.fi
Server: one.one.one.one
Address: 1.1.1.1

Non-authoritative answer:
Name: tuppu.fi
Addresses: 2001:41d0:301:8::26
137.74.48.119

C:\WINDOWS\system32>”

No joo, ehkä tuli taas hieman foliohattuiltua? Meinasin vielä tuplata tuosta tämä nykyisen reitityksen. Nyt jo niin hidas, ettei edes tuppu.fi -blogi auennut tuolla setillä suoraa selaimessa. Sain sentäs kiertämään kaikki maapallon mantereet läpi. Osoitteet tietysti muuttuvia jatkuvasti – jopa liian dynaamisessti, mutta en halua niitä silti kertoa yleisen tieoturvan ylläpitämiseksi. 😀

Jos oma foliohattu-visio olisi mennyt loppuun asti, niin latenssi olisi ollut 10 sekunnin eli 10 000 ms luokkaa. Vähä sellaista Voyager-luotaimen ohjausta, joka on nyt mennyt aurinkokunnasta ulos. Kaikelaista paskaa sitä tulee twiikattua, piti ADSL:n toimimattomuudesta tehdä valitus alunperin asuntoyhtiölle.

Ärsyttää kun on kohta jo sellaiset turvajärjestelmät kotona, ettei edes supolta löydy vastaavia. Rahan kuluttaminen eniten kaduttaa, myös väsymys, kun rankka töyviikko jo takana.